El Consorci Hospitalari de Vic presenta quatre projectes innovadors sobre tecnologia aplicada a la salut

  • Les iniciatives es donaran a conèixer a experts d’arreu de Catalunya en el marc de les Jornades TIC Salut i Social que tindran lloc a Vic

VilaWeb
Pep Comeres
24.09.2016 - 06:43
Actualització: 24.09.2016 - 08:43

El Consorci Hospitalari de Vic participarà en el programa de les Jornades R+D+I TIC Salut i Social, que se celebraran a Vic els dies 29 i 30 de setembre, amb la presentació de quatre projectes que aprofiten les possibilitats de les noves tecnologies per millorar l’atenció i el seguiment dels pacients, reduir els errors de medicació o agilitzar la gestió hospitalària. En línia amb el lema de les jornades –”El repte de la salut i el benestar en la societat digital”–, el CHV donarà a conèixer les següents iniciatives que s’estan duent a terme a Osona:

Telemonitorització de malalts crònics

Consorci Hospitalari de Vic (Medicina Interna) – Eurecat
Es tracta d’un projecte conjunt entre el Servei de Medicina Interna del CHV i el centre tecnològic Eurecat. La prova pilot va començar a mitjans d’any amb una desena de pacients de l’Hospital Universitari de Vic amb malalties cròniques, als quals se’ls va proporcionar un kit de telemonitorització format per una tauleta, pulsioxímetre, balança i tensiòmetre.
Una aplicació instal·lada a la tauleta recull de manera automàtica les constants del pacient (pols, pes, saturació d’oxigen en sang), alhora que li demana que comuniqui com es troba mitjançant una sèrie de qüestionaris integrats a la tauleta, que el metge pot editar remotament. L’objectiu és validar aquesta solució com un instrument útil i segur per facilitar el seguiment, prevenció i promoció de la salut d’aquests pacients, alhora que avaluar el seu impacte en la reducció del nombre de reingressos i de visites presencials a l’Hospital.

Algoritmes per adequar la pauta de medicació
Consorci Hospitalari de Vic (Farmàcia)
És un projecte liderat pel Servei de Farmàcia del CHV que introdueix els anomenats Sistemes de Suport a la Decisió Clínica (SSDC) en la prescripció farmacoterapèutica, amb la finalitat d’augmentar la seguretat i disminuir errors de medicació. Els SSDC són un grup d’eines informàtiques que, combinant les dades clíniques dels pacients i dels medicaments a través d’algoritmes de decisió, generen alertes i recomanacions específiques, en el moment precís, al professional encarregat de pautar el tractament d’un pacient.
El projecte ha obtingut resultats positius en les tres casuístiques en què s’ha posat inicialment en marxa: l’ajust de dosi de fàrmacs en pacients amb insuficiència renal, l’ajust de dosi en pacients pediàtrics en funció del pes i la prescripció de profilaxis tromboembòlica en pacients enllitats de la Unitat de Cures Intensives.

APP per a l’autogestió dels portalliteres
Consorci Hospitalari de Vic (Sistemes i TIC)
Un altre dels projectes que el CHV mostrarà a les Jornades R+D+I TIC Salut i Social és el funcionament de l’aplicació mòbil per a l’autogestió dels portalliteres. Es tracta d’una APP, integrada dins el sistema d’informació hospitalari, que permet als portalliteres gestionar de forma autònoma les peticions que reben dels diferents serveis: el trasllat pacients, de medicació, de material i equipament… Una solució tecnològica de gran valor per facilitar i fer més eficient el dia a dia de l’activitat hospitalària, fet que redunda en una millor atenció als pacients.

Projecte RADAR: geolocalització de pacients
Sistema Integrat de Salut d’Osona (SISO)
Amb el nom de RADAR, el Sistema Integrat de Salut d’Osona està estudiant utilitzar les dades, en temps real, de localització de determinats perfils de pacients (monitoritzant la posició via mòbil, tauleta o dispositius amb GPS) per millorar l’assistència. L’objectiu és combinar aquestes dades amb les que ja es disposen dels pacients, per oferir a la persona i al professional que l’atén dades rellevants per al seguiment de les patologies amb més incidència a la comarca. I és que, poder geolocalitzar perfils de pacients, permet dissenyar i elaborar algoritmes que són traduïts a nivell assistencial, fent possible anticipar les seves necessitats d’atenció. Actualment, s’està treballant l’ús de la geolocalització en el seguiment de pacients amb agorafòbia, amb oxigen domiciliari i en hospital de dia domiciliari.

Vic, capital tecnològica, capital de la salut
Les Jornades R+D+I TIC Salut i Social tindran lloc a l’edifici El Sucre de Vic i el seu objectiu és potenciar les TIC aplicades a l’àmbit de la salut i el benestar social. Una plataforma per a la transferència de coneixement que, en aquesta sisena edició, la Fundació TicSalut organitza conjuntament amb el Consorci Hospitalari de Vic, la Fundació Hospital de la Santa Creu, la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya, l’ICS-Catalunya Central, les EBA de Vic i de Centelles, Mobile World Capital Barcelona i Euroregió Pirineus-Mediterrània, amb la secretaria tècnica de la FORES.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any