Vic

El centre d’art autogestionat Konvent, com a possible exemple per a la recuperació de les Adoberies

  • La capital d'Osona és "un lloc perfecte per poder assimilar el model de Konvent” segons Pep Espelt

VilaWeb
Pep Comeres
10.04.2016 - 11:02
Actualització: 10.04.2016 - 13:02

El Cicle de Jornades Formatives sobre les adoberies, que organitzen ACVic Centre d’Arts Contemporànies i A+col·lectiu, ha dedicat la seva tercera xerrada al centre d’art autogestionat Konvent com un possible exemple a seguir en la recuperació del barri de les adoberies de Vic. La capital d’Osona és “un lloc perfecte per poder emular i assimilar el model de Konvent a les adoberies per les seves facilitats, dimensió i perquè és un referent en infraestructures”, segons Pep Espelt, impulsor de Konvent i protagonista de l’acte.

L’artista ha presentat el model de funcionament de Konvent, situat en un convent en desús de l’antiga colonia tèxtil de Cal Rosal, al Berguedà, i que és “l’únic centre d’art autogestionat del país i que no rep subvencions”, fet que l’ha portat “a convertir-se en referent”. A banda d’això, el seu èxit també es fonamenta en “la llibertat de tothom que hi participa perquè no hi ha un rerefons econòmic” i la seva “vocació internacional”. “A Konvent tant se sent còmode un nen de tres anys com a una persona de 80”, afirma. El centre, en funcionament des de 2004, compta amb una programació estable d’exposicions i concerts. L’artista es mostra crític amb el model cultural imperant per “elitista” i perquè aposta per la “cultura del benefici i de decoració”.
Des d’A+col·lectiu, es veu el model de Konvent com a extrapolable a les adoberies no tan sols per la seva proposta cultural sinó perquè ha estat capaç “de rehabilitar i donar un nou ús al patrimoni arquitectònic”, com explica Eulàlia Subirana, membre del co·lectiu. Subirana també destaca la “singularitat de l’espai i la seva voluntat d’estar vinculat a l’entorn i donar veu a artistes locals”. De cara al futur, A+col·lectiu participarà a la mostra temàtica Parada Zero, que es durà a terme entre el 28 de maig i 5 de juny dins de la programació de Vic Capital de la Cultura Catalana 2016, amb una acció “per visibilitzar les adoberies i el conflicte que hi ha darrera”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any