El Museu de la Torneria acull l’exposició ‘La fotografia de Cintet Rifà Anglada. Una mirada etnogràfica’

VilaWeb
Pep Comeres
02.03.2017 - 08:45
Actualització: 02.03.2017 - 09:45

Del 3 de març al 9 d’abril es podrà visitar a la sala d’exposicions de la segona planta del Museu de la Torneria l’exposició ‘La fotografia de Cintet Rifà Anglada. Una mirada etnogràfica’, un recull de fotografies de Cintet Rifà, fetes entre 1900 i 1930. Bona part de les prop de 3.000 fotografies del fons de Cintet Rifà les va capturar a la Vall del Ges, i més contretament a l’entorn de Bellmunt i de la casa del Serrat de Nespla. La inauguració de la mostra tindrà lloc aquest divendres a dos quarts de 8 del vespre.

L’exposició ha estat produïda pel Museu del Ter de Manlleu sobre el fons fotogràfic de Cintet Rifà Anglada (Manlleu 1879 – Barcelona 1938). Es tracta d’un fons de gairebé 3.000 fotografies, plaques de vidre, principalment estereoscòpiques, preses entre l’any 1900 i l’any 1930 aproximadament, de les quals 130 es podran veure a l’exposició.

Jacint Rifà Anglada, conegut i recordat en l’entorn familiar com a Cintet, va néixer a Manlleu l’any 1879 en una família d’industrials del tèxtil. Els Rifà eren una família amb activitat industrial ja documentada a Manlleu l’any 1838 i que es va expandir durant tot el segle XIX. Durant el segle XX van comptar amb fàbriques a Manlleu, Malars, Ripoll, Torelló o l’Hospitalet de Llobregat. En Cintet, tot i treballar sempre en l’empresa familiar, no va exercir mai el paper de lideratge que sí que van assumir alguns dels seus germans. Solter, amb temps i diners, la seva sensibilitat el va portar cap a altres activitats: els llibres, la pintura, els viatges i especialment la fotografia. Cintet Rifà va morir l’any 1938, en plena guerra civil, i va deixar el llegat de les seves fotografies.

En aquesta exposició es destaca la característica més valuosa de la fotografia de Cintet Rifà, la mirada etnogràfica. Una mirada que Rifà projecta a la comarca d’Osona, i especialment a la Vall del Ges, als peus del santuari de Bellmunt, on Cintet Rifà va recollir les formes de vida i treball en un entorn rural, al voltant de la casa familiar del Serrat de Nespla, a Sant Pere de Torelló, adquirida pels Rifà l’any 1897. En aquesta mateixa casa la família ha conservat fins fa pocs anys aquest valuós fons fotogràfic dipositat ara a la Biblioteca de Catalunya, a l’abast ja d’investigadors i documentalistes.

Les fotografiés de Cintet Rifà són un valuós document etnohistòric que descriu amb molt dinamisme les feines i la vida quotidiana en un entorn rural. Els treballs del cicle agrícola, el pastors, el treball de les dones a pagès, les feines relacionades amb l’explotació del bosc i molts altres són temes que es recullen en aquesta exposició.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any