El propietari del Mas Cavalleria de Manlleu, Xavier Prat, i el seu fill reben el Premi Especial Osona de mans de la consellera de Presidència, Neus Munté

El Mas Cavalleria de Manlleu s’ha endut aquest dissabte el nou guardó que ha posat en marxa el Mercat del Ram d’enguany per reconèixer la tasca a l’explotació ramadera d’Osona més sostenible i eficient energèticament. La consellera de Presidència, Neus Munté, ha lliurat el premi a un dels propietaris, Xavier Prat, qui ha pujat a rebre’l acompanyat del seu fill. Visiblement satisfet, Prat ha agraït el reconeixement a la feina que es fa a la seva explotació familiar de porcs i vaques que es troba en una finca de més de 20 hectàrees, i ha aprofitat per reivindicar la feina que com ell també fan molts altres ramaders del territori i l’esforç per ser sostenibles i tenir cura del medi ambient. Entre d’altres, s’han valorat aspectes com la gestió que se’n fa dels purins, com se’n minimitza l’impacte o quin ús es fa de fonts d’energia alternatives com la biomassa. El segon premi ha estat per la granja Pujolar de Vic, mentre que el tercer reconeixement se l’ha endut la granja Castellets de Taradell.

El gerent de Fires i Mercats de Vic, Bernat Vilarasau, ha assenyalat que avui en dia hi ha moltes explotacions i granges que estan invertint i fent millores per assegurar que l’impacte dels seus negocis sobre el medi ambient sigui “el menor possible” i, a més, guanyin en eficiència. Vilarasau ha explicat que això inclou, òbviament, la gestió que en fan de les dejeccions ramaderes, però també es té en compte aspectes com el consum d’aigua o l’electricitat.

Segons el gerent, el Premi Especial Osona a l’explotació més sostenible s’ha creat per donar “un missatge positiu” als ramaders i posar en valor específicament les empreses que tenen cura del medi ambient.

En el cas de la granja guanyadora, el Mas Cavalleria de Manlleu, dels germans Prat, Xavier Prat ha explicat que segueixen els paràmetres que marca la llei i, per exemple, no tenen més porcs del purí que poden absorbir les seves terres. En aquest sentit, “tanquem el cercle”, ha explicat. D’altra banda, una de les inversions que han realitzat darrerament per millorar l’eficiència ha estat substituir tots els equips d’il·luminació de què disposaven per llums LED.

L’explotació manlleuenca ha resultat guanyadora perquè és la que ha obtingut una puntuació més alta a partir dels indicadors d’una base de dades de referència de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), que també s’utilitza per escollir altres reconeixements com els prestigiosos premis Porc d’Or.

Moments abans, l’alcaldessa Anna Erra i la consellera de Presidència, Neus Munté, també han lliurat els premis del 35è Concurs Català de Canals Porcines. El jurat ha considerat que el premi a la qualitat de la carn s’havia d’atorgar a Mir Ramadera SL, mentre que el premi a la qualitat de la canal s’ha lliurat a Prat Cavalleria, els també guanyadors del Premi Especial Osona. El primer classificat i qui s’ha endut el màxim guardó enguany ha estat Jordi Canals.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]