Vic

El fundador de Konvent, ​Pep Espelt, protagonitza el proper debat sobre les Adoberies

  • Aquest dijous a les 6 de la tarda a ACVic

VilaWeb
Pep Comeres
05.04.2016 - 09:47
Actualització: 05.04.2016 - 11:47

El Col·lectiu A+, amb la col·laboració d’ACVic. Centre d’Arts Contemporànies i de Collaborative Arts Partnership Programme, organitza aquest dijous a les 6 de la tarda a ACVic la tercera xerrada-debat entorn del barri de les Adoberies. Anirà a càrrec de Pep Espelt, fundador i director del projecte d’art multidisciplinar Konvent, situat a Cal Rosal (Berguedà), que ha transformat un convent abandonat en centre d’art contemporani, per on han passat milers d’artistes, tant del panorama nacional com internacional. ​Pep Espelt està considerat com un dels comissaris més irreverents i rellevants de l’actual panorama underground del país.

Konvent s’ha convertit en referent, no tan sols artístic, sinó també de recuperació i conservació del patrimoni i del territori. Sense cap tipus de subvenció i allunyats d’organitzacions i estaments públics, s’ha recuperat l’edifici del segle XIX i a la vegada s’ha convertit en espai de culte i peregrinació d’artistes i consumidors d’art.

Recuperar les Adoberies de Vic no és una tasca fàcil. Cercar paral·lelismes entre Konvent i les Adoberies pot convertir-se en pilars ferms.

Què és Konvent?

Konvent és art, cultura, experimentació, investigació, creativitat, expressió i territori. És pintura, fotografia, escultura, paisatge, música, gastronomia, pensament, performance i debat entre les diferents disciplines del llenguatge socio-cultural contemporani. És una manera de fer, una filosofia de ser i entendre la cotidianitat envoltada de cultura.

Konvent és un espai, una associació i un projecte social i cultural que vetlla per interrelacionar l’entorn amb la producció cultural. Difón lliurement l’art i el treball de les persones i col·lectius involucrats, gestiona propostes i exposicions, dinamitza i coprodueix projectes innovadors de variades temàtiques i, dignifica i dóna a conèixer les potencialitats del territori.

L’objectiu principal del Konvent és aculturar l’entorn, això vol dir, adaptar el territori a una nova cultura integrada, creativa i sostenible amb l’entorn més proper. Una cultura alternativa que mira lluny, a mig i llarg termini, però que actua localment i cada dia per introduir unes dinàmiques socials implicades amb l’art i la cultura en el sentit polièdric del terme.

Els eixos fundacionals de l’associació que es desenvolupen al Konvent són:
1. DIFUSIÓ DE L’ART MULTIDISCIPLINARI I ARTÍSTIC
2. PRODUCCIÓ I CREACIÓ ARTÍSTICA
3. GESTIÓ I DINAMITZACIÓ CULTURAL
4. COMPROMÍS TERRITORIAL
5. VINCULACIÓ SOCIAL

Les línies de treball vinculades als eixos centrals de l’associació es materialitzen a través de les activitats següents:
1. EXHIBICIONS ARTÍSTIQUES
2. RECOPIL·LACIÓ I EDICIÓ DE MATERIAL DIVULGATIU
3. INTEGRACIÓ DE PROJECTES MULTIDISCIPLINARIS
4. ADEQUACIÓ I MANTENIMENT D’ESPAIS EN DESÚS.
5. CONSERVACIÓ DEL PATRIMONI

Quins són els objectius del Konvent?

Konvent és una associació concebuda amb el propòsit de dinamitzar culturalment el Berguedà partint de la implicació social, combinant la investigació, producció i exposició artística d’aquelles propostes compromeses en la reinterpretació i experimentació de l’entorn. Konvent, per tant, és un espai on conflueixen artistes i públic. També és un referent de futur, una pràctica d’aculturació social reconeguda internacionalment, que participa activament en la realitat artística i cultural de la comarca, amb ressò local i global.

Konvent està integrat per artistes i activadors que provenen del món de les arts, amb una àmplia solidesa contrastada dins del món de la cultura. El fet que cadascun d’ells exemplifiqui una disciplina diferent fa que el resultat de cada projecte es reflecteixi en diferents vessants conceptuals.

Els objectius directrius plantejats a realitzar al Konvent entre 2016-2020 a través de l’activitat de l’associació es detallen a continuació:

Establir un punt de trobada entre artistes emergents, professionals, crítics i comissaris, fora del circuit oficial de les principals capitals catalanes.

Mostrar l’art com a estratègia d’implicació amb l’entorn, art que més enllà de l’estètica dóna missatges claus per promoure el debat i la reflexió.

Recuperar i reinterpretar la memòria històrica per entendre el nostre present i reformatejar el futur.

Vetllar pel patrimoni local, mantenint-lo viu i dotant-lo de nous usos socials sostenibles amb l’entorn.

Oferir un espai dinàmic, flexible, obert i acollidor per a l’experimentació artística que retorni al territori.

Produir i coproduir projectes amb el segell de Konvent.

Promoure consciència de debat i reflexió en tots els àmbits culturals.

Vincular la creativitat amb la tecnologia, la tradició amb la innovació en el pensament i pràctica sociocultural contemporània.

Konvent, al llarg de la seva trajectòria, s’ha convertit en un espai de referència en relació a la dinamització cultural que ha traspassat les fronteres nacionals. La projecció que actualment disposa fa que el suport social i mediàtic tingui cada dia més impacte.
D’on venim?

El setembre de 1992 l’edifici del Convent de Cal Rosal és cedit per l’empresa Bergolvan S.A.L. a Pep Espelt i a altres veïns per tal de dur a terme activitats musicals i teatrals a la planta baixa de l’edifici. Durant més de deu anys l’espai es va convertir en un local d’assaig i no es va portar a terme cap tipus de manteniment a l’edifici.

L’any 2005 per fer front a la gran mancança de produccions contemporànies locals, neix el festival d’art multidisciplinar konventpuntzero, del que el passat 2015 es va celebrar el desè aniversari.

Konvent neix tant amb la voluntat d’aglutinar i gestionar per una banda els nous i també desconeguts artistes de la comarca berguedana i altres localitats de la Catalunya Central, com per generar un diàleg renovat entre artista, espai i societat. L’eix vertebrador de la proposta es basa en l’autosuficiència del mateix projecte i la llibertat artística per desenvolupar projectes creatius que aprofiten i es nodreixen dels recursos que disposa el convent i el seu entorn singular.

Com a model únic i innovador d’aculturació cultural, la proposta ha estat premiada nacional i internacionalment, té una visibilitat reconeguda en el sector i s’ha donat a conèixer en l’entorn activista, universitari i variats mitjans de comunicació.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any