El Consell d’alcaldes i alcaldesses d’Osona va celebrar una sessió ordinària el 14 setembre

  • La consellera de Governació, Meritxell Borràs, va presidir la sessió

VilaWeb
Pep Comeres
17.09.2016 - 10:43
Actualització: 17.09.2016 - 12:43

La consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge va presentar, davant dels alcaldes i alcaldesses de la comarca, el procés de debat Governs locals.cat per dissenyar l’Administració local catalana del futur.

El procés presentat per la consellera que impulsa el Govern de la Generalitat, juntament amb la resta de les administracions catalanes, haurà de definir com ha de ser l’Administració local catalana del futur. El d’Osona és el primer consell d’alcaldes on s’ha fet la presentació del procés, que els representants del Departament de Governació explicaran per tot el territori.

La consellera va destacar el fet que per primera vegada es compta amb les veus del món local per elaborar les bases d’aquesta legislació: “L’actualització d’aquestes lleis no havia reeixit perquè no s’havia escoltat prou el món local. És necessari que es faci escoltant de primera mà i tenint en compte aquells que hauran d’aplicar la normativa”.

D’aquesta manera, s’inverteix l’ordre del procés, perquè no serà el Govern o el Parlament qui presenti un text, sinó que s’obre un debat profund en què es faran aportacions directament des del món local, per dissenyar les administracions locals del segle XXI: “Després dels debats tindrem un document únic, que inclourà consensos i discrepàncies, i que es portarà al Parlament de Catalunya perquè, tenint el compte el debat, tiri endavant les lleis”.

Tot i que segons la consellera, fa mesos que es treballa en aquest projecte, amb la presentació al CAO, engega efectivament el debat, ja que durant la sessió ja es van plantejar als assistents algunes qüestions clau sobre l’ordenació territorial, els nivells d’administració, l’elecció dels representants municipals, etc.

Borràs va explicar el procés en què alcaldes, presidents d’entitats municipals descentralitzades i presidents de consells comarcals podran participar presencialment en les sessions de debat al territori, que es faran entre els mesos d’octubre i novembre. En aquestes sessions es debatrà sobre cadascun d’aquests àmbits i els resultats es faran arribar a la resta de càrrecs electes perquè, via telemàtica, puguin fer-hi les aportacions corresponents. També s’establiran diversos processos participatius a nivell municipal i es recolliran opinions a través del web governslocals.cat, on hi haurà eines de debat dels sis àmbits de treball, a més d’un butlletí electrònic que fomentarà la participació dels electes.

El procés de debat finalitzarà entre els mesos de gener i febrer del 2017, amb una sessió on s’aportaran els resultats de les sessions territorials i de les aportacions telemàtiques dels càrrecs electes. D’aquesta sessió final en sortirà un document que es traslladarà al Parlament de Catalunya i que ha de servir com a base per a elaborar les futures lleis dels governs locals.

L’explicació de la consellera de Governació va ser seguida amb molt interès pels alcaldes presents.

D’altra banda, el cos dels Agents Rurals també va intervenir davant els alcaldes osonencs per explicar les actuacions que duen a terme i els casos en què majoritàriament es demana la seva presència, que són bàsicament fent tasques forestals, o mediar i resoldre en conflictes relacionats amb gossos. Des de la col·laboració amb el 112, va puntualitzar el cap de l’Àrea Bàsica dels Agents Rurals, Joaquim Dalmau, intervenen sovint en conflictes relacionats amb animals diversos, bé per la presència no habitual d’un animal en un medi que no li és propi o per rescartar-los en diferents situacions, com va corroborar Jaume Torralba, el cap de l’Àrea Regional. Els dos tècnics van assistir a la sessió acompanyats de Ramon Lluís Lletjós, director dels Serveis Territorials del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació a la Catalunya Central.

Finalment, en la darrera intervenció es va fer un breu resum del Servei d’Atenció Domiciliària a Osona. Anna Rufí, directora tècnica de l’Àrea Bàsica de Serveis Socials a Osona va explicar els diferents tipus d’intervencions a domicili, el perfil de persones que s’atén i els objectius del servei, que consisteixen bàsicament en el fet de mantenir a casa una persona que, pel seu estat, necessita ajuda. El gran repte de futur, va dir textualment Jordi Roca, director de la Fundació Assistencial d’Osona, “és garantir la qualitat i la quantitat del servei, ja que és el grup poblacional que més creix, sense oblidar els casos de pobresa i exclusió social”. Joan Carles Rodríguez, president de l’Àrea d’Atenció a les persones del Consell Comarcal d’Osona, va corroborar les paraules dels seus predecessors i va afirmar que cal organitzar bé l’ajuda per tal que arribi a tots els usuaris que ho necessitin i que Osona és capdavantera en aquest servei, així com que cal recordar a la població com s’hi pot accedir.

En una sessió bàsicament informativa, el president del CAO, Àlex Garrido, va fer una reflexió sobre l’incivisme a les festes majors, a rel de la qual es va acordar crear una comissió i Manel Romans, vicepresident 2n del Consell Comarcal, va informar sobre la pròrroga del conveni marc de col·laboració per a la recollida i acollida d’animals de companyia abandonats i perduts.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any