Es constitueix la Marea blanca-Assemblea pels Drets Socials d’Osona

VilaWeb
Pep Comeres
09.02.2016 - 10:04
Actualització: 09.02.2016 - 11:04

Setze col·lectius polítics, sindicals i socials i diverses persones individuals, professionals i usuàries de la sanitat pública s’han constituït en Marea blanca-Assemblea pels Drets Socials d’Osona en defensa d’un sistema sanitari públic, universal i de qualitat, que garanteixi el dret a la salut per a tota la població. En conseqüència enceten un treball ciutadà de denúncia dels processos de privatització i de les retallades en matèria de sanitat, tant a nivell de Catalunya com de la comarca d’Osona. Us n’adjuntem el manifest de constitució amb la relació de les entitats inicialment adherides.

Manifest de constitució de la Marea blanca-Assemblea pels Drets Socials d’Osona

El dret a la Salut i un Sistema Sanitari Públic universal i de qualitat són pilars fonamentals d’una societat democràtica i equitativa.

Les entitats i persones sotasignades, usuàries i treballadores de la sanitat pública, volem denunciar la situació després de quatre anys de retallades del govern sortint: urgències col·lapsades; llargues llistes d’espera; tancament o reducció de serveis (llits d’hospitals, urgències de nit als CAPs, ambulàncies); acomiadaments de personal; precarietat laboral; manca d’inversions i de manteniment… La pèrdua de qualitat ha servit d’excusa per a externalitzar serveis, derivar pacients al sector privat i augmentar el seu volum de negoci a costa del diner públic.

El model sanitari mixt de Catalunya, pionera de les retallades en Sanitat, integra en la mateixa xarxa centres de titularitat pública i privada, però finançats amb diner de tots. Els límits entre els dos sectors s’han desdibuixat generant una teranyina opaca que facilita la mala gestió, la corrupció i les portes giratòries. Osona és pionera i un bon exemple d’aquest model amb 4 variants d’atenció sanitària sostinguda amb fons públics:
• El Consorci Hospitalari de Vic (gestiona l’Hospital Universitari de Vic, l’Hospital Sociosanitari de Manlleu i el Centre de Salut Mental).
• La Fundació Hospital de la Santa Creu (gestiona l’hospital del mateix nom)
• Dos Equips d’Atenció Primària gestionats privadament i amb ànim de lucre.
• L’ Institut Català de la Salut que gestiona 9 equips d’atenció primària. És l’única empresa de titularitat i gestió íntegrament públiques. El seu pressupost s’assigna amb el control democràtic i la transparència que ha de tenir tota entitat que gestiona diner públic.

Atès que defensem un sistema sanitari públic, universal i de qualitat, creiem que el nou Govern i el Parlament de Catalunya, han de revertir la privatització i el desmantellament del sistema sanitari públic català. És per això que exigim:
1. Que es garanteixi el dret a la salut per a tota la població, mitjançant un sistema sanitari universal i equitatiu en l’ accés.
2. Que s’aturin immediatament tots el projectes privatitzadors directes i indirectes, així com la creació de nous consorcis sanitaris.
2. Que es prioritzi l’Institut Català de la Salut (ICS), amb un pressupost suficient per tal de garantir les necessitats de la població.
3. Que es derogui definitivament la instrucció 5/2015 del Cat Salut que permet la prestació d’ assistència sanitària privada en centres públics del Sistema Sanitari Integral d’ utilització pública (SISCAT).
4. Que s’obri un debat sobre el Model sanitari que necessitem amb participació activa de la ciutadania en l’organització, planificació i avaluació del mateix.

Un sistema sanitari públic, democràtic, participatiu i transparent, que vulgui contribuir a l’ increment de l’ equitat social i la qualitat de vida, cal que sigui íntegrament de titularitat pública.
La Sanitat Pública ha de tenir com a principal finalitat i raó de ser l’excel·lència en l’atenció a la ciutadania. No volem una sanitat mercantilitzada, perquè la salut no és un negoci, és un dret.
Per tot el que s’ha exposat, les persones i entitats sotasignades ens hem constituït en Marea blanca-Assemblea pels Drets Socials d’Osona, alhora que ens comprometem a treballar per aconseguir els nostres objectius amb l’ajuda i la implicació de la ciutadania.

Primers col·lectius adherits al manifest de constitució de la Marea blanca-Assemblea pels Drets Socials d’Osona (per ordre alfabètic):
Adona’t (Col·lectiu feminista); Assemblees d’Osona del Procés Constituent; Capgirem Vic; CCOO (Comissions Obreres); CGT Osona; COS (Coordinadora Obrera Sindical); CUP Centelles; CUP Manlleu; CUP Torelló-Som Poble; CUP Vic; Embat (Organització llibertària de Catalunya); IAC (Intersindical Alternativa de Catalunya); ICV-EUiA; La Buixarda (Ateneu Popular); UGT (Unió General de Treballadors); Vic per a Tots.

Per a contactar amb Marea blanca-Assemblea pels Drets Socials d’Osona:
• https://www.facebook.com/assembleapelsdrets.socialsdosona?f ref=ts
• dretssocialsosona@gmail.com

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes