Vic

Els tres primers mesos d’acollida de persones refugiades transcorren amb normalitat a la ciutat de Vic

  • Entre els refugiats hi ha 28 persones que representen 6 famílies i 13, que han arribat soles. D’aquestes, 12 són infants entre 4 i 16 anys i 2 són nadons

VilaWeb
Pep Comeres
16.12.2016 - 08:32
Actualització: 16.12.2016 - 09:32

Un total de 41 persones refugiades s’acullen al Seminari de Vic des del passat mes de setembre, tal com es va informar ahir en la conferència informativa organitzada per l’Ajuntament de Vic; Dianova, entitat responsable de l’acollida; i el Seminari.

Toni Tort, director territorial a Catalunya de Dianova, va exposar que “a la ciutat de Vic s’acullen 41 persones, el total de places dels que disposa el projecte, i que van quedar cobertes els 10 primers dies d’obertura del recinte”.

El regidor de Benestar social, Àlvar Solà, va explicar que tres mesos després que comencessin a arribar les persones refugiades de 14 nacionalitats diferents, des de l’Ajuntament es vetlla per a què les persones refugiades acollides a la ciutat estiguin ben ateses, es faciliten eines per a què siguin autosuficients i es creu, fermament, en la necessitat de discreció per garantir que tots ells puguin ser un ciutadà més de Vic. En aquesta línia, Solà va remarcar que “creiem que la millor manera d’acollir aquestes persones ha estat garantir-los discreció i això és un fet que hem d’assumir tots”.

Davant d’una vuitantena d’assistents, es va explicar que totes les persones refugiades a la ciutat disposen de targeta sanitària, tots els infants estan escolaritzats en diverses escoles de Vic i el 90% estan empadronats.

Solà va recordar que el consistori no té competències plenes en matèria d’acollida de persones refugiades ja que és l’Estat qui les té a través del Ministeri de Treball i Seguretat Social. Tot i això, el setembre del 2015, en ple municipal, es va aprovar que Vic fos ciutat d’acollida i a conseqüència es va crear la Taula de Refugiats, un espai de participació d’entitats i persones a títol individual interessades en aquest àmbit.

Per la seva banda, Àngel Miret, coordinador del Comitè per a l’Acollida de les Persones Refugiades a Catalunya, va explicar que a Catalunya han arribat prop de 100.000 persones immigrants, “una quantitat enorme al costat de les 500 persones que han arribat a tot l’Estat espanyol amb condició de refugiat”.

El pla d’acollida a Vic

El programa d’acollida, iniciat el passat 5 de setembre, consta de tres fases. La primera és de mig any d’acollida; la segona, de 6 mesos d’incorporació a la societat; i la tercera, mig any més d’autosuficiència.

Un equip de 13 professionals s’encarreguen de fer el treball d’aprenentatge de la llengua, donar-los habilitats socials a través del coneixement de l’entorn o bé, ajut en tasques d’adquisició de la targeta sanitària o empadronament.

A hores d’ara, 19 persones ja disposen de targeta blanca i 25 persones estan vinculades al Consorci per la Normalització Lingüística d’Osona.

L’Ajuntament de Vic subvencionarà tres propostes sorgides de la taula de suport a les persones refugiades amb 1.800 euros per cadascuna que són:

Associació Cooperació Osona Sàhara. Projecte d’enviament de medicaments i material sanitari i d’ortodòncia als camps de refugiats saharauis de Tindouf. Associació El poble ajuda el poble. Suport als refugiats sirians desplaçats al Líban. Unitat contra el feixisme i el racisme. Suport a l’associació Harraga de Melilla.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any