La tertúlia proscrita
Vic

Vic se suma a les Jornades Europees del Patrimoni

  • Enguany la temàtica se centra en els orígens de la ciutat romana

VilaWeb
Pep Comeres
07.10.2015 - 07:26
Actualització: 07.10.2015 - 09:26

Vic s’adhereix a les Jornades Europees del Patrimoni, una iniciativa mundial, que té per objectiu de donar conèixer i descobrir el patrimoni del territori.

Per aquest motiu, aquest dimarts s’han presentat en una roda de premsa les activitats que s’han programat a nivell de ciutat amb la presència de la regidora d’Urbanisme, Fabiana Palmero; l’arquitecta i membre del Patronat de Ciutat Antiga, Anna Rovira, i Montse Rocafiguera, en representació de l’Associació Centre d’Investigacions Arqueològiques d’Osona (CIAO). Enguany la temàtica és Vic, una ciutat romana

Aquesta setmana s’han col·locat 21 globus a diferents espais estratègics de la ciutat amb un interrogant i unes lletres que diuen “Jornades del Patrimoni Europeu”. L’enigma respon a una iniciativa del CIAO que proposa fer una ruta comentada pels llocs més importants i desconeguts de l’Ausa romana, per tal de prendre consciència de la significació i la rellevància d’aquesta etapa històrica de la ciutat de Vic.

La visita comentada, sota el nom “Auso – Ciutat romana. Una descoberta” tindrà lloc el proper dilluns, dia 12 d’octubre a 2/4 d’11 del matí. La ruta començarà a la sala d’exposicions Josep Romeu de l’Ajuntament de Vic, on s’exposaran alguns materials arqueològics d’època romana apareguts recentment a la ciutat. Dins el recorregut marcat es podrà veure el claustre de la catedral, on es troba l’estela dedicada a Diana; les galeries d’estudi del Museu Episcopal de Vic, on es conserven els sarcòfags de la necròpolis sud de la ciutat i altres restes; es travessarà el pont per visualitzar l’accés a la ciutat romana, i les possibles traces del seu urbanisme; fins arribar al Temple Romà. Per visualitzar aquestes troballes romanes al llarg d’aquesta setmana s’ha col·locat un globus com a element distintiu als llocs on s’hagin realitzat troballes arqueològiques d’aquest període.

D’altra banda, des de l’Oficina de Turisme de Vic s’ofereix la visita guiada habitual de cada dissabte de forma gratuïta. Aquesta, prevista pel dia 10 d’octubre, s’inicia a les 5 de la tarda davant l’oficina de Turisme de Vic i al llarg d’una hora i mitja la ciutadania pot descobrir el centre històric de la ciutat amb entrada a la Catedral i al Museu Episcopal.

En les dues visites cal fer reserva prèvia a través del telèfon de l’Oficina de Turisme de l’Ajuntament de Vic: 93 886 20 91.

Cal destacar que altres organismes de la ciutat també programen iniciatives per sumar-se a les Jornades del Patrimoni Europeu. Aquest és el cas del Museu Episcopal de Vic que programa una visita guiada exclusiva el proper dissabte, dia 10 d’octubre a les 11 del matí i a les 5 de la tarda, que inclou un recorregut per la col·lecció d’art romànic del Museu Episcopal de Vic i pujada al campanar romànic més alt de Catalunya. En aquest cas tots els interessats poden fer reserva prèvia al telèfon 93 886 93 60 o a reserves@museuepiscopalvic.com. I des del Patronat d’Estudis Osonencs aquest mateix dia s’ofereix una visita a la impremta Anglada.

Durant la presentació, la regidora d’Urbanisme, Fabiana Palmero, ha destacat que aquesta és una iniciativa mundial amb l’objectiu de conscienciar la ciutadania de la importància del patrimoni de la nostra ciutat. Per la seva banda, la representant del CIAO ha volgut posar de relleu que “és interessant conèixer els orígens de la nostra ciutat”; i finalment, Rovira ha explicat que la idea de col·locar els globus a diferents punts de la ciutat té l’objectiu que les persones posin l’atenció en punts per on possiblement passen diàriament i no són conscients que en aquest lloc hi ha una troballa romana.

L’Ajuntament de Vic se suma a aquestes Jornades del Patrimoni Europeu, conscient de la importància del patrimoni de la ciutat com a element representatiu de la nostra cultura i amb la voluntat i el compromís de donar-lo a conèixer a la ciutadania.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any