L’Esquirol obté la distinció de Vila Florida

S’incorpora al moviment Viles Florides, que ja suma 77 municipis a Catalunya

VilaWeb
Pep Comeres
16.03.2016 - 09:10
Actualització: 16.03.2016 - 10:10

El municipi de L’Esquirol s’incorpora al projecte Viles Florides que promou la Confederació d’Horticultura Ornamental de Catalunya (CHOC) i que distingeix els municipis que treballen per la transformació dels seus espais públics a través de l’enjardinament i la millora dels espais verds.

L’Ajuntament de L’Esquirol té com a objectiu que els nuclis urbans quedin integrats en la natura que els envolta. La intenció és continuar millorant el benestar de la població i fer que el visitant es trobi en un espai més agradable. “Entenem que vivim en un entorn privilegiat però sabem que hem de cuidar-lo i intentar mantenir el que la natura ens ha regalat”.

Viles Florides vol reconèixer la riquesa natural i paisatgística del país mitjançant el reconeixement públic de tots aquells projectes d’enjardinament, ornamentació floral i cultura del verd urbà que, tant en l’àmbit públic com privat, esdevinguin un exemple a seguir. El projecte posa en valor la protecció dels espais verds, la millora de la qualitat de vida, la conscienciació social envers polítiques sostenibles o el desenvolupament d’economies locals a través de l’atractiu del parcs i jardins.

El projecte és obert a tothom i poden participar-hi els municipis així com qualsevol col·lectiu, empresa o particular amb sensibilitat envers la natura i la cura dels espais verds. El principal reconeixement de Viles Florides és en l’àmbit de l’administració pública local. Actualment hi ha a Catalunya 77 municipis distingits com a vila florida en reconeixement a la seva tasca per a la millora de l’espai urbà. Les Viles Florides són aquells pobles i ciutats que destaquen per l’actuació real, conscient i de llarga durada en matèria d’enjardinament i millora de la qualitat de vida dels seus habitants. De forma anual s’entreguen les Flors d’Honor, el distintiu que certifica aquests municipis com a viles florides. La Flor d’Honor –n’hi ha d’una a cinc– s’entreguen segons el criteri d’un jurat especialitzat de la CHOC. Actualment, el municipi d’Olot és el que té una major distinció i l’únic amb quatre Flors d’Honor, mentre que hi ha 22 municipis amb tres, 37 amb dues i 6 amb una. Tres municipis no han estat valorats encara: Solsona, La Garriga i Besalú.

Els aspectes que es valoren de cada municipi són el patrimoni vegetal i paisatgístic: la relació entre l’espai verd i el nombre d’habitants, la relació entre els recursos destinats al manteniment i la superfície verda i enjardinada, la diversitat floral, la funcionalitat dels espais verds, la integració paisatgística, la singularitat dels espais, l’estat de manteniment, l’existència d’un inventari de patrimoni vegetal, la qualitat dels subministraments vegetals, la selecció d’espècies o l’estètica. També es té en compte el respecte pel medi ambient i la sostenibilitat a través de variables com la gestió de l’aigua, els programes de control de plagues i malalties, la neteja i gestió de residus, o la qualitat del mobiliari urbà.

A banda de les viles florides, el projecte pretén la participació i la implicació i per això promou guardons en altres categories als quals pot optar qualsevol persona, entitat, col·lectiu o empresa. Així, existeixen també els reconeixements als Espais Públics Florits, destinats a associacions de veïns de barris o carrers de pobles i ciutats que promouen l’art floral al seu entorn més proper; els Col·lectius Florits, que apleguen entitats educatives, formatives o del tercer sector que treballen per a la conservació i difusió del patrimoni vegetal; els Racons Florits, per al reconeixement d’empreses del sector privat amb sensibilitat ambiental i paisatgística, i les Llars Florides, pensat per a les persones que tenen cura dels seus balcons, terrasses o jardins.

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ al mes