El proper dilluns, dia 2 de maig les cooperatives creades pels alumnes de 5è de primària de l’escola Dr. Joaquim Salarich; del Col·legi Sagrat Cor; del Col·legi Pare Coll i del Col·legi Escorial organitzen la 2a trobada de cooperatives en el marc del Projecte Cultura emprenedora a les escoles, impulsat per la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Vic.

El projecte, que enguany arriba a la seva 4a edició a la ciutat, ofereix a l’alumnat la possibilitat de crear i gestionar una cooperativa escolar amb el suport de la comunitat educativa, l’administració i altres agents socials de la ciutat.

El projecte aposta pel model cooperatiu com a filosofia empresarial de base perquè aporta un model de gestió democràtica i participativa i reforça un vessant de responsabilitat social. Per això, el procés empresarial de creació, organització i gestió d’una cooperativa a l’escola té la finalitat de fomentar l’esperit emprenedor que ajudi a adquirir valors, habilitats i capacitats com competència lingüística, cultural, social i ciutadana, matemàtica i competència en el coneixement i la interacció amb el món físic.

Després d’una formació inicial per part del professorat que acompanya als alumnes participants al projecte, des del passat mes de novembre els alumnes han estat treballant de valent en aquest projecte, havent seguit diferents fases per arribar a elaborar un producte que caldrà vendre al mercat setmanal de Vic: elecció dels membres de la junta; redacció i registre d’estatuts; creació de comissions de treball i celebració d’assemblees de socis; elaboració de prototips de productes; estudi de mercat; aportació de capital econòmic per poder comprar el material necessari per elaborar els productes; disseny d’un logotip i material de difusió; videoconferències per a la coordinació amb l’entitat que promou el projecte; creació i gestió d’un blog; sol·licitud de parada al mercat setmanal; elecció d’entitat o ONG a la que destinaran el 10% dels beneficis; entre d’altres.

Al llarg de tot aquest procés, han estat diverses les entitats que han col·laborat amb les cooperatives oferint xerrades i tallers als alumnes per tal d’ajudar-los en cadascuna de les fases del projecte: Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya, Escola d’Art i Superior de Disseny de Vic, Creacció, Cooperativa Plana de Vic, Ajuntament de Vic, entre d’altres entitats, així com persones a títol personal atesa la seva llarga experiència professional en algun sector concret.

Amb la finalitat de veure la feina feta per les cooperatives al llarg d’aquests mesos, així com el fet de poder compartir l’experiència per part de la resta d’escoles participants, s’organitza un acte de presentació de les cooperatives que tindrà lloc el proper dilluns, dia 2 de maig a l’Auditori Marià Vila d’Abadal – Recinte firal El Sucre (Carrer de l’Historiador Ramon d’Abadal i de Vinyals, 5), a les 10 del matí i que comptarà amb la presència del regidor d’Educació; Àlvar Solà, el diputat delegat d’Educació; Rafael Homet, i la tècnica referent de la Diputació de Barcelona, Laura Abillar.

Després d’aquesta activitat, serà el moment de vendre els productes al mercat setmanal de Vic, de manera que l’escola Dr. Joaquim Salarich i el Col·legi Sagrat Cor ho faran el dimarts, dia 24 de maig i, en el cas del Col·legi Pare Coll – Fedac Vic i Escorial, podrem adquirir els seus productes el dimarts, dia 31 de maig.

El projecte Cultura emprenedora a les escoles va ser iniciat durant el curs escolar 2012/13 i l’escola Dr. Joaquim Salarich va ser la primera d’adherir-se al programa. Després d’oferir la possibilitat de participar-hi a la resta de centres educatius de primària de la ciutat, es va fer un sorteig entre els que van mostrar interès, per tal que, sota les indicacions de la Diputació de Barcelona, s’hi poguessin adherir progressivament la resta d’escoles interessades (a raó d’un centre nou per any acadèmic).

Per això, durant el segon any d’implementació del projecte a la ciutat s’hi va adherir el Col·legi Sagrat Cor, en la tercera edició el Col·legi Pare Coll es va sumar a la iniciativa i, durant aquest darrer curs escolar ha estat el Col·legi Escorial, el nou centre que ha donat la possibilitat als seus alumnes de 5è de primària de viure l’experiència.

Més informació a: http://www.vic.cat/viure-a-vic/educacio