La tertúlia proscrita
Vic

L’ofrena floral i la conferència de Luís Solà seran la base dels actes oficials de l’11 de setembre a Vic

  • La conferència va a càrrec del poeta i dramaturg vigatà, Lluís Solà i Sala

VilaWeb
Pep Comeres
02.09.2015 - 11:04
Actualització: 02.09.2015 - 13:04

Un any més, el dia 10 de setembre tindran lloc els actes commemoratius de la Diada a Vic. I també, com cada any, se centraran en l’ofrena floral a la placa commemorativa de Francesc Macià ‘Bac de Roda’ i en una conferència a la Sala de la Columna que enguany pronunciarà el poeta i dramaturg vigatà, Lluís Solà i Sala.

A 2/4 de 8 del vespre es farà l’ofrena floral per part d’institucions, partits polítics i entitats de la ciutat. La comitiva, encapçalada per l’alcaldessa de Vic, Anna Erra i Solà, sortirà de la Casa de la Ciutat i anirà fins a la rambla Davallades on hi haurà diferents balls populars.

Un cop acabada l’ofrena a la Sala de la Columna, a les 8 del vespre, el poeta i dramaturg vigatà, Lluís Solà i Sala pronunciarà la conferència “La llibertat, un dret i un deure”.

Perfil biogràfic de Lluís Solà i Sala

Lluís Solà i Sala, nascut a Vic el 25 de gener de 1940 és poeta i dramaturg. Publica el seu primer llibre el 1975, Laves, escumes. Al qual seguiren L’herba dels ulls (1993), De veu en veu : obra poètica I (1960-1999) (2001, que meresqué els premis Quima Jaume de Cadaqués i de la Crítica en l’apartat de poesia), L’arbre constant: obra poètica II (1994-2000) (2003), Entre bellesa i dolor: Obra poètica IV (març de 2010) i Al llindar de l’ara: Obra poètica III (novembre de 2010). Com a editor, col·labora en la revista Inquietud . Principal impulsor (1977) de la revista Reduccions de poesia, de la qual és director. És soci de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana.

En la seva faceta de dramaturg, Lluís Solà ha dut a escena obres d’Strindberg, Èsquil o Brossa, entre d’altres, i també ha estrenat obres pròpies. Llicenciat en filosofia i lletres, s’ha dedicat a l’ensenyament i ha estat fundador (1975), director (fins el 1990) i professor de dicció (1991-2005) del Centre Dramàtic d’Osona, adscrit a l’Institut del Teatre.

Com a traductor, ha fet versions de Kafka, Dürrenmatt, Handke, Rilke, Rimbaud, Pound o Pessoa. Com a crític, ha estudiat l’obra de Vinyoli, Beckett o Miquel Martí i Pol.

Ha estat també regidor de Cultura de l’Ajuntament de Vic (1979-83) per l’Entesa Democràtica de Vic, una coalició que agrupava el PSC, el PSUC i el PSAN a les primeres eleccions municipals democràtiques. Solà hi va entrar en representació del PSAN, partit del qual formava part des de la seva etapa clandestina, abans de 1977. També destaca el seu vessant cívic, amb un esforç constant per assolir el reconeixement oficial de la llengua catalana i la llibertat política dels Països Catalans.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any