Article de Marta Rojals

Augmenta lleugerament a Osona el nombre de persones immigrades ateses pel servei d’assessorament legal i jurídic AMIC-UGT

  • Entre les principals preocupacions hi ha les situacions d'irregularitat sobrevinguda, que afecta a persones que s'han quedat sense feina arran de la crisi i no l'han pogut recuperar

VilaWeb
Pep Comeres
02.03.2017 - 08:33
Actualització: 02.03.2017 - 09:33

El servei de suport i assessorament legal i jurídic d’estrangeria de l’Associació d’Ajuda Mútua d’Immigrants de Catalunya vinculat al sindicat UGT ha atès durant el 2016 a Osona un total de 397 persones, una xifra lleugerament superior a la de l’any anterior. El tècnic del servei, Mohamed Daouieb, ha explicat que entre les principals preocupacions hi ha les situacions d’irregularitat sobrevinguda. Es tracta de persones immigrades que tenien feina i una situació regular, però arran de la crisi econòmica van perdre el seu lloc de treball, no l’han pogut recuperar i, per tant, no han pogut renovar les autoritzacions. Segons Daouieb, la situació administrativa de les persones immigrades és un element “clau” en el seu procés d’integració. “Si pateixen una situació així, es fa molt difícil poder parlar d’integració”, ha criticat. De l’informe anual que l’associació ha presentat aquest dimecres es desprèn que els usuaris també han consultat sobre aspectes relacionats amb l’arrelament, la nacionalitat o els reagrupaments familiars.

El tècnic del servei AMIC-UGT, Mohamed Daouieb, ha explicat que tot i que durant els últims dos anys s’hagi parlat d’una disminució dels fluxos migratoris a Catalunya, en el cas de Vic, des del servei d’assessorament s’ha percebut un augment de la població immigrada amb menys de sis mesos d’estada. Segons ha assenyalat, un factor atraient del territori és l’ocupació, concretament en la recerca de feina al sector carni. Com a conseqüència de la crisi econòmica, les migracions internes s’han intensificat, ha explicat Daouieb. D’altra banda, quatre de cada cinc atesos porta més de cinc anys d’estada a Catalunya. El tècnic ha assenyalat la necessitat de seguir treballant perquè la població immigrada accedeixi al mercat de treball en igualtat de condicions.

El 25% de les persones ateses no té una autorització de residència i treball. D’aquestes, un 5% ha declarat haver caigut en irregularitat sobrevinguda, prop de dos punts percentuals més respecte el 2015.

L’informe també presenta les dades sobre la situació laboral dels atesos. Mentre que abans de la crisi poc més de la meitat dels usuaris treballava, la situació s’ha anat revertint. El 2016, el 67% dels atesos no treballava, dels quals un 25% tampoc compta amb una autorització de residència i treball.

Mohamed Daouieb ha assenyalat que la crisi econòmica ha tingut un fort impacte entre la població immigrada. Sense poder-ho constatar amb dades, Daouieb ha dit que entre la població usuària de l’associació AMIC es parla de reducció de jornades laborals i en general també d’una reducció de les seves condicions de treball. El tècnic ha dit que cal estar alerta de “mals empresaris” que fent servir el discurs de la crisi econòmica “s’aprofiten de la necessitat que té la població immigrada de trobar una feina per no perdre els papers, provocant una precarització de les seves condicions de treball”.

De la quarantena de nacionalitats ateses, més del 25% són persones del Marroc i un 11% són de Ghana. Per procedència, un 73’3% són persones que viuen a Vic, un 8,3% de Tona i un 4,03 de Manlleu.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any