El Consell Comarcal d’Osona i Creacció presenten el Pla Estratègic de Formació Professional

VilaWeb
Pep Comeres
24.11.2016 - 17:50
Actualització: 24.11.2016 - 18:50

El consell Comarcal i Creacció van presentar davant els alcaldes d’Osona el Pla Estratègic de Formació Professional a Osona 2020. Els consellers comarcals de Promoció econòmica i Ensenyament, Roger Corominas i Anna Franquesa, van presentar el Pla estratègic elaborat a Osona amb l’objectiu que sigui l’eina per a la millora de l’encaix entre el mapa formatiu i d’orientació professional amb la demanda del sector productiu a la comarca.

A la sessió del Consell d’Alcaldes i Alcaldesses de la comarca d’Osona hi van assistir, com a convidats, el director dels Serveis Territorials a la Catalunya Central del Departament d’Ensenyament, Antoni Massegú, i el diputat delegat d’Educació, Rafael Homet.

El Pla va ser desenvolupat, en la seva part més tècnica, per part de Lluís Marco, de Creacció, el qual va detallar quins passos van seguir per a la realització del Pla. Es va dur a terme un treball de camp –a través d’enquestes als diferents col·lectius implicats en aquesta realitat– utilitzant el Sistema TET (Transició Escola Treball). Gràcies a aquestes enquestes s’ha pogut veure quina és la posició i l’opinió que es té dels FP en els diferents grups de la comarca: els alcaldes consideren que fa falta la creació d’un ens que ho reguli i que hi ha necessitats de lideratge compartit; els ens creuen que hi ha manca d’un model comú a la comarca i de coordinació dels agents i que hi ha un excés i descentralització de la informació que acaba provocant que els joves es desorientin; els centres FP consideren que hi ha desprestigi de les formacions professionals a la comarca i que hi ha falta de maduresa i motivació per part dels joves; i els joves creuen que no s’ofereix la informació necessària i que les famílies veuen amb mals ulls les formacions professionals.

Per aquest motiu, el Pla Estratègic ofereix unes solucions que podrien servir de guia i de punt de partida per millorar aquesta realitat. El pla considera que hi ha una necessitat d’itineraris territorialment i sectorial coherents i que els centres s’han d’especialitzar. Aquest fet aportarà valor i, a més, la informació serà accessible, hi haurà internacionalització i sensibilització.

El director dels Serveis Territorial i el diputat delegat d’Ensenyament, en les seves intervencions, tots dos van felicitar el Consell Comarcal d’Osona i Creacció per a aquesta iniciativa, de posar en valor la formació professional i contribuir al prestigi d’uns estudis que s’ha demostrat que són molt valorats a l’hora de buscar ocupació. Cal adaptar l’ensenyament a les necessitats i demanda de la comarca, van remarcar tots dos.

Massegú va posar èmfasi en què la orientació a l’estudiant s’ha de dur a terme des de l’escola, que és on realment és coneix l’alumne, de cara a evitar el fracàs escolar en la seva etapa postobligatòria ja que en la majora dels casos és degut a iniciar uns estudis equivocats. El director també va dir que d’una vegada per totes s’ha de fer veure que els estudis de formació professional són estudis de primera, que ningú ho dubti, i que l’índex d’ocupació amb estudis de grau mitjà o grau superior és més elevat que en el cas d’estudis universitaris.

Per la seva banda, Rafel Homet, com també va fer el director territorial es va posar a disposició del Consell Comarcal d’Osona per donar suport a la iniciativa que assumim com a pròpia, va dir referint-se a Diputació de Barcelona. El diputat es va refermar en la idea de la visió ecosistema que vincula la idiosincràsia de la comarca amb les necessitats productives. Així mateix, va dir que és un pas valent el que fa el Consell Comarcal, però complex, ja que caldrà conciliar dinàmiques de treball i parlar amb tots els agents del teixit productiu i de l’ensenyament i apostar, en la mesura del possible, per cercar solucions a la mobilitat, ja que a Osona el desplaçament dels estudiants és especialment car.

En la mateixa sessió es va aprovar un protocol d’execució de les diligències de llançament, en procediments de desnonament, dels municipis de l’Àrea Bàsica de Serveis Socials del Consell Comarcal d’Osona i, també, és va presentar l’Ordenança reguladora de la Transparència i l’Administració electrònica del Consell Comarcal, per a la qual s’ha adaptat el model d’Ordenança de Localret.

En l’apartat d’informacions i propostes es van exposar diferents temes. La campanya Pren-te el pols del CatSalut, organisme que ha posat a disposició dels municipis material divers que els ajuntaments tenen a la seva disposició a les oficines del Consell Comarcal.

El conseller de Comunicació i Noves tecnologies, Carles Banús, va exposar com es farà el traspàs a la gestió d’expedients per procediment electrònic, pel qual s’està treballant per convocar en breu un concurs per a la licitació, que es farà extensiu a tots els ajuntaments.

Finalment es va recordar als alcaldes i alcaldesses existents que en la darrera sessió es va parlar de temes d’habitatge de manera que es farà arribar a tots els ajuntaments de la comarca un protocol d’actuació pel que fa a habitatges disponibles i, per acabar, es va fer una breu referència als protocols a seguir en cas de nevades importats i quins són els referents polítics i tècnics al respecte.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any