La tertúlia proscrita
Vic

Vic acollirà el segon Mercat de la Raça Bruna amb prop de 25 ramaderies i 200 animals a subhasta

  • La segona edició arriba els dies 2 i 3 d'octubre després de les bones xifres de l'any passat amb un 80% dels animals venuts

VilaWeb
Pep Comeres
25.09.2015 - 07:23
Actualització: 25.09.2015 - 09:23

Uns 200 animals es posaran a subhasta durant la segona edició del Mercat de la Raça Bruna que es farà a Vic els dies 2 i 3 d’octubre. Es tracta d’una fira que es converteix en el punt de trobada entre els ramaders i els compradors de bestiar per reposició. Després de les bones xifres de l’any passat, amb un 80% dels animals venuts, es preveu que enguany repeteixin les prop de 25 ramaderies que hi va haver a la primera edició. El gerent de la Federació de Bruna del Pirineu, Martí Orriols, ha explicat que “hi ha petites fires arreu del Pirineu però els compradors importants són a Osona”. Segons Orriols, el format de subhasta “permet trobar el preu més just amb total transparència”.

La segona edició del Mercat de la Raça Bruna es farà al recinte final El Sucre i comptarà amb explotacions inscrites a la Federació provinents de diferents punts de Catalunya com la Vall d’Aran, el Pallars Sobirà, la Cerdanya o el Berguedà. Orriols ha explicat que “hi ha interès” en venir al certamen osonenc perquè és on “hi ha els compradors importants”. “És com tenir una botiga al Passeig de Gràcia de Barcelona”, ha afegit. Orriols també ha explicat que la carn d’aquest bestiar “no anirà directament al plat” sinó que “seran futures mares a altres explotacions”, i ha assegurat que “és un tipus de bestiar amb un alt valor genètic i amb un preu superior al que puguin tenir per la carn”.

Sobre el format del mercat, Orriols creu que la subhasta permet que “tothom pugui fer l’oferta que cregui oportuna amb total transparència”. Orriols ha manifestat que d’aquesta manera “el venedor pot trobar el preu més just i el comprador pot determinar fins on vol pagar en igualtat de condicions”. Des de la Federació orienten al ramader perquè no posi preus de sortida elevats perquè “el mercat acaba posant un preu just”. “Si surt a un preu elevat, hi ha ramaders que ja no hi opten”, ha afegit Orriols.

En la primera edició, es fa assolir una xifra total de negoci de 112.720 euros, una dada “molt bona” tenint en compte que era la primera vegada que se celebrava el certamen. Pel que fa a les adjudicacions més altes, es va vendre una brava per 1.810 euros i un vedell per 2.150 euros. Orriols creu que aquest any “serà un bon mercat perquè hi ha força demanda”, tot i així, avisa que l’èxit no depèn del preu de mercat sinó d’altres condicions com la climatologia que fa que els ramaders disposin o no de prou aliment per al seu bestiar.

Per la seva banda, el regidor de Fires i Mercats de l’Ajuntament de Vic, Benjamí Dòniga, ha explicat que es tracta d’un mercat “innovador” a l’espai firal El Sucre, però que forma part “d’una tradició entre explotadors d’aquest tipus de bestiar”. Dòniga també ha remarcat que com que l’entrada al recinte és lliure per al públic en general, la gent “pot conèixer com funciona una subhasta i quins són els tipus de bestiar”.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any