Santa Eulàlia de Riuprimer ja és municipi cardioprotegit

  • El 13 de juliol es va presentar la instal·lació de dos desfibril·ladors al poble, el primer de la comarca d'Osona cardioprotegit gràcies al projecte de l'Associació Barcelona Salut

VilaWeb
Pep Comeres
21.07.2016 - 09:25
Actualització: 21.07.2016 - 11:25

Santa Eulàlia de Riuprimer és el primer municipi de la comarca d’Osona cardioprotegit gràcies al projecte de l’Associació Barcelona Salut, la Fundació Brugada i l’Associació de Farmàcies de Barcelona, mitjançant el qual farmàcies de Barcelona i altres localitats de Catalunya, així com altres llocs públics com mercats o estacions de metro, compten amb desfibril·lador.

Així, l’oficina de farmàcia de Santa Eulàlia de Riuprimer, amb el finançament de Fedefarma, i la seu de l’Ajuntament (a la façana exterior), gràcies a la subvenció de la Diputació de Barcelona, compten amb un desfibril·lador per fer-lo servir amb l’objectiu de recuperar la vida de persones que pateixen una mort sobtada.

L’acte va comptar amb la presència de l’alcalde, el Sr. Àngel Torres; el Dr. Josep Brugada, president de l’Associació Barcelona Salut; el Sr. Antoni Torres, president d’AFB; la Sra. Elisenda Casals i la Sra. Florentina Botet, presidenta de la secció científica i i responsable del programa de formació de Fedefarma, respectivament.

La presentació va comptar amb l’assistència d’unes 40 persones. Brugada va destacar el fet de que si la gent es troba amb un cas de mort sobtada no tingui por de fer ús de l’aparell, l’únic que podem fer serà bo, no podem fer res de dolent a l’afectat. A més, primer cal trucar al 112 i després quan es col·loquen els adhesius d’electrodes al pit, la màquina ja va dient els passos que s’han de seguir. També va posar èmfasi en que cal fer més conscienciació, que caldria fer xerrades a les escoles, i que el país ha d’anar avançant cap a una societat cardioprotegida.

La iniciativa en el seu conjunt compta amb la col·laboració d’Ajuntaments, el Departament de Salut, col·legis professionals i el patrocini de Ferrer, AXA Seguros, Alliance Healthcare i Menarini. Fedefarma s’ha incorporat al projecte, amb un acord mitjançant el qual es finançaran 50 desfibril·ladors.

L’extensió del programa està condiciona a l’aposta d’empreses i institucions per aquest projecte, i també es treballa amb Col·legis i el Consejo General de Colegios de Farmacéuticos per implantar-lo en tot el territori.

Ramon Brugada és nascut el 1966 a Banyoles. Es va llicenciar en medicina i cirurgia a la Universitat Autònoma de Barcelona el 1990. Es va especialitzar en medicina interna a la Universitat d’Emory a Atlanta i en Cardiologia a Baylor College of Medicine, Houston, Texas. Es va quedar com a professor a Baylor fins el 2002, quan va ser contractat com a Director del Centre de Genètica Cardiovascular del Masonic Medical Research Laboratory. El 2005 es va incorporar al Montreal Heart Institute i a la Universitat de Montreal com a cardiòleg i com a Director del Centre Clínic de Genètica Cardiovascular, compaginant la seva feina clínica amb la recerca en la genètica de la mort sobtada. El 2008 va decidir tornar a casa per liderar el projecte de la nova facultat de Medicina de Girona com a Degà. És professor titular de cardiologia a la Universitat de Girona, cardiòleg a l’Hospital Universitari Josep Trueta, director de la Unitat de Cardiopaties Familiars, director de la càtedra de malalties cardiovasculars de la Universitat de Girona, director del Centre de Genètica Cardiovascular de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona. Entre d’altres càrrecs. Ha escrit nombrosos articles i ha donat més de 400 conferències. Ha rebut diferents premis i el 2010 va ser nomenat Acadèmic Numerari de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any