Vic

Presentació de l’Inventari de llibres i opuscles impresos a Vic i a la comarca d’Osona

VilaWeb
Pep Comeres
09.11.2016 - 10:02
Actualització: 09.11.2016 - 11:02

El proper 12 de novembre tindrà lloc la 64ena Festa Anual del Patronat d’Estudis Osonencs. En aquesta ocasió l’element central de l’acte serà la presentació de l’Inventari de llibres i opuscles impresos a Vic i comarca d’Osona, elaborat per Modest Reixach durant més de 30 anys.

El Patronat d’Estudis Osonencs ha posat aquesta monumental recopilació a l’abast a través d’una interfície de consulta en línia.

En la presentació hi intervindran Montse Ayats, Manuel Llanas i Rafel Ginebra.

En el marc de l’acte acadèmic també tindrà lloc el lliurament del Premi Plana de Vic i Premi Plana de Vic Jove, i la proclamació del Membre de Mèrit 2016 del Patronat d’Estudis Osonencs.

Inventari de llibres i opuscles impresos a Vic i comarca d’Osona.

L’Inventari va ser elaborat per Modest Reixach que durant més de 30 anys va anar recollint referències i informació relacionada amb llibres i opuscles impresos a Vic i comarca des que s’hi van instal·lar les primeres impremtes.

L’inici del projecte va tenir lloc una mica per atzar entorn a 1975 quan Reixach va rebre per atzar un lot de llibres entre els quals n’hi havia bastants d’impresos a Vic al segle XIX. Circumstàncies familiars van fer que comencés a fer-ne una relació, amb la motivació inicial de veure quina era la presència del català en aquells impresos osonencs.

Aviat el projecte va anar agafant forma, i Reixach va anar ampliant l’inventari recollint totes les referències a impresos Osonencs que hi havia en els catàlegs de múltiples biblioteques públiques i privades, reculls bibliogràfics, notícies diverses i també, en els darrers anys en els recursos en línia. Es va plantejar inicialment fer una llista dels llibres editats en els primers 150 anys de la impremta a Vic i Osona, encara que finalment va anar allargant el límit cronològic fins l’any 2000.

Malauradament, quan va morir Modest Reixach encara no donava el projecte per acabat però conscient que bona part de la feina sí que la donava per feta va deixar el material a mans del Patronat d’Estudis Osonencs, entitat que ell va presidir de 2006 a 2010, per tal que es pogués fer accessible als investigadors i persones interessades.

Finalment, el Patronat d’Estudis Osonencs ha posat aquesta monumental recopilació a l’abast a través d’una interfície de consulta en línia.

L’inventari inclou, com a norma general, aquelles obres de més de 10 pàgines, descartant per tant fulls solts i material menor assimilable, i inclou un total de 6.659 obres entre 1741 i 2000.

En la presentació hi intervindran Montse Ayats, que col·laborà amb Modest Reixach en la recopilació de dades en diferents etapes del projecte, Manuel Llanas professor de filologia catalana, i Rafel Ginebra que ha coordinat l’adaptació de l’Inventari a l’entorn digital.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any