Article de Marta Rojals

El conseller de Justícia, Carles Mundó, presideix l’acte de presentació de la nova etapa de la Fundació Tutelar L’Esguard

  • Les comarques d’Osona i el Vallès Oriental sumen forces per treballar conjuntament des de la Fundació

VilaWeb
Pep Comeres
26.02.2017 - 11:30
Actualització: 26.02.2017 - 12:30

Aquest divendres al matí s’ha presentat la nova etapa de la Fundació Tutelar L’Esguard a la Sala Sert de l’edifici del Sucre davant de més d’un centenar de persones. En la presentació hi han intervingut el conseller de Justícia, Carles Mundó; el president del Consell Comarcal d’Osona, Joan Roca; el director general de la Fundació Assistencial d’Osona (FADO), Jordi Roca; la gerent d’Osonament, Mercè Generó; el gerent de la Fundació Viver de Bell-lloc, Carlos Sopeña; i el director general de l’Associació Sant Tomàs, Ricard Aceves.

Joan Roca, en la seva intervenció inicial, ha posat èmfasi en què “la nova etapa de la Fundació és un referent d’àmbit comarcal, on la proximitat i el coneixement del territori i de les persones és fonamental per garantir i protegir els drets de tothom per igual”. En aquesta nova etapa s’atendrà a persones amb malalties mentals, persones amb discapacitat intel·lectual i a persones grans.

A continuació, han intervingut els gerents de les entitats que formen part del patronat de la Fundació. Jordi Roca, director general de FADO ha explicat que la Fundació Assistencial va néixer amb visió de territori, per oferir serveis de proximitat i que el tema de les tuteles era un fet que preocupava des de feia temps perquè hi ha una necessitat creixent. Per aquest motiu, Roca ha explicat que des de la fundació que representa van començar a col·laborar amb la Fundació Tutelar L’Esguard. “Esperem fer un bon servei a la població”, ha afegit.

Mercè Generó ha explicat que per Osonament és un dia molt important perquè hi ha la necessitat de millorar les tuteles de les persones, però que no ho poden fer sols a nivell comarcal. Per aquest motiu, Generó ha recalcat la importància que “Osona tingui una sola entitat de tuteles per als tres col·lectius que d’ara endavant s’atendrà”, perquè és una manera de treballar tots junts. A més, les persones seran ateses amb proximitat i podran gaudir dels serveis des de casa.

Per la seva banda, Carlos Sopeña, gerent de la Fundació Viver de Bell-lloc, ha explicat que un dels valors més importants d’aquesta fundació és la proximitat. A més, Sopeña ha afegit que la Fundació Tutelar L’Esguard servirà per “crear nexes d’unió entre les comarques d’Osona i el Vallès Oriental”. Per aquest motiu, encara que sigui un gran repte i un gran pas, treballaran per continuar oferint una única fundació i més àmplia.

En representació de l’Associació de Sant Tomàs ha intervingut Ricard Aceves que ha mostrat la “satisfacció de la institució per aquesta jornada perquè des de Sant Tomàs hi ha la convicció que, quan es va començar a treballar amb L’Esguard, l’any 2009, va ser una decisió encertada”. Aquesta col·laboració, ha explicat, va néixer de la necessitat, ja que en aquell moment calia fer un pas endavant per constituir una fundació per ajudar persones amb discapacitat intel·lectual. Encara que el seu àmbit d’actuació és Osona i el Vallès Oriental, en alguna ocasió han ofert ajuda a altres comarques. Tot i això, no hi ha la voluntat d’expandir-se cap a les comarques veïnes. Les sinergies que s’han creat entre aquestes organitzacions fan que es pugui oferir un servei pròxim, amb ànima, personalitzat i amb un patronat potent que ajuda a prendre decisions.

L’últim a intervenir ha estat el conseller de Justícia, Carles Mundó. El conseller ha explicat que aquesta col·laboració entre les institucions és el resultat d’un llarg camí que ha pogut donar resposta a les necessitats dels ciutadans, amb un model reconegut, valorat i identificat. Aquesta fundació, ha afegit, ha de servir perquè la societat civil i les institucions puguin ajudar a les persones que ho necessiten. Mundó ha explicat que sota el paraigua de L’Esguard, es faran les accions pertinents per atendre les necessitats dels col·lectius susceptibles de tutela. I ha finalitzat explicant que L’Esguard és una “institució que dóna confiança a les persones que ho necessiten”.

Després de l’apartat institucional, ha tingut lloc la jornada El món de la tutela i altres figures jurídiques en la qual han pres part diferents professionals relacionats amb la matèria. Així, l’advocat Miquel Puiggalí ha parlat dels Aspectes legals del procés de la modificació de la capacitat. M. Àngels Betriu, coordinadora en matèria Tuteles i d’Atenció Precoç, ha desenvolupat L’acció tutelar a Catalunya i, finalment, Roser Masgrau, responsable de l’Àrea Social de la Fundació Tutelar L’Esguard, ha fet una Exposició de la cartera de Serveis Socials de la Fundació a Osona i al Vallès Oriental.

Joan Carles Rodríguez, vicepresident 1r i responsable de l’Àrea d’Atenció a les persones del Consell Comarcal d’Osona ha clos la jornada tot encoratjant el col·lectiu de treballadors socials a utilitzar el nou recurs que representa la Fundació. Rodríguez ha volgut felicitar tots els implicats en la iniciativa de posar en marxa aquesta nova etapa, posant de relleu la col·laboració entre entitats. Al mateix temps, el vicepresident ha volgut remarcar “la generositat que representa, per part de les institucions involucrades, que una entitat independent gestioni el patrimoni de les persones tutelades”.

Amb motiu de la jornada, el conseller de Justícia, Carles Mundó, ha visitat el Consell Comarcal d’Osona i ha signat el Llibre d’Honor de l’entitat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any