La tertúlia proscrita

Comença un cicle de debats sobre la cultura catalana organitzat per l’Ajuntament de Vic i la UVic-UCC

  • El rector de la UVic-UCC, Jordi Montaña, assenyala la cultura com el pilar bàsic d’una societat cohesionada

VilaWeb
Pep Comeres
28.04.2016 - 09:34
Actualització: 28.04.2016 - 11:34

El rector de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), Jordi Montaña, va inaugurar dimecres el cicle de debats ‘La cultura catalana a debat’ al Centre Cívic Can Pau Raba. En un acte presidit per la regidora de l’Ajuntament de Vic, Susagna Roura, Montaña va defensar la necessitat de reflexionar sobre el pòsit cultural i el va assenyalar com el “pilar bàsic per a bastir una societat cohesionada”. El certamen, que organitzen conjuntament la Universitat i l’Ajuntament en el marc de la celebració de Vic com a Capital de la Cultura Catalana, s’allargarà fins al 7 de maig amb col·loquis, debats i conferències a diversos espais de la ciutat.

En el discurs inaugural, el rector va reivindicar la cultura com a motor de la societat. “Si el debat cultural és insistent i persistent a casa nostra és perquè som sobretot cultura”, va apuntar. Per Montaña, “la cultura ens socialitza, ens aglutina, ens fa reconeixibles entre nosaltres i per als altres; en definitiva, la cultura ens fa un poble cohesionat, amb la mirada posada en el present i en el futur”. El rector també va posar en valor la llengua, que considera la “manifestació cultural bàsica” i va assegurar que cal que estigui “en mans de tots, perquè és el primer instrument de comprensió mútua i cohesió social”.

La intervenció de Montaña va precedir una taula rodona sobre l’evolució del Congrés de la Cultura Catalana. El doctor en Filosofia i Lletres Enric Pujol, el sociolingüista eivissenc, Isidor Marí, la periodista Patricia Gabancho i la presidenta de la Fundació Congrés de la Cultura Catalana, Marta Rovira, van analitzar les transformacions que s’han produït al certamen en els darrers quaranta anys. De fet, un dels objectius del cicle és reprendre el que moviments com el Congrés de la Cultura Catalana van iniciar durant la Transició.

La taula rodona obre la primera part de l’agenda d’actes, que té un enfocament més acadèmic i es concentrarà entre dijous i divendres. Durant aquests dos dies, es revisaran diversos eixos de l’àmbit literari i cultural, com el rol que juguen les universitats, les biblioteques o les editorials. La segona part del cicle, que tindrà lloc del 3 al 7 de maig, es dedicarà a la presentació de projectes i experiències sobre paisatges literaris, el patrimoni adober, l’educació cultural, els museus, la literatura i la música a Vic.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any