El Lluçanès es proposa recuperar una cinquantena de llavors autòctones

  • Dissabte comença un taller al Consorci que servirà de punt de trobada i intercanvi de coneixement

VilaWeb
Pep Comeres
24.02.2016 - 10:38
Actualització: 24.02.2016 - 11:38

El tomàquet verd de marge, la carbassa del ferro, la col del bestiar o el cigró d’Oristà són algunes de la cinquantena de varietats pròpies, en la gran majoria d’horta, que el Consorci del Lluçanès s’ha proposat recuperar i que podrien arribar a desaparèixer si no es produeix una transferència de coneixement però també un intercanvi de llavors. A diferència dels cultius de la plana de Vic o el pla del Bages, molt més enfocats a nivell comercial, el territori del Lluçanès sempre ha tingut una agricultura d’autoconsum. Amb el temps, això ha provocat que moltes de les varietats que es cultivaven hagin quedat restringides en mans de pocs pagesos. Per això aquest dissabte començarà un taller al Consorci que servirà de punt de trobada i intercanvi de coneixement entre aquelles persones que encara planten varietats autòctones i les que ho volen fer però no tenen llavors.

El Consorci del Lluçanès treballa des de fa més d’un any per la recuperació de les principals varietats tradicionals d’horta i cereal del Lluçanès. La tècnica del Servei de Desenvolupament Rural del Consorci del Lluçanès, Laura Megías, ha explicat a l’ACN que el projecte ‘GRaLla: Grana i llavors del Lluçanès’ comença a partir d’una prospecció de les varietats hortícoles del territori a través de la qual s’han pogut conèixer les persones que encara disposen de llavors tradicionals que utilitzen als seus horts i la manera com les treballen i les conserven.

La dependència actual dels pagesos de les empreses productores ha provocat que l’agricultura tradicional al Lluçanès anés quedant arraconada i que la gran quantitat de varietats que omplien els camps s’hagi substituït en molts casos per llavors comercials. Segons Laura Megías, ara, la segona fase del projecte vol fer arribar la informació recollida a totes les persones que vulguin treballar per la recuperació d’aquestes varietats tradicionals.

El projecte “no pretén recuperar totes les llavors que hem identificat, potser algunes tampoc són molt importants”, però l’objectiu, segons Megías, és recuperar tot aquest llegat que s’ha anat perdent i, d’alguna manera, contribuir a “reconstruir” la història agrícola del territori i que forma part de la idiosincràsia del Lluçanès.

Ara mateix les llavors de varietats tradicionals les tenen una sèrie de persones que des del Consorci i gràcies a l’estudi que es va fer estan identificades. Aquests agricultors, la gran majoria d’una mitjana d’edat molt elevada, continuen cultivant cada any les granes i són ells mateixos els que les multipliquen. “A vegades fan algun intercanvi amb algun veí, però si no coneixes la persona que les té, difícilment hi tindràs accés”, ha explicat Megías.

El proper dissabte de les deu del matí a les dues del migdia el Consorci del Lluçanès acollirà la presentació del projecte ‘GRaLla: Grana i llavors del Lluçanès’ combinat amb un taller participatiu. El taller va dirigit a persones interessades en les varietats locals i en l’hort, i que estiguin preocupades per la recuperació d’aquestes llavors tradicionals del Lluçanès.

Amb aquest taller, el Consorci es proposa crear una “xarxa” que permeti l’intercanvi de llavors i la transferència de coneixement. “Si més gent fa servir les llavors, estaran més disponibles i seran més fàcilment conservables”, ha puntualitzat Laura Megías.

La primera reunió servirà com a punt de trobada, perquè vells i nous hortolans es puguin conèixer i comencin a definir de quina manera i en quin grau cadascú es podrà implicar en el projecte. Megías ha explicat que el projecte no disposa d’un programa tancat precisament perquè es vol que el taller sigui “molt participatiu i es vagi fent a mida” de les necessitats i les propostes dels propis pagesos i interessats en la recuperació de les llavors.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any