07.09.2016 - 07:27
|
Actualització: 07.09.2016 - 09:27
Vic ja té preparades les instal·lacions que acolliran les 41 persones refugiades que han de començar a arribar en els propers dies. Segons han informat fonts del consistori, de fet, l’arribada estava prevista a partir d’aquest dilluns, tot i que a dia d’avui encara no n’ha arribat cap. D’aquesta manera, Vic s’estableix com a indret de primera acollida i on sempre hi haurà 41 places disponibles per a l’arribada de nous refugiats. El temps d’acollida total per a cada refugiat es preveu en divuit mesos, amb una primera fase d’estabilització personal -que pot durar fins als sis mesos-, una segona etapa on es realitzarà un treball d’integració – dels sis als nou-, i a partir dels nou mesos hauran de decidir si es queden a la capital osonenca, a Catalunya o s’estableixen a qualsevol lloc de la geografia espanyola.
De moment, encara no es coneix la procedència dels refugiats ni tampoc si vindran famílies senceres o persones a títol individual. Tot i això, si són famílies, es respectarà que tots els membres puguin conviure en un únic espai.
Des de l’Ajuntament de Vic hi ha la voluntat de facilitar l’arribada de les persones refugiades a la ciutat, preservar la seva intimitat i també aplanar-los l’entrada al teixit associatiu per una integració més fàcil. És per això que, aquells que ho desitgin, podran establir contacte amb les associacions d’oci, cultura i esport de la ciutat.
La condició de refugiats dóna a les persones que arribin els drets que pugui tenir qualsevol ciutadà. A tall d’exemple, les persones arribaran amb permís de treball i dret a escolarització, empadronament o sanitat. El dret a asil dels refugiats l’hauran de tramitar un cop siguin al país.
L’ONG que gestiona l’arribada de refugiats arreu de l’Estat espanyol és Dianova i ha estat escollida pel Ministeri de Treball per la seva trajectòria en la matèria. En l’aspecte econòmic, l’ONG serà qui es farà càrrec del cost total de l’estada d’aquestes persones a la ciutat. Així com també de la contractació d’una vintena de persones que s’han llogat per poder atendre les seves necessitats (una desena només a Vic).
Fonts municipals han explicat que es vol que la qüestió dels refugiats sigui “un tema de ciutat”. Tots els grups municipals estan en contacte permanent per tractar la qüestió i hi donen suport, amb l’excepció de Plataforma Vigatana.
Acollida també a Manresa
Probablement Vic no serà l’única ciutat de la Catalunya Central que acollirà persones refugiades en les properes setmanes, ja que Manresa també es podria convertir en ciutat acollidora amb 40 places més.
Mentre que les instal·lacions del Seminari a Vic ja estan llestes per l’arribada imminent de persones des d’aquesta setmana, Manresa trigarà una mica més ja que encara s’estan acabant d’habilitar les instal·lacions de l’antiga seu de les Germanetes de la Caritat. Des de l’ajuntament manresà, però, han assegurat a l’ACN que encara no hi ha cap confirmació oficial de l’arribada de refugiats. De fet, properament s’ha de signar el conveni entre l’ONG Dianova i la propietària de l’edifici, la Fundació Tomàs Canet. De manera transitòria, les persones que haurien d’anar a Manresa, es podrien allotjar a Vic.