La tertúlia proscrita
Vic

El seguiment dels projectes de cooperació amb el Senegal sobre el terreny, un factor clau per assegurar-ne l’èxit

  • Fa 6 anys que l’Ajuntament de Vic aposta per la cooperació al desenvolupament a través de l’aplicació del 0’7% dels impostos municipals

VilaWeb
Pep Comeres
25.01.2017 - 10:12
Actualització: 25.01.2017 - 11:12

“L’èxit dels projectes de cooperació a Senegal es basen en la concertació d’actors i el treball en concordança entre ells”, ha manifestat l’alcaldessa de Vic, Anna Erra, després del viatge oficial a la regió de Casamance, al sud del Senegal, acompanyada del regidor de Cooperació, Toni Serrat; la regidora d’Urbanisme, Fabiana Palmero; i la tècnica de cooperació, Montse Bosch.

Anna Erra ha afegit que “l’Ajuntament ha posat els recursos econòmics per tirar endavant els diversos projectes de cooperació però el treball s’ha fet seguint les directrius polítiques del país, la normativa d’ensenyament i la implicació de la població local. Per això, és tan important la implicació de col·lectius d’experts de la nostra ciutat, com ara l’Aula Oberta d’Arquitectes d’Osona o la Universitat”.

Durant sis dies de visita oficial al sud del Senegal, la representació del consistori vigatà va poder conèixer de primera mà les accions de Cooperació que es porten a terme des de l’àrea de Cooperació de l’Ajuntament a la zona des de l’any 2011.

L’acte principal del viatge va ser la inauguració de l’escola de primària de la població rural de Diatock, que consta de sis aules, un despatx per l’equip pedagògic, una sala d’informàtica, lavabos i un pou d’aigua potable, a més de la tanca que protegeix el centre escolar. Aquesta construcció s’ha fet en dues fases i en la darrera també hi ha participat l’Aula Oberta d’Arquitectes d’Osona, que hi ha aportat un model de construcció ecològica en concordança amb l’entorn natural.

La inauguració del centre escolar va comptar amb la presència de totes les autoritats locals i regionals de la zona, ja que des del Ministeri d’Educació del Senegal han valorat molt positivament el model de construcció proposada per l’Ajuntament de Vic. Anna Erra ha comentat que “només arribar a la Casamance ens va sorprendre la gran acollida de totes les autoritats de la regió, així com també la càlida rebuda de tota la població de Diatock amb les seves danses tradicionals”.

Fabiana Palmero, arquitecta i regidora d’urbanisme, va constatar in situ la feina feta entre el consistori i l’Aula Oberta d’Arquitectes d’Osona, explicant que “aquesta fórmula d’acord entre administració i experts és la clau per treballar millor la cooperació”. Palmero ha afegit que “és molt important poder trepitjar el terreny i implicar-se directament amb els projectes de cooperació per valorar-ne la dimensió real i la seva efectivitat”.

Seguint la voluntat de fer una escola realment transformadora, la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) també s’hi a volgut implicar. És per això que dos professors de la Facultat d’Educació varen acompanyar la delegació del consistori en aquesta visita oficial i fer una prospecció de treball per determinar les possibles línies de col·laboració. Motiu pel quals es va fer una trobada entre La Universitat de Ziguinchor i la UVic-UCC que podria donar els seus fruits ben aviat.

Seguiment de diversos projectes sobre el terreny

La delegació vigatana va visitar els projectes que s’han portat a terme gràcies a l’aplicació del 0’7% dels impostos municipals de l’Ajuntament en una forta aposta per la cooperació al desenvolupament, com una horta comunitària, una granja de pollastres i la sala d’informàtica del Centre Regional d’Education Technique Feminin (CRETEF) de Ziguinchor, amb un projecte de formació per a l’equip femení de futbol del Casa Sport.

L’alcaldessa s’ha mostrat sorpresa per “l’empremta que van deixar el grup d’escoltes Guillem de Montrodon que varen ser-hi el passat estiu dinamitzant joves i infants, i les ganes que tenen de poder donar-hi continuïtat”.

Durant la visita a la Casamance s’han establert les línies de treball que donaran continuïtat als projectes que l’Ajuntament porta a terme a la regió. Així, es fomentarà la formació dual a Diatock com comenta el regidor de Cooperació, Toni Serrat, “fins ara hem treballat el continent, a partir d’ara volem treballar el contingut”.

Per aquest motiu es preveu l’equipament de la sala d’informàtica o l’ensenyament de formadors i convenis amb l’Inspecció d’Academie per desenvolupar activitats més pràctiques vinculades amb el seu entorn local des de l’escola, i l’aprenentatge de tècniques agroecològiques que permeti a l’alumnat aprofitar el potencial natural que té aquesta zona rural. Amb aquestes accions es treballarà per evitar l’èxode de joves cap a la ciutat o a Europa buscant una millor vida.

Ziguinchor, capital de la Casamance, va ser el punt i final al viatge de sis dies amb visites a diferents centres formatius com l’Agència Regional de Desenvolupament de Ziguinchor (ARDZ) , l’Inspection d’Academie o el Conseil Departamental, on van ser acompanyats pel primer tinent d’alcalde de Ziguinchor, Seydou Sane, que ja havia visitat la ciutat de Vic el passat 2015. Sane serà Vic la propera primavera on se li mostrarà com es treballa la gestió de residus a la ciutat.

Ja a l’Ajuntament de Ziguinchor van ser rebuts per Aboulaye Balde, diputat a l’Assemblea Nacional i primer alcalde de la ciutat. Tant Erra com Balde van poder intercanviar opinions i parlar dels paral·lelismes entre la situació política actual de Catalunya i la Casamance.

A part de realitzar projectes de cooperació a països en vies de desenvolupament, des de l’àrea de Cooperació de l’Ajuntament, que compta amb un pressupost de 161.390 euros per aquest 2017, es promou un pla de sensibilització a la ciutat de Vic per donar a conèixer situacions d’injustícia, desigualtats i vulneració dels Drets Humans. Precisament d’aquest pressupost s’ha pagat el viatge oficial de la delegació del consistori que ha tingut un cost de 4.691 euros.

Un Ajuntament compromès amb la cooperació

El programa de desenvolupament integral de cooperació amb Diatock, al sud de Senegal, es va engegar el 2011 i ha permès construir una escola de primària, una horta i una granja de pollastres.

En base a les necessitats prioritàries d’aquesta població, l’any 2012 es va crear una horta de conreu per fomentar el desenvolupament econòmic de les famílies seguint el programa de desenvolupament econòmic per ajudar a la població natal.

De fet, aquesta horta gestionada per un grup de dones de la població ha permès a les famílies treballar la terra per obtenir productes vegetals per millorar la dieta i l’economia familiar amb la venda d’excedents. Seguint la línia de treball, el 2014 es va construir una granja de pollastres perquè es poguessin diversificar els productes locals i augmentar els seus ingressos mitjançant la venda de carn.

El 2015 es va iniciar l’ampliació de l’escola de primària, ja que després de tres anys d’activitat, s’havia quedat petita. Una fase que va comptar amb la col·laboració de l’Aula Oberta d’Arquitectes d’Osona i en què es va formar a la pròpia població perquè fossin ells qui aprenguessin un ofici per millorar el seu futur professional.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any