Vic

LaCol troba “paral·lelismes evidents” entre les adoberies de Vic i la recuperació de Can Batlló a Barcelona

  • Els arquitectes han posat altres exemples de transformació d'equipaments en desús, com l'Ateneu Santboià, de Sant Boi, i Cal Badia, a Igualada

VilaWeb
Pep Comeres
14.03.2016 - 10:10
Actualització: 14.03.2016 - 11:10

El Cicle de Jornades Formatives sobre les adoberies, que organitzen ACVic Centre d’Arts Contemporànies i a+ Col·lectiu, ha donat a conèixer en una xerrada-debat el procés de recuperació de la fàbrica tèxtil de Can Batlló a Barcelona i n’ha analitzat la possible aplicació en el cas de Vic.

Un procés que va durar anys i que “malgrat les diferències, té paral·lelismes evidents amb les adoberies de Vic com la capacitat de l’emplaçament d’adquirir nous usos i de transformació per part de la ciutadania”, explica Lali Daví, membre de LaCol, cooperativa d’arquitectes convidada a l’acte.

Pel que fa a les diferències, Daví assenyala el fet que “les adoberies de Vic compten amb diferents propietaris particulars i que l’estat de conservació fa necessària una intervenció estructural, cosa que no va passar a Can Batlló”, que es troba al barri de Sants de Barcelona. Malgrat això, explica que l’important és “que se’n parli i que la població de Vic pugui sentir que la recuperació de les adoberies és una cosa que l’afecta”.

D’aquesta manera, “es podrà fer pressió perquè propietaris i administració es vegin obligats a posar-se d’acord per tirar endavant la remodelació d’aquesta part de Vic”. A l’hora de parlar de terminis, l’arquitecte de LaCol, que ha intervingut junt amb la també membre Núria Vila, avisa que es tracta d’un procés lent: “A Can Batlló ens vam estar reunint durant un any i mig i a les assemblees del principi érem només 8 persones”.

“Primer vam fer campanyes de visualització del recinte i per legitimar la lluita”. Durant l’hora i mitja que ha durat l’acte, Daví i Vila han posat altres exemples de transformació d’equipaments i instal·lacions en desús, com l’Ateneu Santboià, de Sant Boi de Llobregat, que compta amb “un grup de persones dinamitzant-ho”, i Cal Badia, a Igualada, on es va tenir la dificultat afegida de “no comptar amb prou massa crítica”.

L’acte, el segon dins del Cicle de Jornades Formatives sobre les adoberies, ha reunit una trentena de persones a la delegació d’Osona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, que ha col·laborat amb la iniciativa. La xerrada-debat ha acabat amb un torn de prec i preguntes.

Sobre ACVic Centre d’Arts Contemporànies
ACVic Centre d’Arts Contemporànies és un equipament cultural públic on es promou la creació, investigació i producció de propostres vinculades a l’art contemporani. Impulsat per l’Ajuntament de Vic i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i gestionat per H. Associació per a les Arts Contemporànies, el centre acull i interactua amb artistes i actors culturals tant de l’entorn immediat com de fora i fomenta la relació entre l’activitat educativa i el territori i la interacció social creant situacions que possibilitin incorporar nous públics a les activitats artístiques. En la seva producció, també tracta d’incidir en elements controvertits de la realitat social obrint-se a una àmplia tipologia de creadors. Per altra banda, incentiva projectes de recerca que desenvolupen metodologies basades en hipòtesis de treball i la possibilitat de porta-los a terme en un àmbit més experimental.

Sobre LaCol
LaCol és una cooperativa d’arquitectes situada a Barcelona que afronta els seus projectes de forma participativa, horitzontal i justa i que s’allunya de l’arquitectura tradicional per apropar-se a les inquietuds i necessitats socials. Actualment, LaCol està immersa en el procés d’urbanització del carrer Sotstinent Navarro i en el Pla d’Habitatge de Barcelona a Nou Barris.

Sobre a+ Col·lectiu
a+ Col·lectiu és una plataforma creada amb l’objectiu de revitalitzar el barri de les adoberies de Vic des de la “consciència de la importància social, cultural, arquitectònica i històrica d’aquest barri”. Agrupa professionals de perfils diversos, com gestors culturals, arquitectes, arquitectes tècnics i educadors, que volen “generar debat entorn de les adoberies i aportar-hi un punt de vista independent més enllà del que puguin sostenir els polítics, tècnics i propietaris involucrats en la qüesti.”, com explica David Oliva, un dels seus responsables. a+ Col·lectiu es va constituir en el marc de la QUAM 2015 que amb el títol “Interès públic, creació col·lectiva”, va organitzar un taller centrat en el context de les adoberies sota la perspectiva del reciclatge urbà.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any