La 34a edició del Festival BBVA de Cinema de Muntanya es fa de l’11 al 20 de novembre

VilaWeb
Pep Comeres
03.11.2016 - 09:28
Actualització: 03.11.2016 - 10:28

En l’edició d’aquest 2016, de l’11 al 20 de novembre, Torelló tornarà a erigir-se com a capital de l’alpinisme i el cinema amb un grapat de propostes tècniques, cinematogràfiques i culturals, i amb protagonistes de luxe al teatre Cirvianum.

En cinema de muntanya, el de Torelló és un dels festivals més importants del món, i està coorganitzat per la Fundació Festival de Cinema de Muntanya, per la Fundació Antigues Caixes Catalanes i per BBVA CX. Aquest 2016 s’ha tornat a renovar el conveni de coorganització i patrocini, que avala un certamen de renom internacional.

D’aquesta manera, el Festival BBVA de Cinema de Muntanya citarà per 34a vegada els amants del cinema i la muntanya, en una edició que tornarà a dur a Catalunya els millors films del món en natura, muntanya i aventura. Durant deu dies, doncs, es projectaran pel·lícules sobre alpinisme, escalada, esports d’aventura i documentals sobre etnografia i natura, així com també exposicions i xerrades especialitzades.

La secció competitiva tornarà a ser el plat fort del Festival BBVA de Cinema de Muntanya de Torelló. En la 34a edició del certamen es projectaran 38 pel·lícules seleccionades després de tancar les inscripcions amb 134 produccions rebudes, la segona xifra més elevada de la història. Enguany el Festival ha trencat sostre pel que fa la varietat d’orígens, amb films que provenen de 28 països.

En la secció de competició d’enguany, que tindrà lloc de l’11 al 20 de novembre a Torelló, repeteixen realitzadors habituals com els nord-americans Josh i Brett Lowell, Peter Mortimer i Nick Rosen, que presenten ‘Young Guns’, un curtmetratge que retrata la nova generació d’escaladors que arrisquen per pujar un grau la dificultat d’aquest esport. Bernard Delapierre torna a Torelló amb el film ‘The pursuit of the Endurance – on the shoulders of the Shackleton’, que descriu com una expedició viu una extraordinària història al cor de l’Antàrtida per seguir les passes del llegendari Ernest Shacketon. A banda d’aquesta pel·lícula, Delapierre arriba amb força al Festival d’enguany amb dos curtmetratges més. El guanyador de la Flor de Neu d’Or de l’any passat, l’eslovac Pavol Barabas, proposa el documental ‘Freedom under load’. La producció repassa el dia a dia dels homes encarregats de proveir subministraments als diferents refugis de la serralada de l’Alt Tatras, fronterera entre Polònia i Eslovàquia.

Com a novetat, per primera vegada dues produccions xineses passen a formar part de la programació oficial del Festival. ‘Himalaya: Ladder to paradise’ narra la història dels joves de la Tibet Climbing School, un centre de formació per intentar culminar el cim més alt del món, i ‘Mira’, que explica la trajectòria d’una exguerrillera maoista que acaba competint en les millors ultratrails del món.

En clau catalana, destaca la pel·lícula del realitzador Xavier Coll, ‘Solo base for climbing to jumping’, un tribut a l’inventor del salt BASE, Dean Potter, a través de les aventures de dos escaladors que volen fer realitat el somni de volar. O el curtmetratge que signa Jordi Canyigueral, ‘Big Men’, que plasma de quina manera Iker Pou s’enfronta als seus reptes professionals. Els escaladors Joan Nubiola, Josep M. Torras i Josep Barberà protagonitzen el documental ‘NTB’, dirigit per Miquel Pérez i que serà estrenat a Torelló.

Sessió especial Cultura de Muntanya: és una de les principals novetats de la 34a edició del Festival. La secció aglutina les pel·lícules d’aventura que van més enllà de l’esport i posen el focus a la cultura de muntanya i l’etnografia.

Inauguració: Catalunya on the rocks

Si l’alpinisme català va deixar empremta a Torelló en la darrera edició, aquest any ho faran els escaladors. ‘Catalunya on the rocks’ és el nom de l’espectacle inaugural que obrirà el Festival BBVA de Cinema de Muntanya, el divendres 11 de novembre. A l’escenari, passat i futur d’aquesta disciplina a casa nostra posaran veu i testimoni a aventures, reptes i fites en grans parets, expedicions o en esportiva.

En un espectacle conduit per l’alpinista Ferran Latorre i la periodista Marta Bosch, es reviurà en directe la trajectòria d’una quinzena d’alpinistes com Sílvia Vidal, Joan Sardà, David Palmada ‘Pelut’, Pep Masip, Armand Ballart, Josep Maria Esquirol, Remi Brescó o Mar Álvarez. El Festival vol homenatjar d’aquesta manera els homes i les dones que han convertit les parets en la seva manera de viure. En un format semblant al del 2015, els protagonistes alternaran entrevistes en directe amb projeccions d’imatges.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any