23.05.2016 - 09:58
|
Actualització: 23.05.2016 - 11:58
Vic i Donosti tenen aquest 2016 un nexe d’unió, totes dues ostenten una capitalitat cultural. D’una banda, la capital d’Osona és la Capital de Cultura Catalana i, de l’altra, la capital de Guipúscoa, és la Capital Europea de la Cultura. Els vincles establerts entre les dues ciutats han portat una delegació vigatana, encapçalada pel consistori i més d’un centenar d’integrants dels Sagals d’Osona, a visitar aquest cap de setmana la ciutat basca per participar en el festival cultural ‘Olatu Talka’. Els Sagals han fet la seva primera actuació aquest dissabte a la tarda a la plaça Catalunya, on han descarregat tres castells davant l’expectació de centenars de persones. Tot seguit, els espectadors han pogut escoltar la interpretació d’una versió de ‘L’Estaca’ en català i basc.
La plaça Catalunya de Donosti ha acollit aquest dissabte a la tarda una mostra de cultura popular catalana a càrrec dels Sagals d’Osona, que han descarregat diversos castells davant l’atenta mirada de centenars de persones. L’actuació s’emmarca en els actes que Vic Capital de Cultura Catalana 2016 ha organitzat conjuntament amb Sant Sebastià Capital Europea de la Cultura 2016. Al llarg del cap de setmana, la delegació vigatana, encapçalada per la regidora de Cultura de l’Ajuntament, Susagna Roura, i uns 120 integrants de la colla castellera dels Sagals d’Osona, participaran en diferents actes del festival cultural ‘Olatu Talka’, que ofereix més de 200 activitats.
Pocs minuts abans de sis de la tarda, els Sagals d’Osona han començat a preparar-se per l’actuació castellera que han ideat especialment per a l’ocasió. Davant l’atenta mirada de centenars de persones, els osonencs han descarregat un 5 de 6, un 4 de 7 i una torre de 6. Prèviament, però, els Sagals han aixecat dos pilars de 4 i el públic ha esclatat amb aplaudiments després que les enxanetes despleguessin una estelada i una ikurriña. Els castellers de Vic han acomiadat la seva actuació amb un pilar de 5. La seva cap de colla, Anna Tió, valorava en declaracions a l’ACN molt positivament el viatge a Donosti, ja que per ells suposa “un cap de setmana de germanor” i “crear relacions en un ambient diferent al dels assajos”.
Tot seguit, i per la sorpresa dels assistents, s’ha creat una gran rotllana al mig de Plaça Catalunya i els assistents han cantat una versió de ‘L’Estaca’ en català i basc en el marc de l’activitat ‘Kanta eta Kontu’. L’associació cultural Banaiz Bagara Elkartea, que treballa des del 2008 per donar a conèixer la llengua basca i la seva cultura a persones d’altres països, ha estat l’encarregada d’organitzar aquesta activitat. A banda de la cançó de Lluís Llach, s’han pogut escoltar altres temes en diferents llengües.
Els lligams entre Vic i Sant Sebastià
La regidora de Cultura de l’Ajuntament de Vic, Susagna Roura, ha explicat que l’intercanvi entre Donosti i la capital d’Osona s’ha fet en el marc de la capitalitat cultural de les dues ciutats i l’ha definit com una “jornada d’agermanament cultural”. Roura ha avançat que durant el mes de juliol un grup de balladors bascos visitarà Vic per participar en una de les activitats que organitza la ciutat en el marc de Vic Capital de Cultura Catalana 2016. La regidora ha fet un balanç molt positiu dels quatre primers mesos de la capitalitat de Vic i ha destacat la gran participació de la gent en els actes.
De la seva banda, l’alcalde de Donosti, Eneko Goia, ha celebrat la visita de la delegació vigatana a la capital guipuscoana i ha explicat que amb motiu de la capitalitat europea de la cultura, la ciutat ha buscat, sobretot, “obrir-se a conèixer coses diferents i a tenir relacions i col·laborar amb diferents manifestacions culturals”.
Més de 200 activitats al festival ‘Olatu Talka’
El festival cultural ‘Olatu Talka’ va néixer l’any 2010 en la fase de la candidatura del projecte de Sant Sebastià 2016 Capital Europea de la Cultura. La singularitat del certamen radica en el fet que la ciutadania configura la programació i precisament són ells qui envien les propostes culturals. El festival ofereix al llarg del cap de setmana més de 200 activitats amb el lema ‘#hacerciudad’. Aquesta és la setena edició del certamen i fonts de l’organització han apuntat que a partir d’ara el festival tindrà una segona vida, ja que se li donarà continuïtat més enllà del projecte de Capital Europea de la Cultura, que finalitzarà a finals d’any.
El director d”Olatu Talka’, Jon Aizpurua, ha dit que l’actuació dels castellers de Vic “encaixa perfectament” amb la filosofia del festival, ja que “és una iniciativa on, tant joves com gent gran, participa d’una activitat comuna”. De la seva banda, Xabier Paya, director del programa cultural de Sant Sebastià 2016, ha lloat “el treball, el compromís i la confiança entre els castellers per construir una cosa junts” i considera que és “una metàfora molt útil per Sant Sebastià i la seva capitalitat”.
Els eixos de VICCC 2016
Vic acull aquest 2016 més d’un centenar d’activitats amb motiu de la Capital de la Cultura Catalana. Els actes van iniciar-se el passat 16 de gener amb un muntatge multidisciplinari amb música d’Arnau Tordera (Obeses) i Naiades i, al llarg dels mesos, es podran veure diferents disciplines artístiques com el teatre, la música, les lletres o el disseny gràfic. De fet, cada mes s’ha dedicat a una disciplina diferent i, fins ara, ja s’ha pogut veure la fotografia, el traç i les lletres. Aquest mes de maig és el torn del disseny i actualment hi ha en marxa diverses exposicions que mostren una radiografia d’aquesta disciplina artística a la ciutat i la comarca.
Un dels reptes del consistori era implicar al màxim la ciutadania i el sector cultural de la ciutat en aquest projecte i, en tot el procés d’elaboració de la programació, es va comptar amb la participació de més de 150 persones. Precisament, els objectius de VICCC 2016 coincideixen amb els de Sant Sebastià i el festival ‘Olatu Talka’, que té la voluntat de difondre i socialitzar els valors de la capitalitat amb accions que promouen i fomenten l’activitat cultural a través de la implicació de la ciutadania i els agents culturals.