29.11.2016 - 09:46
|
Actualització: 29.11.2016 - 10:46
La ciutat de Vic fa un pas important per salvar vides davant de possibles casos de parades cardiorespiratòries i amplia la disponibilitat de desfibril·ladors externs automàtics (DEA). Així, es passa de 8 a 15 desfibril·ladors municipals, i seguint les recomanacions del Consell Català de Ressuscitació (CCR), se’n facilitarà la difusió i formació perquè la ciutadania els aprengui a fer servir.
Josep M. Arimany, primer tinent d’alcalde i regidor de Salut, ha manifestat que amb aquest projecte es fa un pas més per la prevenció de la mort sobtada i l’equip de govern prioritza de nou l’atenció a les persones. Arimany ha posat èmfasi en què la campanya es complementarà amb formació gratuïta per a la ciutadania a Centres Cívics i diversos barris de la ciutat.
Sovint les persones que pateixen una mort sobtada mai han tingut una malaltia cardíaca reconeguda prèviament i un desfibril·lador la pot evitar. Per això, cada minut que passa és essencial i és important actuar amb immediatesa per salvar una vida.
Els DEA són segurs, fiables, fàcils d’utilitzar i esdevenen un instrument imprescindible abans que arribin els experts mèdics i posin en pràctica els seus coneixements. Per aquest motiu, tots els que s’han instal·lat a Vic expliquen a través de missatges de veus els passos a seguir perquè qualsevol persona pugui ajudar a salvar una vida davant d’un cas de parada cardiorespiratòria.
Els desfibril·ladors municipals de Vic consten de columnes de rescat amb calefacció i ventilació, segons sigui hivern o estiu, i amb servei incorporat per fer trucades d’emergència. A més, per garantir l’èxit del procés, el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) pot donar suport telefònic complementari amb els passos a seguir.
Conveni amb el SEM
L’objectiu principal del Projecte “Vic, ciutat cardioprotegida” és salvar vides i és per això que l’Ajuntament de Vic ha signat un conveni amb el SEM, que ha permès que els DEA estiguin connectats directament al 061. Per tant, quan es despenja un desfibril·lador, salta una alarma directa cap al sistema d’emergències sense que s’hagi de fer cap trucada.
Per garantir la bona atenció mèdica, els DEA de la ciutat permeten transferir les dades del pacient a l’historial mèdic compartit perquè tots els professionals mèdics el puguin consultar.
El doctor Ferran Rosés, cap de cardiologia pediàtrica de l’àrea materna infantil de l’Hospital Universitari de la Vall d’Hebron, ha remarcat que la mort sobtada sovint s’associa a adults però també s’ha de tenir en compte als nens, tot i que és menys freqüent.
Cardiosos 112
Una aplicació gratuïta per a smartphones, disponible tant per IOS com per Android, ajuda a ampliar la cadena de supervivència a Vic. L’app permet trucar als serveis d’emergència i a partir d’aquí s’envia un missatge de text a totes les persones formades que estiguin a un quilòmetre de la persona que ha fet l’avís, amb ubicació exacta i indicant quin camí ha de fer per arribar-hi.
L’aplicació també permet localitzar els desfibril·ladors més propers del punt en què es troba la persona que ha patit una aturada cardiorespiratòria.
Jordi Ventura, director de Cardiosos, ha posat en relleu que “amb 15 desfibril·ladors a la ciutat de Vic, les possibilitat d’èxit són moltíssimes” i se situa entre els municipis més ben preparats per la prevenció de casos de mort sobtada.
Formació gratuïta a la ciutadania
L’Ajuntament de Vic ha programat diversos tallers i demostracions pràctiques gratuïtes de l’ús del DEA oberts a tothom i anima a fer-ne difusió:
-Dilluns, 28 de novembre, al CCVic Can Pau Raba a les 8 de la tarda
-Dimecres, 30 de novembre, al CCVic Serra de Senferm a les 8 de la tarda
-Dijous, 1 de desembre, al CCVic Serra de Senferm a les 8 de la tarda
-Dimarts, 13 de desembre, a la plaça del Pes a les 12 del migdia
-Dimecres, 14 de desembre, a la pista propera a l’Escola Bressol del barri de l’Horta Vermella a les 5 de la tarda