Sònia Moya

La poesia serà la nova protagonista de la celebració dels 25+1 anys d’H. Associació per a les Arts Contemporànies (H.AAC). Després de l’exposició Creure en 10 coses impossibles abans d’esmorzar al Museu de l’Art de la Pell de Vic i de l’homenatge al crític d’art i comissari Manel Clot, l’entitat organitza un cicle de lectures poètiques al Gravat de Vic que comença aquest dilluns 13 de març amb Meritxell Cucurella-Jorba presentant “Clínica de l’abandó”, obra traduïda de la poesia d’Alda Merini. El cicle també inclou la participació dels joves poetes Sònia Moya (23/3), Ramon Mas (30/3) i una sessió dedicada a poetes-pintors, des de Michelangelo a Perejaume, a càrrec de Víctor Sunyol, Montse Vellvehí i Marc Serra.

Meritxell Cucurella-Jorba encetarà el cicle amb la poesia d’Alda Merini i el seu llibre “Clínica de l’abandó”, la traducció del qual li va valer el darrer premi Jordi Domènech de Traducció de Poesia. Cucurella-Jorba ens parlarà d’aquesta poeta torturada i vital i llegirà poemes del darrer llibre de l’autora, escrit des del manicomi on passà els darrers anys de vida. El cicle ha apostat també per la participació de joves poetes, com Sònia Moya i Ramon Mas. La primera, el dijous 23 de març, llegirà poemes del seu darrer libre, “Intersecció de conjunts”, i parlarà de la seva gènesi. L’obra parla de la identitat familiar així com dels seus rols i prejudicis. Per la seva banda, el dijous 30 de març, Mas, editor i músic, llegirà i comentarà el seu darrer llibre “Òsties”, fet de versos reactius que han pres la forma d’aforismes, de crits, de sentències o de cançons. El cicle es tancarà el dilluns 3 d’abril amb “He trobat l’infinit”, una sessió dedicada a recordar una dotzena de poetes- pintors des del Renaixement fins a l’actualitat: Michelangelo Buonarroti, Yosa Buson, William Blake, Vassily Kandinski, Paul Klee, Mercè Rodoreda, Pic Adrian, Aurélie Nemours, Felícia Fuster, Albert Ràfols-Casamada, Benet Rossell i Perejaume. Cada un d’ells serà breument introduït per Víctor Sunyol i Montse Vellvehí en llegirà una selecció dels seus textos acompanyada de Marc Serra a la guitarra.

Actes de celebració dels 25+1 anys d’H.AAC

El cicle de lectures poètiques és un dels actes programats amb motiu de la celebració del 26 è aniversari d’H.AAC, que s’allargarà durant tot l’any i contempla una quinzena d’activitats culturals i lúdiques i la col·laboració de nombroses institucions, entitats i empreses. Els actes inclouen la participació de noms destacats del panorama cultural actual, com Albert Serra i la seva pel·lícula “La mort de Lluís XIV”, que es projectarà en el marc de la programació de Cineclub Vic; Jordi Oriol, amb l’obra “La caiguda de l’H”, que es representarà al Casino de Vic sota l’organització de L’Atlàntida Centre d’Arts Escèniques d’Osona; o bé el filòsof Xavier Antich, que farà una conferència. Per la seva banda, els artistes Francesc Abad, Toni Ferron i Jordi Lafon presentaran les seva últimes publicacions en col·laboració amb Adicciones Porquesí. Una altra activitat serà el Festival 25+1 que se celebrarà el 10 de juny, en que es duran a terme performances, circ, arts de carrer, actuacions musicals i de dj’s i un dinar gratuït. Amb motiu de l’efemèride, l’entitat estrena la página web www.haac.cat i perfils a les xarxes socials i editarà una publicació sobre la història i fites d’H.AAC.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]