Les escoles de la Mancomunitat La Plana avancen cap a la sostenibilitat

VilaWeb
Pep Comeres
19.07.2016 - 16:05
Actualització: 19.07.2016 - 18:05

El Servei d’educació ambiental de la Mancomunitat La Plana tanca el curs escolar 2015-2016 havent ofert assessorament a un total de 18 centres educatius dels seus municipis. L’objectiu principal del Servei, en funcionament des del 2004, és assessorar les escoles perquè iniciïn o continuïn processos d’ambientalització de centre, és a dir, perquè incorporin en els seus projectes educatius els principis, els objectius i les actuacions per a l’assoliment de les competències bàsiques en l’àmbit de l’educació ambiental i de la sostenibilitat.

L’oferta de serveis i recursos

El Servei d’educació ambiental, un curs més, s’ha centrat en assessorar i acompanyar les escoles en la dinamització dels seus projectes ambientals. S’han portat a terme molts projectes i iniciatives relacionades amb diverses temàtiques com el compostatge, el reciclatge de l’oli, el treball compartit i d’intercanvi sobre l’hort escolar, els criteris per una compra sostenible, com fer una auditoria sobre residus, la mobilitat sostenible, etc.

Aquest curs s’ha treballat en la creació de dos nous recursos, que es presentaran durant la tardor. D’una banda, un material didàctic de suport per a la visita a la planta de triatge de materials reciclables destinat a alumnes de cicle mitjà i superior de primària. De l’altra, una maleta pedagògica sobre la separació i la gestió dels residus destinada a educació infantil.

S’ha celebrat la 5a edició del Seminari d’educació per a la sostenibilitat, en el qual hi han assistit 14 mestres de 7 escoles de primària dels municipis mancomunats. Aquest és un espai de trobada i reflexió, per compartir experiències, per aprofundir en alguns aspectes teòrics, per conèixer nous recursos didàctics i per consensuar línies de treball compartides, que serveix per promoure el treball en xarxa entre els centres educatius. Durant les sessions del seminari s’ha elaborar una pràctica educativa conjunta: un recull d’idees, reflexions i propostes, ordenades per temàtiques, per aturar-se a repensar el pati escolar. Es tracta d’una mena de guia que ofereix idees i plantejaments a tots aquells centres educatius que vulguin aprofitar els patis escolars per treballar d’una manera competencial diferents continguts del currículum relacionats amb la sostenibilitat. També inclou un recull de recursos, bones pràctiques i projectes innovadors. Es pot descarregar al Bloc d’escoles de la Mancomunitat.

De la mateixa manera, totes les experiències i els projectes específics desenvolupats per a cada centre educatiu es poden consultar al Bloc d’escoles de la Mancomunitat. Aquest Bloc i el Seminari conformen les dues eines principals que ajuden a consolidar la xarxa d’escoles. El Bloc serveix per compartir experiències entre mestres i alumnes alhora que ajuda a visualitzar la feina que fa cadascun dels centres i el nombre de visites que rep va en augment des de la seva creació, l’any 2012. Recentment s’han actualitzat la imatge i els continguts d’aquest espai virtual per fer-lo més atractiu als visitants.

Aquest curs, a més, 270 alumnes de primària i secundària han visitat les instal·lacions de tractament de residus i també s’han deixat en préstec recursos didàctics com l’exposició Re-cicles i el joc El Mercat.

El curs vinent el Servei d’educació ambiental de la Mancomunitat La Plana seguirà oferint el seu assessorament a tots els centres que ho desitgin, amb noves propostes i projectes, impulsant així el treball en xarxa de les escoles cap a la sostenibilitat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any