TERTÚLIA PROSCRITA
Vic · Osona

Vic i Taradell tindran exposat un microconte per Sant Jordi

VilaWeb
Pep Comeres
15.04.2016 - 09:03
Actualització: 15.04.2016 - 11:03

Els serveis territorials de Cultura tornen a impulsar, per cinquè any consecutiu, una iniciativa literària per enriquir la diada de Sant Jordi que consisteix en l’exposició de microcontes en pancartes amb l’objectiu de contribuir a la creació literària d’aquest gènere i aprofitar per retre un homenatge a les figures de Pere Calders i Joan Brossa. També s’han editat punts de llibre amb els microcontes dels autors escollits. Se’n trobaran a les biblioteques de Vic i de Taradell. Amb aquesta acció es pretén sorprendre el lector, jugar amb l’ambigüitat i deixar que cadascú interpreti de manera lliure les paraules del microconte.

L’autor escollit aquest any per a redactar un microconte inèdit per a la pancarta de Vic ha estat l’escriptor solsoní Pasqual Farràs. El text estarà penjat durant quatre dies a la façana de la casa Beuló, a la plaça Major de Vic, número 37, en una lona de tres per tres metres.

Pasqual Farràs (Solsona, 1959) és Llicenciat en Filologia Catalana. Viu a Barcelona, on treballa de professor d’ensenyament secundari. Ha publicat dues novel·les: La mort del fabulador (Quaderns Crema, 1999) i El vigilant i les coses (Edicions de 1984, 2009, finalista del premi Crexells). Ha col·laborat en publicacions del grup “Narradors de la Catalunya Central”. Ha estat seleccionat i traduït en l’estudi antològic “Écrivains de Catalogne” publicat per la revista Europe (París, 2013). Actualment treballa en La necessitat, tercera novel·la d’un projecte narratiu que completarà amb la novel·la La vida a la frontera.

A Taradell s’exposarà un microconte de l’escriptor Joan Pinyol. El text estarà penjat des del dia 15 fins el dia 25 d’abril a la façana de la Biblioteca Antoni Pladevall i Font al Centre Cultural Costa i Font. Aquesta obra va estar exposada l’any passat a la Biblioteca del Casino de Manresa.

Joan Pinyol (Capellades, 1966) és llicenciat en Filologia Catalana per la Universitat de Barcelona, catedràtic d’Ensenyament Secundari i escriptor. Fins avui ha publicat setze llibres, entre altres, Avinguda Capri (Columna, 1999 –finalista del IV Premi Pere Calders de Literatura Catalana), Ningú ve fet a mida (Res Publica, 2001 –finalista del IX Premi Ciutat d’Eivissa de Narrativa), Noranta-nou maneres de no viure encara a la lluna (Setimig, 2001 –I Premi Vila d’Almassora de Narrativa–), Stòitxkov i Sofia (Brosquil, 2003 -Premi Ciutat de Vila-real de Narrativa), Dorotea i la joia gegantina (Brosquil, 2005), Micromèxics (Brosquil, 2007 -Premi de Narrativa Vila de Puçol), Pilota de Set, (Proa, 2008 – XLIII Premi Recull de Narrativa-), Fi de curs a Bucarest (Baula, 2008), Glops (Petropolis, 2009), Planeta Lluç (Aire, 2012), Perquè som poble (Llangardaix, 2013), Ningú no mor (Onada, 2013) i Aventures i pintures. Josep Costa Solé – 1913-2003- (Ajuntament de Capellades, 2014).
També és autor de diferents dossiers didàctics a partir d’obres d’altres autors, com K.L. Reich, de Joaquim Amat-Piniella i Cròniques de la veritat oculta, de Pere Calders i col·labora habitualment en diversos mitjans de comunicació escrits, radiofònics i audiovisuals.

D’altra banda, els osonencs Antoni Pladevall i Ramon Erra han escrit els microcontes que s’exposaran a Berga i a Solsona.

Microconte de Pasqual Farràs

EPIFANIA. La funàmbula inicia el seu exercici arriscat i inútil davant del públic, que ja fa estona que s’avorreix. L’error és improbable. Però hi ha l’adolescent que ha intuït la tragèdia. Ningú no pot sospitar que el noi, que de gran serà escriptor, en un sol instant fugaç ha captat totes les possibilitats d’aquesta imatge precursora, la llavor necessària d’un relat ineludible.

Microconte de Joan Pinyol

El drac confessa a Sant Jordi que no suporta més la cremor d’estómac i el cavaller li suggereix que, en lloc de guspires roents, llenci paraules d’amor a través dels queixals. Quan el sent, la princesa se n’enamora i li regala una rosa. Gelós i abatut, el sant patró galopa fins que es fon a l’horitzó. Per Sant Drac, bèstia i princesa festegen l’amor al Llac Ness, amb la il·lusió d’una retrobada familiar.

Microconte d’Antoni Pladevall i Arumí

El tractorista es presenta a l’era del mas amb el Massey Ferguson molt accelerat i espanta els ànecs que jeien a l’ombra de la figuera borda. La iaia s’aixeca del llit molt enrabiada, obre de bat a bat la finestra de la cambra i llança una espardenya contra el visitant inoportú que li acaba d’esguerrar la migdiada. Ell s’hi torna de seguida oferint-li una rosa embolicada amb un somriure.

Microconte de Ramon Erra

Alterat per la primavera, el noi es va comprar una pistola. Era d’aquelles de pallasso, de les que fas, pum!, i surt una flor de paper, una rosa. Amb aquestes que es va posar al portal de casa i va començar a disparar. A la seva manera se sentia un franctirador, però els passavolants no li feien cas. Només una turista cap al tard li va demanar a quant la venia, l’arma.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any