El Consell Comarcal i la Generalitat de Catalunya treballen en la creació d’un tríptic per reduir les emissions a Osona

  • El tríptic inclou recomanacions i prohibicions de la utilització de la biomassa, tant a nivell domèstic com industrial.

VilaWeb
Pep Comeres
27.12.2016 - 10:01
Actualització: 27.12.2016 - 11:01

El Consell Comarcal d’Osona i la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic de la Generalitat de Catalunya han treballat conjuntament per disminuir els gasos derivats de la biomassa a la Plana de Vic. Per proporcionar més informació sobre aquesta font d’energia, han creat un tríptic on s’hi pot trobar què és la biomassa, quins tipus hi ha, bones pràctiques i prohibicions. El tríptic, titulat “Recomanacions per a l’ús de les instal·lacions domèstiques de biomassa”, va dirigit tant a nivell domèstic com a nivell industrial.

Manel Romans, vicepresident 2n del Consell Comarcal d’Osona, ha començat explicant que fa sis mesos es va crear una Comissió d’estudi i seguiment de la contaminació atmosfèrica per ser un punt de trobada on posar en comú la problemàtica que hi ha a la comarca d’Osona. Segons Romans, ara es troben substàncies que abans eren difícils de detectar. Les substàncies que més es troben a la comarca són l’ozó, que arriba de Barcelona, i el benzo(a)pirè, que és una substància que es crea, sobretot, a partir de les emissions derivades del trànsit. Des del Consell, conscients d’aquesta realitat, es van organitzar dues jornades per explicar les campanyes de prevenció que s’estaven portant a terme.

Seguidament ha parlat Mercè Rius, Directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic de la Generalitat de Catalunya. Rius ha explicat que des de la Generalitat s’està treballant per avaluar la qualitat de l’aire a Catalunya. Per aquest motiu, hi ha una xarxa d’estacions distribuïdes per tot el territori per mesurar els compostos de l’aire. A Osona n’hi ha tres: a Manlleu, Vic i Tona. Pel què fa a les dades diàries a Osona, ha explicat que a Manlleu es va superar el llindar en el 2013 i en el 2015, i estan a l’espera de veure com evoluciona el 2016.

Tenint en compte aquestes dades, Rius ha explicat quin és el pla d’accions per reduir les emissions: s’està treballant amb el CSIC (Consell Superior d’Investigacions Científiques), s’estan fent campanyes per veure l’abast del problema, s’està fent un seguiment de l’aire i es continua treballant per identificar les fonts de les emissions. Uns del problemes amb què s’han trobat és que és difícil saber quina part de la biomassa s’utilitza, perquè no està quantificada. Per aquest motiu, el tríptic servirà de guia per a la correcta utilització. “Biomassa sí, però fem-ho bé”, ha finalitzat Rius.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any