‘La tertúlia proscrita’

Ramon Pujol serà el futur degà de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC i Joan Guanyabens el director general de la FESS

  • El Patronat de la FESS ha donat llum verda als dos nomenaments després de superar un concurs públic i obert

VilaWeb
Pep Comeres
27.01.2017 - 10:22
Actualització: 27.01.2017 - 11:22

La Facultat de Medicina de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) ja té el seu futur degà. Es tracta de Ramon Pujol, doctor en Medicina i especialista en Medicina Interna, a qui ha nomenat el Patronat de la Fundació d’Estudis Superiors en Ciències de la Salut (FESS), l’entitat titular de la Facultat de Medicina, a proposta del rector de la UVic-UCC, Jordi Montaña. El futur degà compta amb una àmplia trajectòria en l’exercici de la medicina, la docència mèdica, la recerca i la gestió sanitària, i amb el seu perfil dotarà la Facultat d’experiència en el procés de posada en funcionament del projecte. Entre les seves principals prioritats figuraran completar l’equip de professorat que hi impartirà docència i desplegar un pla d’estudis innovador des del punt de vista pedagògic i clínic, orientat a les necessitats de la població i la comunitat.

Ramon Pujol és doctor en Medicina per la Universitat de Barcelona (UB) i especialista en Medicina Interna (1977) per l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB), on ha dut a terme bona part de la seva trajectòria: hi ha estat coordinador d’Urgències i cap del Servei de Medicina Interna, càrrec que també havia tingut prèviament a l’Hospital General de Granollers. En l’àmbit de la docència universitària, Pujol ha exercit durant anys com a professor titular de la Facultat de Medicina de la UB, on els últims anys ha estat director del departament de Ciències Clíniques. Al mateix centre ha presidit el comitè d’Innovació Docent d’aquest departament així com la comissió de docència del HUB. Altres responsabilitats que ha desenvolupat són la presidència de la Societat Catalana de Medicina Interna, de la Societat Catalana d’Educació Mèdica, de la Societat Espanyola de Medicina Interna (SEMI) i de la European Federation of Internal Medicine (EFIM).

Per altra banda, la Fundació d’Estudis Superiors en Ciències de la Salut també ha escollit Joan Guanyabens per ocupar el càrrec de director general. Llicenciat en Medicina i Cirurgia per la UB i màster en Gestió Hospitalària per ESADE, durant més de 30 anys la trajectòria professional de Guanyabens ha estat relacionada amb l’ús i l’aplicació de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) per innovar en l’àmbit sanitari, tant en el sector públic com en l’empresa privada. Entre altres càrrecs, ha estat secretari d’Estratègia i Coordinació en el Sistema d’Informació i Tecnologies de la Informació del Departament de Salut de la Generalitat, conseller delegat de l’Agència Catalana per la Qualitat i Avaluació Sanitàries (AQuAS), director de Desenvolupament Organitzatiu de la UDIAT – Centre Diagnòstic i de Sistemes de la Informació de la Corporació Sanitària Parc Taulí, i avaluador, auditor i expert en TIC i Salut en programes de la Unió Europea. També s’ha dedicat a la docència universitària en matèria d’innovació i TIC en l’àmbit sanitari a diferents centres i institucions, i ha desenvolupat projectes d’I+D+i.

Tant Guanyabens com Pujol han estat nomenats pel Patronat de la FESS després de superar un concurs públic i obert que ha comptat amb una comissió formada per representants de la Fundació Universitària Balmes i de la Fundació Universitària Bages, a més d’experts externs, per fer-ne la preselecció. En el cas del degà de la Facultat de Medicina, el seu nomenament ha comptat també amb la proposta favorable del rector de la UVic-UCC. A les dues convocatòries s’hi van presentar globalment més de 130 candidats.

El mes d’octubre passat la junta del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC) va aprovar incloure el grau de Medicina de la UVic-UCC a la programació de curs universitari 2017-2018. Ara el projecte està pendent de rebre la validació del pla d’estudis per part de l’Agència de Qualitat Universitària (AQU) i de la concessió, per part del Ministeri d’Educació, de les 90 places sol·licitades. La Facultat de Medicina de la UVic-UCC s’orientarà a la formació comunitària i integral de metges, una de les àrees de salut amb més demanda, per donar resposta a les necessitats de les persones. El pla d’estudis incorpora elements innovadors des del punt de vista pedagògic, com l’ensenyament basat en la resolució de casos clínics, l’aposta per grups reduïts, la docència personalitzada i la internacionalització. La nova facultat s’ubicarà a Vic i tindrà una unitat docent a Manresa. Serà de caràcter privat, s’autofinançarà i disposarà d’uns sistema de beques per ajudar econòmicament entre el 10 i el 15% dels estudiants i un sistema de préstecs innovadors.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any