En relació a la situació de l’espai de la Devesa, la CUP de Manlleu ha fet públic el comunicat següent:

“La Devesa és de totes i tots: recuperem-la!

Ja fa 16 mesos que la Devesa, un tresor natural del nostre poble, està tancada i barrada per unes tanques instal·lades pel propietari dels terrenys que impedeixen a les manlleuenques i manlleuencs accedir-hi i poder gaudir de l’idíl·lic entorn natural que l’envolta. Unes tanques que es van construir sense llicència d’obres i vulnerant les lleis i directives que marquen que els cinc primers metres de qualsevol ribera són de servitud i han de ser d’accés públic.

Durant el mes de febrer d’aquest any, l’Equip de Govern de l’Ajuntament va anunciar un “pacte amistós” verbal amb el propietari dels terrenys, a través del qual s’acordava que s’obriria el pas a la Devesa a canvi que des del consistori municipal es fessin les obres d’adequació del camí i de senyalització de la zona destinada al bestiar que hi pastura. Quatre mesos més tard i fetes les obres de millora, finançades amb diners públics, el propietari es segueix negant a obrir el pas del camí que porta a la Devesa i es mostra enrocat amb demandes inacceptables i insultants com la voluntat de condicionar futurs planejaments urbanístics, la condonació d’impostos municipals o reservar-se el dret a tornar a tancar la devesa en qualsevol moment.

Davant de tot això, des de la CUP Manlleu volem fer les següents consideracions:

· Entenem com a intolerable l’actitud del propietari dels terrenys, que manté segrestat un dels racons naturals més assenyalats i preuats de Manlleu.

· Denunciem la tebiesa i manca de celeritat de l’Ajuntament de Manlleu a l’hora de gestionar aquest conflicte entre interessos privats i col·lectius.

· Denunciem la manca de responsabilitat de l’Equip de Govern, el qual va portar a terme unes obres finançades amb recursos de l’erari públic sense tenir cap document legal signat que obligués a l’obertura del camí. Ara, el camí està arreglat i segueix tancat. Demanem que es faci públic el cost d’aquestes obres.

· Reclamem a l’ACA que s’acceleri el procés d’atermenament pendent, el qual blindaria tota la zona de servitud i accés públic.

Així mateix, pel que fa a la situació de la Devesa durant els darrers anys, manifestem que:

· Denunciem l’alteració il·lícita de la llera del Ter que va tenir lloc temps ha, elevant artificialment la riba i eliminant el braç del riu que circulava per l’interior de la Devesa, propiciant així l’ocupació indeguda del que era una illa fluvial.

· Denunciem igualment la inacció i la tolerància sobre aquests fets consumats, de totes les administracions competents al llarg de tots aquests anys.

· Denunciem l’autorització de l’explotació ramadera bovina actual en un espai i condicions que provoquen una greu alteració ambiental i paisatgística.

Per acabar, reiterem de nou la nostra preocupació per la situació i reclamem contundència i rapidesa en la resolució del conflicte.

La Devesa és de totes i tots. Recuperem-la!”