Inauguren la planta d’estellat Montseny-Ponent a Sant Miquel de Balenyà

La planta permetrà aprofitar les 750 tones de fusta que es necessiten anualment per alimentar les calderes de biomassa en funcionament o previstes a Aiguafreda, Seva, Tagamanent, el Brull i l’EMD de Sant Miquel de Balenyà

VilaWeb
Pep Comeres
31.01.2017 - 10:21
Actualització: 31.01.2017 - 11:21

La presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, ha inaugurat aquest divendres a Sant Miquel de Balenyà la planta d’estellat que ha impulsat l’Associació de Gestió Forestal Montseny-Ponent. La nova planta, que aprofitarà la fusta dels boscos de la zona per alimentar calderes de biomassa, ha comptat amb el finançament de la Diputació de Barcelona amb una aportació de 135.000 euros.

La nova planta per a la producció d’estellat, permetrà convertir la biomassa forestal extreta dels boscos de la zona, alguns dels quals estan situats dins l’àmbit del parc Natural del Montseny, en matèria combustible per a calderes, amb un rendiment energètic superior que té la biomassa en comparació en la llenya sencera.

En l’acte d’inauguració, Mercè Conesa ha destacat la importància de la planta que és pionera en el conjunt de la demarcació de Barcelona, i la seva rellevància en la gestió dels boscos de forma sostenible i aprofitable per al seu rendiment, tal com es feia fa anys en aquest territori. En aquesta línia, Conesa ha dit també que la planta «dóna resposta a les demanades dels ciutadans que reivindiquen una protecció del medi ambient, amb aires més nets per respirar i també, per obtenir una energia molt més barata, una reivindicació de vital importància en els moments actuals i per poder gestionar la nostra energia, i també pel dret a preservar el medi ambient reduint les emissions de CO2».

Mercè Conesa també ha remarcat que amb la planta d’estellat estem fent economia circular, ja que tant el bosc com les persones i el territori hi surten guanyant, destacant també que la planta «encaixa en el Pla de mandat de la Diputació de Barcelona ja que la biomassa i la gestió eficient dels boscos és un dels eixos de la política de suport al territori».

La planta permetrà aprofitar les 750 tones de fusta que es necessiten anualment per alimentar les calderes de biomassa en funcionament o previstes, com les dels municipis integrants del projecte com són Aiguafreda, Seva, Tagamanent, el Brull i l’EMD de Sant Miquel de Balenyà, amb la consegüent optimització i gestió sostenible de 50 hectàrees de bosc. La planta també suposarà un estalvi en ajuts forestals de 20.000 euros anuals i una reducció de 450 tones de CO2 anuals, així com generar nous llocs de treball com son cinc peons forestals, un transportista de fusta i un tècnic forestal en dedicació parcial.

En la inauguració de la nova planta hi ha assistit el president de l’Associació de Gestió Foestal Montseny-Ponent i alcalde d’Aiguafreda, Joan Vila, juntament amb la vicepresidenta quarta i alcaldessa de la Garriga, Meritxell Budó, el diputat d’Esports i alcalde de Tona, Josep Salom, el president de l’EMD de Sant Miquel de Balenyà, Èric Vila de Mas, el president del Consell Comarcal d’Osona, Joan Roca, i els alcaldes de Seva, el Brull i Tagamanent, entre d’altres personalitats de la comarca.

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes