L’Ateneu de Manlleu celebra aquest dissabte, 22 d’octubre, el primer aniversari del nou espai. La celebració vol ser singular i popular. A partir de les 7 de la tarda, s’hi han convidat persones populars de Manlleu i d’Osona a ser «discjòqueis». Al llarg de 5 hores, diversos personatges populars (tinguin o no relació amb el món de la cultura o la música) faran la seva pròpia sessió punxant algunes de les cançons de la seva vida. Entre d’altres hi participaran l’Agustí del Mallot, en Jordi del Foment o en Ramon de Xauxa i molts altres noms i sorpreses. Es podrà brindar per la celebració i fer un mos amb pinxos, preparats per aquesta celebració. Aquesta activitat és gratuïta i oberta a tothom.

L’equip gestor de l’Ateneu fa un balanç positiu d’aquest primer any d’activitat al nou espai del carrer Enric Delaris. S’ha aconseguit l’objectiu de ser un element dinamitzador de la cultura de Manlleu i Osona amb activitat permanent (actualment hi ha activitat 6 dels 7 dies de la setmana). Tot i això, per poder acomplir el pla de viabilitat econòmica s’ha d’aconseguir arribar als 200 socis. Prèviament a la festa de celebració, l’Ateneu farà la seva assemblea anual on els socis hauran d’aprovar la gestió del projecte i plantejar-se els reptes per l’any vinent.

El 23 d’octubre de 2015 i després de 12 anys amb activitat nòmada, l’Ateneu estrenava espai propi. Es va adequar l’antiga impremta Lumen-Ausiró per convertir-lo en un nou equipament que fomentés la dinamització cultural i associativa del municipi.

L’Ateneu acollirà altres activitats aquesta setmana. Aquest diumenge, 23 d’octubre, a les 6 de la tarda, una ballada de Lindy Hop amb música en directe. Ateneu Swing Trioseran els encarregats d’amenitzar aquesta ballada que organitzen conjuntament l’Ateneu i l’associació Vic kick.
El Lindy Hop, el ball encarregat de posar coreografia a la música swing, ha pres força volada. El moviment ha tingut molta força a Barcelona i de mica en mica ha anat arrelant a altres zones del país com Osona, on associacions com Vic kick n’han estat importants dinamitzadors.

El divendres, 21 d’octubre, l’Ateneu acollirà la xerrada «Mentalitats psicopàtiques. I si el teu veí fos un psicòpata?» organitzada per l’Escriba. Irene Solanich, traductora i membre de L’escriba i El Cinèfil, explicarà què és la psicopatia és una malaltia que afecta més gent de la que en som conscients. El cinema i la literatura negra i de terror n’han aconseguit fer uns retrats força profunds i acurats que la ponent repassarà. Aquesta activitat començarà a 2/4 de 9 del vespre.

Aquest any 2016 fa quaranta anys de la mort del poeta i activista cultural, Antoni Pous i Argila. Un grup d’entitats i institucions (Ajuntament de Manlleu, Universitat de Vic, Patronat d’Estudis Osonencs, Museu del Ter, Institut Antoni Pous, la Biblioteca de Manlleu i l’Ateneu) s’han unit per organitzar diverses activitats que difonguin i ajudin a explicar l’aportació cultural d’Antoni Pous.

Aquest dijous, 20 d’octubre, a les 8 del vespre, s’inaugura l’exposició «Antoni Pous, de Manlleu al món» que es pot veure al Museu Industrial del Ter. El divendres, al mateix museu, es farà una jornada científica sobre la seva obra. Aquestes activitats compten amb el suport de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona. Més informació a http://www.museudelter.cat/