El 19è Voll-Damm Festival Jazz de oferirà enguany catorze concerts en onze dies que segueixen en la línia d’esdevenir una finestra oberta al jazz de nova creació i presentar les propostes més destacades de l’avantguarda jazzística del moment. En aquest sentit, el director del festival, Joan Godayol, ha destacat que enguany serà una de les edicions que oferirà al públic més estrenes de nous projectes. Precisament, un dels plats forts del certamen arribarà dissabte 13 de maig amb el concert que oferirà el trompetista norueg Arve Henriksen per presentar els temes del nou àlbum ‘Towards Language’. Es tracta d’una actuació única a tot l’estat espanyol. El certamen manté l’aposta per apropar el jazz al gran públic i les actuacions es podran veure entre la Jazz Cava, amb entrades que van dels 5 i els 25 euros, i l’Escenari Voll-Damm a la Plaça del Carbó, d’accés gratuït.

L’encarregat de donar el tret de sortida a la 18a edició del Festival Jazz de Vic serà el jove pianista austríac Elias Stemeseder, que gaudeix d’una reconeguda trajectòria com a ‘sideman’ al costat de Jim Black. Stemeseder, que ha centrat la seva carrera en els concerts de piano solo, presentarà “en primícia absoluta al país un projecte de piano solo molt interessant que barreja música contemporània de la branca del clàssic amb free jazz”, ha explicat el director, Joan Godayol. Aquest concert serà el 4 de maig a les 10 del vespre a la Jazz Cava.

El director ha manifestat que el festival també té la voluntat de ser “generador” de nous projectes. En aquest sentit, el dia 5 de maig a les 10 del vespre, la Jazz Cava acollirà el concert per presentar ‘Liquid Quintet’ d’Agustí Fernández. Godayol ha explicat que aquesta producció ha nascut de Maciej Lewenstein després de presenciar el concert de Vasco Trilla i Mikolaj Trzaska durant la passada edició del festival. Lewenstein va posar en contacte referents de l’escena polonesa i catalana per tal d’incentivar la formació de grups mixtes entre músics d’ambdós països. Precisament, Agustí Fernández ha estat l’eix vertebrador del projecte gràcies a la seva trajectòria internacional i la connexió entre les dues escenes. Liquid Quintet està format per dos trios en els quals participa Fernández, un amb Albert Cirera i Ramon Prats i l’altre amb Rafal Mazur i Artur Majewski.

Dissabte dia 6 a les 6 de la tarda, l’Escenari Voll-Dam acollirà STA feat. Tom Chant. La formació arriba al festival de Vic per presentar el seu darrer treball amb el títol ‘Goma’ (Humo, 2016), amb la col·laboració del saxofonista irlandès Tom Chant, músic destacat entre l’escena del free jazz. Dissabte a les 9, a la Jazz Cava, serà el tron de la violinista búlgara Bibliana Voutchkova i el bateria barceloní Vasco Trilla. El concert, que constarà d’una part de solos i una altra de duo, s’enregistrarà per ser editat per un segell polonès. La nit del dissabte a la Jazz la tancarà Diego Armando DJ a partir de les 10 on té previst oferir una sessió de jazz i música negra.

Per acabar la primera setmana del festival, diumenge dia 7 de maig a les 12 del migdia, l’Escenari Voll-Damm acollirà un concert de les Escoles de Música, amb la participació de centres de Vic, Manlleu, Granollers i Sant Cugat. Joan Godayol ha destacat que aquest concert és una oportunitat per veure en directe com els joves valors del país es van formant. “Després ens fa molta il·lusió veure com alguns d’ells formen part del cartell”, ha assenyalat. Al mateix escenari, a les 7 de la tarda, serà el torn de la japonesa Natsuko Sugao Group.

La formació Astrio tancarà el festival

La segona setmana del festival començarà dijous 11 a les 9 del vespre a la Jazz Cava amb ‘The Live Remixers feat. Bob Marley’. Es tracta d’un projecte de jazz fusió i funk, liderat pel saxofonista osonenc David Nuri i format per músics d’arreu de Catalunya i les Illes Balears. El grup oferirà un repertori de cançons de Bob Marley arranjades totalment de nou, passades pel seu filtre i cantades pel propi Marley. Divendres dia 12, la Jazz Cava acollirà la proposta Underpool 5 del pianista Roger Mas, el saxofonista Gorka Benítez, el contrabaixista Martín Leiton i el bateria Ramon Prats.

Dissabte dia 13 serà el torn d’un dels concerts “amb un estil més arriscat”, ha assenyalat Joan Godayol. Es tracta de Halfinger Electric, una formació que oferirà “una bona dosi d’experimentació sense complexes ni límits preestrablerts amb l’objectiu de descobrir nous horitzons sonors”. Serà a les 6 de la tarda a l’Escenari Voll-Damm.

Després de perseguir-lo durant sis anys i d’haver tingut tancada una actuació que finalment es va suspendre perquè el Sònar els va prendre l’artista, Joan Godayol ha explicat que “un dels grans del panorama escandinau”, Arve Henriksen, serà finalment a Vic per presentar el seu darrer treball que sortirà al mercat el proper 21 d’abril. Godayol ha destacat que el trompetista és un “improvisador nat” i ofereix un so de la trompeta “molt particular i que cal escoltar”. La nit del dissabte dia 13 a la Jazz Cava la tancarà Miguelito Superestar DJ.

El punt i final al festival el posaran la BigBand de l’EMVIC diumenge a les 12 del migdia i Astrio a les 7 de la tarda a l’Escenari Voll-Damm.

A més dels concerts, el Festival Jazz Vic compta amb activitats complementàries com la projecció de cinema ‘Born to bé blue’ dimarts dia 2 de maig a les 10 del vespre a l’ETC o una exposició de fotografies a la Biblioteca Joan Triadú.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]