El Sucre ha acollit la Jornada informativa de la campanya d’ozó 2016

  • La comarca d’Osona és una de les que registra un nivell d'ozó més alt de tot Catalunya

VilaWeb
Pep Comeres
04.11.2016 - 07:56
Actualització: 04.11.2016 - 08:56

L’edifici del Sucre ha acollit aquest dimecres, 2 de novembre, la Jornada informativa de la campanya d’ozó 2016 organitzada per la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic i el Consell Comarcal d’Osona. Una cinquantena de persones, tècnics i regidors de Medi ambient de la comarca d’Osona i també provinents d’altres comarques han assistit a la sessió informativa.

La jornada ha començat amb unes paraules de benvinguda a càrrec de Manel Romans, vicepresident 2n del Consell Comarcal d’Osona, seguides de la ponència “La fenomenologia de l’ozó a Osona” a càrrec de Xavier Querol i Carceller, professor d’Investigació de l’Institut de Diagnosi Ambiental IDAEA-CSIC. Querol ha explicat que la formació de l’ozó de Vic està influenciat per les emissions generades a l’area metropolitana de Barcelona; si les emissions són inferiors a la capital, el O3 disminueix considerablement a la plana de Vic.

La comarca d’Osona, que disposa de tres estacions per mesurar l’ozó troposfèric (Vic, Manlleu i Tona), és una de les que registra un nivell d’ozó més alt de tot Catalunya per les singularitats del seu terreny.

Eva Pérez Gabucio, cap de la Secció d’Immissions de la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic del Departament de Territori i Sostenibilitat, ha presentat “l’avaluació campanya 2016”, les dades més significatives de la qual són que l’ozó és un contaminant secundari i, per tant, al formar-se en determinades condicions a l’atmosfera és més difícil de reduir-ne els nivells. Per aquest motiu la Unió Europea fixa uns objectius que són recomanables no superar –com per exemple, no superar el llindar d’informació 180 d’O3 en una hora– i una guia a seguir en el cas que se superin els llindars establerts. També, ha explicat que aquest any s’han fet 15 preavisos d’ozó troposfèric elevat però, tot i això, el 2016 és un dels anys que menys dies s’ha superat el límit establert.

Una altra de les ponències presentades ha estat “Efectes sobre la salut de l’ozó troposfèric” a càrrec d’Irene Corbella Cordomí, cap del Servei de Salut Ambiental de la Subdirecció General de Protecció de la Salut. La presentació és d’una banda un recull dels estudis sobre els potencials efectes sobre la salut que s’han efectuat per part de diferents organismes reconeguts, i l’altre les accions que es duen a terme des del Departament de Salut durant la campanya de vigilància de l’ozó troposfèric.

La cloenda de la jornada ha anat a càrrec de Mercè Rius, directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic del Departament de Territori i Sostenibilitat, a destacar que tot i les dificultats per reduir aquest contaminant, s’està treballant per disminuir l’emissió dels òxids de nitrogen que es generen a l’àrea metropolitana de Barcelona. Aquesta mesura actualment es considera la més eficient tenint en compte els coneixements científics de què es disposen sobre el fenomen complex de la seva formació.

També s’està treballant per millorar la informació que la població i administracions reben sobre els nivells d’O3 pel servei que actualment s’està donant.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any