La Companyia Cervesera del Montseny ha guanyat aquest diumenge el premi a la millor cervesera de l’any en la primera edició del Barcelona Beer Challenge, el primer concurs estatal de cerveses artesanals amb jurat professional, celebrat dins del Barcelona Beer Festival. Cervesa del Montseny ha aconseguit fins a cinc medalles (3 d’or i 2 de plata) en diferents categories i ha estat la número u del rànquing entre les 143 cerveseres participants amb més 500 referències rebudes en el procés d’inscripció, que va finalitzar el passat 15 de gener.

El Barcelona Beer Challenge ha establert 47 categories diferents amb tres reconeixements (or, plata i bronze) a les tres millors, sempre que les cerveses guanyadores fossin jutjades com a excel·lents. Aquest reconeixement permet lluir durant un any a l’etiqueta de la cervesa premiada el segell digitalitzat que reconeix la qualitat del producte.

El Barcelona Beer Challenge és un concurs de “primer nivell”, explica Àngel Tarriño, director del concurs, “dotat d’infraestructura organitzativa, jutges acreditats nacionals i internacionals” i que aspira a convertir-se “en un referent europeu en pocs anys”.

El Barcelona Beer Challenge és una nova línia de treball que s’emmarca en el Festival de Cervesa de Barcelona (BBF). Aquest concurs té com a objectius destacar el valor que suposa per al sector cerveser generar concursos internacionals que posin èmfasi en la professionalització; informar que la cervesa artesana és un producte gastronòmic fomentant el consum responsable i difondre el valor de cervesa de qualitat.

Actualment hi ha més de 3.000 cerveses al mercat espanyol sota l’etiqueta d’artesana “Cal que hi hagi eines útils que destaquin la qualitat de les cerveses i per això el Barcelona Beer Challenge suposarà un punt d’inflexió en el sector”, apunta Tarriño.

Característiques de la cervesera guanyadora

Els jutges, tots ells certificats pel Beer Jutge Certification Program (BJCP), i presidits per Albert Barrachina, jutge internacional de l’European Beer Star, han destacat l’alt nivell de les cerveses participants i especialment de la guanyadora Cervesa del Montseny aconseguint reconeixement en categories tan dispars com American IPA, Russian Imperial Stout, Spice Beer o Wood-Aged Beer el que és el millor indicador del bon fer d’aquesta cervesera…

Fundada el 2007, Cervesa del Montseny ha estat una de les pioneres, sempre a l’avantguarda d’un sector actiu i dinàmic com és el de la cervesa artesana. Té un consolidat mercat interior i des de fa cinc anys augmenta la seva internacionalització.

Actualment està en un procés d’ampliació que el portarà a assolir els reptes de futur plantejats. En paraules del seu cerveser, Jordi Llebaria, «És un veritable orgull aquest premi pel que representa de reconeixement a anys d’esforç per difondre la cultura de la cervesa artesana i pel prestigi del festival que l’atorga».

Procediment d’avaluació

El jurat ha valorat i avaluat les cerveses dins dels 34 estils i 120 subestils que contemplav el Barcelona Beer Challenge a partir del programa BJCP. Vist l’alt nombre de participants, el jurat va establir 47 categories a concurs.

El sistema d’avaluació s’ha basat en els procediments estàndard d’altres concursos de prestigi a nivell internacional. Els premis s’han atorgat en funció de la puntuació obtinguda individualment per cada cervesa. Les 500 cerveses tastades pels jutges s’han presentat de forma anònima al jurat. Cada cervesa ha estat identificada amb un número de referència i s’han avaluat per ordre aleatori.

Sota el paraigua del Barcelona Beer Festival

El Barcelona Beer Challenge ha tingut lloc sota el paraigua del Festival de Cervesa de Barcelona (Barcelona Beer Festival), organitzat del 4 al 6 de març al Museu Marítim de Barcelona. Es tracta d’un esdeveniment que, després de cinc edicions, s’ha posicionat com la cita artesana del país i una de les més potents a nivell europeu.

El Festival no només destaca per la difusió i aproximació de la cervesa artesana a tot tipus de públic (més de 30.000 visitants en la passada edició), sinó que també destaca per la seva infraestructura on es recullen conferències, tallers, trobades professionals i presentacions vinculades al sector cerveser.

En aquest sentit, Mikel Rius, director del Festival, posa l’accent en aquesta doble via «L’alegria que produeix veure la cara de sorpresa i felicitat d’aquell que prova per primera vegada una cervesa artesana al festival i alhora ratificar la salut del sector professional amb més de 1000 acreditats en aquesta edició ».

La propera edició del concurs i el festival seran el març del 2017.

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any
120€/any
Si encara vols ajudar-nos més, pots fer-te'n com a Protector.

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.