Vic

El violinista Joel Bardolet presenta el seu debut discogràfic com a solista a L’Atlàntida

VilaWeb
Pep Comeres
15.12.2016 - 09:19
Actualització: 15.12.2016 - 10:19

El violinista Joel Bardolet (Vic, 1987) presenta aquest diumenge, 18 de desembre, a les sis de la tarda, a la Sala Joaquim Maideu de L’Atlàntida de Vic i en el marc de la sisena temporada del cicle Grans Concerts el seu debut discogràfic com a solista, Intertwined Paths (SEED 002). De manera prèvia, a les cinc, Bardolet i el compositor Miquel Oliu comentaran amb el públic el contingut del nou enregistrament.

L’àlbum (Camins que s’entrecreuen, en català) pren el nom a un cicle de peces curtes del compositor suís Balz Trümpy, amb qui Bardolet ha treballat directament i que estan enregistrades en aquest llibre – disc de factura acurada (llibret de 40 pàgines amb comentaris del també compositor Joan Magrané). El repertori del CD, el segon que edita el segell discogràfic SEED (que es va presentar fa pocs mesos amb la publicació del segon disc del multipremiat Quartet Gerhard), inclou les obres següents:

Georg Philipp Telemann

Fantasie n. 7 in E-flat Major for violin, TWV 40:20 (1735)

György Kurtág

‘Signs, messages and games’ (1961-2005)

György Kurtág

Tre pezzi per violino e pianoforte, Op. 14E (1979)

Miquel Oliu

‘El inabastable perfil’ for violin and piano (2015)

Balz Trümpy

‘Intertwined Paths’, six pieces for violin (2001-2002)

Arvo Pärt

‘Spiegel im Spiegel’ for violin and piano (1978)

Alessio Pianelli

‘J2728A – LOST’ for violin and cello (2016)

Afirma Bardolet en el pòrtic del llibret d’aquest enregistrament: ‘No puc justificar allò que sentireu aquí, ni vull, ni cal. Quin és el resultat per a mi? Intimitat. Sento una música explicada a persones amigues i això em fa feliç. Les imperfeccions que es poden sentir són les meves pròpies i són el resultat de tocar sense por al judici, sense limitar la imaginació al món diplomàtic del violinisme’, assegura el músic vigatà que destaca per la seva extraordinària personalitat musical, que desplega en rols diversos: solista, música de cambra i concertino de l’Orquestra Camera Musicae, amb qui realitza temporades estables de concerts al Teatre Tarragona i al Palau de la Música Catalana. S’escau també que Joel Bardolet és un dels tres músics residents escollits aquesta temporada per la Fundació Catalunya-La Pedrera, fet que es tradueix en la realització de tres concerts en formats diversos.

Tot i que la part central del disc és per a violí sol, Bardolet ha escollit algunes obres que requereixen la col·laboració de dos músics que són, per a ell, també dos grans companys de viatge: el pianista italosuís Marco Scilironi i el violoncel·lista i compositor Alessio Pianelli.

Intertwined Paths és un disc gestat a foc lent i enregistrat a finals d’aquest estiu a l’Auditori Espai Ter de Torroella de Montgrí, en el que ha estat el primer enregistrament professional que acull l’equipament empordanès.

Compta amb la producció musical de Neu (Santi Barguñó i Hugo Romano), les fotografies de Michal Novak, la portada interior de Joan Peiron i els vídeos d’Artur Tort, entre els quals hi ha aquest clip de la peça ‘In Nomine’ de Kurtág: https://youtu.be/mGz6_82ZgEQ

Joel Bardolet, molt seguit per la comunitat de músics, penjarà aquest diumenge el cartell d’Entrades exhaurides atès que queden molt poques localitats per poder escoltar el seu recital amb piano al costat de Marco Scilironi, on inclou una part del repertori del disc. Del programa d’aquest diumenge, destaquem l’obra ‘L’inabastable perfil’ del compositor Miquel Oliu, premi Reina Sofía de Composició 2015 i que ha estat enregistrada per primera vegada en l’àlbum de Bardolet.

Per a més informació sobre el concert:

http://latlantidavic.cat/dia/?d=2016-12-18

Sobre JOEL BARDOLET

D’aptituds evidents i musicalitat exultant, la seva manera particular d’abordar obres clau del repertori universal li ha valgut un lloc destacat en el panorama actual d’orquestres i formacions de cambra centreeuropees, amb les quals col·labora regularment, en tant que concertino o solista.

Muriel Cantoreggi, Rainer Schmidt, Ferenc Rados, el membres del Quartet Casals i el director Jordi Mora són alguns dels músics que l’han influit més fortament.

La seva inusual porositat interpretativa es tradueix en l’elecció d’uns repertoris modelats amb molta cura, en col·laboració amb músics que li permeten treballar de manera rigorosa en favor de la intencionalitat rítmica, el fraseig i el compactat sonor.

L’estil de Bardolet és propositiu, no finalista: interpel·la l’oïdor i li planteja preguntes amb voluntat d’establir-hi un diàleg personal i còmplice. En definitiva, el fa partícip del procés artístic i creatiu.

Joel Bardolet (Vic, 1987) aporta una mirada fresca, molt musical i amb un punt de fantasia en un context fonamentat -en excés- en l’ortodòxia. El seu criteri, sòlid, fruit del mestratge assolit a Catalunya, Alemanya i Suïssa, s’endevina suggerent, d’efecte renovador. La veu del violí. Una veu, la seva, excepcional.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any