Aprovat el pressupost el Consell Comarcal d’Osona per al 2017

VilaWeb
Pep Comeres
23.12.2016 - 11:47
Actualització: 23.12.2016 - 12:47

En la darrera sessió ordinària de l’any el Ple del Consell Comarcal d’Osona va aprovar un pressupost de 23.929.977,46 euros per a l’any 2017, així com les bases d’execució i la plantilla de personal.

Manel Romans, vicepresident 2n, va ser l’encarregat d’exposar als consellers i consellers les peculiaritats d’un pressupost que es va aprovar amb els vots afirmatius de l’equip de govern i l’abstenció del grup comarcal de la CUP.

A més de les explicacions corresponents al pressupost de l’ens, Romans va informar dels pressupostos dels ens adscrits al Consell Comarcal: Consorci d’Osona de Serveis Socials i el Consorci per la gestió dels residus urbans d’Osona, així com també de les empreses mixtes en què el Consell hi té la majoria del capital: Recollida de Residus d’Osona, Aigües d’Osona i Depuradores d’Osona.

El pressupost del Consell Comarcal per a l’any 2017 ha experimentat un augment de l’11,2% respecte el del 2016, augment que s’explica bàsicament per les inversions per programes finalistes. D’una banda, per la sol·licitud de fons europeus per dos programes que, en cas d’aprovar-se, suposaran un increment important dels pressupostos d’aquests propers anys. Aquests programes són el FEDER amb un import previst de 767.311 euros i RIS3-PECT per un import de 896.725 euros pel 2017.

El segon element que explica l’increment del pressupost té relació amb els recursos atorgats per la Mesa de concertació de Diputació de Barcelona i destinats a inversions. Per a l’any 2017 s’han atorgat 100.000 euros per a la implementació de l’administració electrònica, 407.000 euros per a filtres de carbó actiu per a l’EDAR Osona Nord i Voltreganès i 150.000 euros més per a la telegestió d’edificis públics.

Pel que fa al pressupost corrent, una vegada restades les inversions, és de 17.583.338 euros, amb la qual cosa es consolida un discret però continuat creixement pressupostari. Aquest augment reflecteix clarament l’aposta de les administracions per destinar més recursos a la cartera de serveis socials i a continuar aglutinant programes adreçats als municipis a nivell comarcal.

El pressupost aprovat s’adequa del tot a la normativa vigent com així ho demostra tot el que fa a contractació de personal i a despeses del capítol I. Romans va concloure que es tracta d’un pressupost realista cosa que demostren any rere any les desviacions mínimes detectades.

Altres punts de l’odre del dia es van aprovar majoritàriament per unanimitat excepte els relacionats amb temes de medi ambient en què el grup de l’oposició es va abstenir. Concretament es tractava de l’Aprovació definitiva del projecte Xarxa definitiva del projecte Xarxa d’abastament d’aigua potable Sant Pere de Torelló. Connexió Polvori-Bellmunt i de l’Encomana de gestió a Creacció pel desenvolupament de les tasques tècniques de coordinació de les dejeccions ramaderes.

L’argumentació de la CUP, pel que fa a l’aprovació de la xarxa d’abastament a Sant Pere de Torelló, en boca del seu portaveu, Eudald Rifà, és la problemàtica que comporta, en temes de contaminació, agafar aigua del riu i depurar-la per a consum humà; la seva opinió és que caldria buscar solucions que no afectessin en res el sistema d’aqüífers de la comarca. Joan Roca i el conseller delegat d’Aigua potable, Jaume Colomer, van dir, en resposta a Rifà, que s’està treballant pel bon ús dels aqüífers i Colomer també va dir que l’ús d’aigua del Ter, pel cicle de l’aigua, torna altra vegada al riu. Roca va defensar que el compromís del Consell Comarcal és abastir d’aigua el territori buscant les solucions precises en cada cas, segons les pròpies circumstàncies.

En relació a l’encomana de gestió a Creacció pel desenvolupament de les tasques de coordinació de les dejeccions ramaderes, Rifà va argüir que, al seu entendre, els objectius de la Taula es queden curts, que s’haurien de buscar solucions a la contaminació dels aqüífers a causa de la mala gestió en temes de purins i treballar en la línia que qui contamina, ha de pagar, així com va denunciar que les granges que en altres temps hi havia a la comarca, han passat a ser macrogranges, amb tot el que això comporta.

En aquest apartat, Joan Roca i Manel Romans van defensar el paper de la Taula i els seus objectius recordant, una vegada més, que el Consell no té les competències per actuar i dur a terme el control de les granges, tema que pertoca al Departament d’Agricultura. Segons Roca, el sector ramader és conscient que ha d’assumir els costos del tractament de purí. Romans va dir textualment que el Consell Comarcal s’ho creu (tota la problemàtica generada per l’excés de purí) i hi treballa amb recursos propis, ja que no disposa de competències i per tant del corresponent finançament per actuar en aquest àmbit.

Un altre punt de l’odre del dia era l’Aprovació de l’adhesió al protocol d’execució de les diligència de llançament, en temes de desnonament, dels municipis de l’Àrea Bàsica de Serveis Socials, moment que Joan Carles Rodríguez, president del Consorci d’Osona de Serveis socials va recordar als consellers i conselleres presents, que cal que els ajuntaments adscrits a l’Àrea Bàsica, aprovin el Protocol per Ple municipal.

En l’apartat de mocions, el grup comarcal de la CUP en va presentar dues: una en suport del regidor de l’Ajuntament de Vic, Joan Coma, arran de la investigació per presumpte delicte d’incitació a la sedició i l’altra per a exigir la racionalització dels horaris de la línia de rodalies R3.

La primera, la de suport al regidor Joan Coma, una vegada consensuada amb els altres grups comarcals amb la finalitat d’incloure-hi la resta de representants electes imputats per causes polítiques, es va aprovar amb els vots favorables dels consellers de Convergència i Unió, Esquerra Republicana de Catalunya, Independents d’Osona i la CUP. Els dos consellers presents del Partit dels Socialistes es van abstenir.

Pel que fa a la moció de la racionalització dels horaris de rodalies, la moció la va presentar la CUP a petició del col·lectiu “Perquè no ens fotin el tren”, es va aprovar per unanimitat. La moció posa de manifest, una vegada més, les diverses situacions, intolerables, que pateix la línia R3, manca de personal per atendre el ciutadà, horaris que no es compleixen i que no van en sintonia amb les necessitats de la població, deficiències tècniques, etc. Segons va argumentar Rifà, tot això és degut a les diverses administracions que han oblidat aquest mitjà de transport. La moció demana que el Consell Comarcal d’Osona es posicioni i recordi a les administracions els acords adquirits i que no s’han complert i a potenciar un mitjà de transport sostenible tant a nivell social com mediambiental.

Per acabar, Àlex Garrido, en qualitat de president del Consell d’Alcaldes i Alcaldesses, es va comprometre a abordar aquest tema en una sessió amb els alcaldes i va emplaçar el col·lectiu “Perquè no ens fotin el tren” a treballar conjuntament.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any