La tertúlia proscrita

El ple de Torelló declara Felip VI ‘persona non grata’

  • Aquesta moció i una altra sobre sobre el Carnaval centren el debat

VilaWeb
Pep Comeres
02.03.2016 - 09:40
Actualització: 02.03.2016 - 10:40

Una moció relativa al Carnaval i una altra per declarar ‘persona non grata’ al rei Felip VI van ser dos dels punts que van generar més debat al ple de l’Ajuntament de Torelló que es va celebrar aquest dilluns al vespre. Tant en un punt com en l’altre hi va haver clares divergències entre els grups de l’oposició i l’equip de govern. La sessió va començar amb un minut de silenci en memòria de Muriel Casals.

El punt de l’ordre del dia que va generar més debat va ser una moció sobre el Carnaval que havien presentat conjuntament els grups d’ERC-JpT, CUP i PSC. L’equip de govern, per la seva banda, va presentar una esmena parcial a la moció. El text de la proposta manifestava la voluntat de l’Ajuntament que “el Carnaval de Torelló i tots els actes al seu entorn continuïn i es mantingui el caire popular de la festa”; i alhora treballar per “definir quin ha de ser el millor model organitzatiu del Carnaval”. La discrepància radicava en que la moció dels tres grups proposava “crear una comissió de treball per esclarir els fets a la zona de ball” del Carnaval d’aquest any, extrem al qual es van oposar els dos grups de l’equip de govern municipal. L’alcalde, Santi Vivet, es va mostrar “sorprès” per la presentació de la moció i va expressar la voluntat del seu equip de “treballar tots junts, però no a cop de moció. El que hem de fer és començar a treballar perquè el Carnaval de l’any vinent sigui un èxit”. En la mateixa línia es va expressar el regidor de Seguretat Ciutadana, Marc Fontserè: “Parlem abans de presentar mocions” i va afirmar que per aclarir els fets “no cal cap moció”. Des de l’oposició es va lamentar que CiU i FEM no s’adherissin a la moció, tot i que s’havia canviat el text perquè l’equip de govern “s’hi sentís còmode”, insistint, alhora, en la seva voluntat “ de sumar esforços”. Al final, els grups de l’oposició no van acceptar l’esmena i els vots de l’equip de govern van tombar la moció.

Sense deixar el tema del Carnaval, en el torn d’informacions la regidora de Cultura, Núria Güell, va voler fer un agraïment públic al PIOC per la feina feta durant molts anys per l’organització de la festa. I, d’altra banda, l’alcalde va explicar l’acord a què s’ha arribat amb la Sareb per al lloguer de la nau de Can Cata, destacant que aquest any l’Ajuntament no haurà de pagar l’IBI.

Amb els vots favorables d’ERC-JpT i la CUP es va aprovar una moció –presentada pels republicans- per declarar Felip VI ‘persona non grata’ a Torelló. Els grups de CiU, FEM Torelló i el PSC es van abstenir. La moció incidia en el fet que el monarca representa la màxima figura institucional “d’un estat que impedeix el lliure exercici del dret a decidir del poble de Catalunya”; així com al fet que la monarquia representa “uns valors completament allunyats de la igualtat entre ciutadans”. I també es referia a la “falta de respecte institucional” en negar-se a rebre a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, l’11 de gener passat; i finalment al posicionament “no neutral que ha adoptat Felip VI envers el procés polític que viu Catalunya”, en comparació amb la “neutralitat institucional que sí que han adoptat altres monarquies com la britànica en el conflicte entre Escòcia i el Regne Unit”. La moció proposava “declarar ‘persona non grata’ el monarca Felip VI i qualsevol altre representant de la monarquia espanyola”; i evitar que l’Ajuntament participi en qualsevol acte que signifiqui “un reconeixement de la figura de Felip VI o de la monarquia espanyola”.

El ple també va aprovar la licitació de la gestió del servei municipal d’Escola de Música ja que aquest curs finalitza el termini de vigència del contracte. El regidor Lluís Sabatés (ERC-JpT) va mostrar-se “molt decebut” i molt crític amb una licitació que “no resoldrà els problemes de l’Escola de Música” ja que, al seu parer, “només es toca la qüestió econòmica i no varien temes d’organització o de proposta pedagògica”. El regidor d’Ensenyament, Marc Fontserè va explicar que l’objectiu és incrementar el nombre d’alumnes –poc més d’una cinquantena aquest curs- i “arribar a 120 alumnes i, si pot ser l’any vinent, millor que d’aquí a tres anys. Volem que l’Escola de Música es desenvolupi i agafi volada”. També va assegurar que s’ha començat a treballar en la recerca per un edifici propi per a l’Escola de Música. La licitació serà per a un període de 3 anys i les pròrrogues anuals per 3 anys més, amb un pressupost total de 577.295,28 euros.

Un dels punts d’interès del ple va ser la modificació de la taxa de prestació del servei d’aigua potable. La modificació d’aquesta taxa venia donada per la posada en marxa de la nova planta potabilitzadora, que obliga a una revisió de les tarifes. El regidor David Forcada va defensar la proposta pels avantatges que comportarà l’entrada en funcionament de la planta i el fet que l’increment que es proposava “serà de 3 euros en el rebut trimestral per al 90 per cent de la població”.

Finalment, responent a una pregunta del grup d’ERC-JpT, l’alcalde va referir-se a la sentència pel tema de la contaminació dels pous, feta pública dilluns mateix, i va explicar que no es podia fer una valoració sense llegir-la i analitzar-la amb deteniment. Tot i així, va qualificar la sentència de “positiva” i que, després de 15 anys, “no creia que es pogués arribar fins aquí”, encara que “no es parla de la restitució de l’aqüífer”.

En altres punts de l’ordre del dia es van aprovar les bases reguladores per al servei de neteja de xoc a la llar i la modificació del pla econòmic i financer de la sol·licitud de pròrroga de 4 anys del projecte del Pla de Barris; així com la recuperació parcial de la paga extraordinària de desembre de 2012 dels empleats municipals.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any