Coincidint amb el 50è aniversari de la seva inauguració, la Casa Museu Verdaguer de Folgueroles ha remodelat les seves instal·lacions i ha adaptat el seus continguts per fer-los més accessibles per a les persones amb dificultats auditives i visuals. Aquesta renovació forma part del programa Mirada Tàctil que promou la Diputació de Barcelona i que incorpora a la Casa Museu Verdaguer nous mòduls de lectura tàctil per representar la vida i obra del poeta.

Els principals elements que es presenten són un bust, una signatura en relleu i la representació de diferents poemes. El bust del poeta reprodueix les seves faccions de joventut i va acompanyat de la seva rúbrica en relleu, per fer més propera la seva dimensió humana.

La part artística queda recollida en els nous mòduls sobre diferents aspectes de la seva creació. La infantesa del poeta es presenta en un mòdul amb tres poemes, cadascun amb un element tàctil de suport per a potenciar el seu món més personal. La transcripció en relleu del poema “Mon colomar”, permet resseguir amb els dits el text original i descobrir la cal·ligrafia del poeta. La seva faceta més lírica de Verdaguer es mostra amb el poema “ La Plana de Vic”, que presenta com a element tàctil un llibre de butxaca original de l’Edició Popular d’obres completes de la Il·lustració Catalana de 1920. La vessant viatgera del poeta com a persona que estimava el seu paisatge, es presenta  amb els relleus d’un fragment del Cant de Gentil  i del perfil de la muntanya del Canigó.

El programa La Mirada Tàctil inclou la millores per la comunitat sorda signant i oralista amb vídeos en llengua de signes en català de  tots els continguts de la exposició permanent, subtitulat per la comunitat sorda oralista i locució per la comunitat cega. Aquests vídeos són accessibles per codi QR i es poden visionar al canal de You Tube de La Mirada Tàctil.

La Casa Museu Verdaguer es va inaugurar, el 18 de juny del 1967. La seva obertura s’havia programat pel 25 de juliol de 1936, però l’esclat de la Guerra Civil al mateix any va frustrar la iniciativa popular. El 50è aniversari es celebrarà amb diferents activitats durant l’any, especialment durant la Festa Verdaguer, que tindrà lloc del 18 de maig al 18 de juny.

Podeu consultar el programa complet a la pàgina web de la Fundació Jacint Verdaguer en el següent enllaç.