Amb motiu del 150è aniversari de la creació de l’Esbart de Vic, el Patronat d’Estudis Osonencs -en col·laboració amb la Càtedra Verdaguer d’Estudis Literaris, Reduccions. Revista de poesia i la Fundació Jacint Verdaguer- impulsa un programa commemoratiu que comprèn dos actes, una Jornada-Seminari i una trobada poètica a la Font del Desmai.

Format el 1867 a la plana de Vic, en el context de la Renaixença catalana, els historiadors de la literatura i la cultura han remarcat a bastament la importància de l’Esbart de Vic, un grup literari del quan en van formar part, entre d’altres, escriptors i intel·lectuals tan notoris com Jacint Verdaguer i Santaló, Jaume Collell i Bancells i Martí Genís i Aguilar.

La Jornada-Seminari es configura a partir de quatre ponències que tenen com a denominador comú l’Esbart de Vic i el seu llegat literari. Els diversos ponents (Pol Serrabassa, Francesc Codina, Pere Tió i Xavier Roviró), vinculats al Patronat d’Estudis Osonencs i la Universitat de Vic – UCC, exposaran la configuració i la composició del grup, les seves especificitats ideològiques, i l’anàlisi i l’avaluació de la seva obra en el seu context historicoliterari local, nacional i internacional. La Jornada-Seminari també s’ocupa de com les creacions dels autors de l’Esbart i la seva memòria literària han contribuït a patrimonialitzar alguns espais importants del territori. L’acte, que tindrà lloc al Temple Romà de Vic a partir de les 10 del matí, és obert al conjunt de la ciutadania.

La trobada poètica tindrà lloc l’endemà a les 11 del matí a la Font del Desmai (Folgueroles), indret emblemàtic de la plana de Vic, en el qual es van començar a celebrar les esbartades el 1867. L’espai, destacat lloc de memòria verdaguerià, és propietat del Patronat d’Estudis Osonencs, entitat que hi celebra anualment un acte commemoratiu amb la literatura com a protagonista. Enguany, la trobada comptarà amb la presència de Narcís Comadira com a personalitat honorífica, emulant el que va fer-se el 1917 quan amb motiu del 50è aniversari es va convidar Caterina Albert. Pep Paré hi mantindrà una entrevista-diàleg. L’acte també comptarà amb una representació teatral de la primera esbartada del 1867, en la qual hi participaran els actors Enric Gil, Xavier Freixa, Jordi Casadevall i Nàbia. Per la seva banda, el cantautor Roger Usart interpretarà, en versió musical, alguns poemes de Verdaguer.

La commemoració té el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, de l’Institut Ramon Muntaner i del Consell Comarcal d’Osona.