15.01.2016 - 18:02
|
Actualització: 15.01.2016 - 19:02
Dimecres va tenir lloc el primer ple municipal de l’any 2016 amb 4 punts de l’ordre del dia i 3 mocions. Entre els diferents dictàmens que es van exposar a debat el punt que va tenir més importància va ser l’aprovació del pressupost 2016 de l’Ajuntament de Vic, els organismes autònoms i les empreses municipals. El punt va poder prosperar gràcies els vots a favor de l’equip de govern (CiU i PSC) i l’abstenció de CapgiremVic. Així, el ple municipal va donar llum verda a un pressupost per aquest 2016 valorat amb 41.681.675 euros, import que suposa un increment de l’1,83% respecte el pressupost de 2014, ja que el 2015 va ser prorrogat.
En concret, el pressupost destinat a l’àrea d’alcaldia i social és de 18 milions d’euros; l’àrea de promoció de la ciutat s’hi destinaran prop de 5,7 milions d’euros; la de territori contempla 530.000 euros; i finalment, la d’economia i serveis disposarà de 17’3 milions d’euros.
D’altra banda, l’equip de govern també va exposar el seu pla d’inversions que suma un total de 19,2 milions d’euros a executar durant la legislatura que inclou a tall d’exemple la nova biblioteca que es vol construir al sud de la ciutat o bé el Mercat Municipal.
L’alcaldessa de Vic, Anna Erra, va exposar que la negociació havia estat intensa i amb negociacions fins al darrer moment per arribar finalment a l’acord. L’alcaldessa va manifestar que amb el pressupost i pla d’inversions que es portava al ple es presenta un projecte de ciutat basat en la convivència i el progrés, dos eixos que seran unes constants al llarg d’aquesta legislatura. En aquest sentit, Erra va voler agrair la voluntat del grup de Capgirem per finalment poder arribar a un acord per la ciutat. Tot seguit el regidor d’Hisenda, Àlvar Solà, va voler posar l’accent a la importància de poder portar aquest punt cabdal dels pressupostos en aquest ple i no haver d’esperar al ple del mes de febrer, “malgrat les negociacions han estat complexes i complicades”, doncs el regidor va recordar que és una legislatura nova, amb nous regidors, nova interventora, i que es venia d’un pressupost prorrogat de l’any 2014. D’altra banda, Solà, va descriure algunes de les novetats del pressupost d’enguany com és el cas de la partida per Vic, Capital de Cultura Catalana; la redacció del nou POUM que cal fer per la ciutat; així com l’augment en un 1% dels sous dels funcionaris i la recuperació de la mitja paga extra de l’any 2012. D’altra banda, el regidor va afirmar que pel què fa els ingressos la reducció de l’IBI (500.000 euros) i la reducció cadastral es compensa amb l’increment de subvencions i transferències corrents”. En un altre àmbit, i en relació el pla d’inversions el regidor va remarcar que es tracta d’un “pla sostenible i rigorós”.
El punt dels pressupostos va ser motiu d’un extens debat per part dels diferents partits polítics. En aquest sentit, Capgirem Vic va exposar el motiu per la seva abstenció. En aquest sentit, Joan Coma Roura, va exposar que després d’una intensa negociació amb l’equip de govern el seu grup municipal ha esmenat el pressupost amb diferents accions concretes que van en línia amb el seu projecte de ciutat, tot i que “aquest no és el seu pressupost”, va afirmar. A tall d’exemple va explicar la confecció d’un pla estratègic pel carril bici; modificar l’accés de l’Institut de la Plana; la urbanització del carrer Torras i Bages; augmentar la partida pels pressupostos participatius que es portaran a terme de forma anual; un increment a la partida de les escoles bressol municipals de Vic per millorar les condicions laborals dels professionals d’aquestes centres; la transparència en les contractacions superiors d’1M d’euros; entre altres. D’altra banda, ERC-SOMVic, i de la mà de Joan Ballana va qualificar el pressupost exposat amb una mancança de projecte de ciutat. D’altra banda, Ballana va posar de manifest que les seves aportacions no s’hagin tingut en compte. En aquest sentit, alguns dels seus punts es referien a recuperar part de les competències que ara té Creacció per l’Ajuntament de Vic; un pla de xoc comercial pel sud de la ciutat; disminuir l’aportació de l’Atlàntida per part de l’Ajuntament de Vic. Plataforma Vigatana va afirmar que aquests pressupostos no aporten res de nou respecte els darrers que es van aprovar, l’any 2014. I, finalment, Vic per a Tots va lamentar que les diferents propostes que ells havien fet arribar a l’equip de govern no s’haguessin tingut en compte. La majoria de grups de l’oposició, a l’excepció de Capgirem, van exposar que el procediment per portar aquest punt al ple havia estat poc rigorós i el va catalogar de “nefast”.
L’ordre del dia del ple també va incloure altres punts que van vinculats amb el del pressupost i que també van poder prosperar com són la plantilla de personal i el catàleg de llocs de treball per aquest any 2016.
Un altre dels punts que es va aprovar va ser les contribucions especials per a l’execució de les obres d’urbanització de al rambla Hospital i la plaça Gerbert d’Orlhac. Després que el passat mes de desembre s’aprovés l’obra de reforma definitiva, l’Ajuntament de Vic ha seguit els tràmits legals amb la finalitat de poder executar la reforma als propers mesos. Recordem que l’obra de reurbanització d’aquest vial tindrà un cost de 1,2 M d’euros i com dictamina la mateixa legislació un 10% d’aquest cost recau als veïns de la zona que es reforma. Per tant, el metre lineal de façana de les finques afectades està fitxat amb 189,66 euros el metre lineal.
MOCIONS:
A/ Moció d’ERC-SOMVic de suport al banc d’ADN per a les identificacions dels desapareguts a la Guerra Civil. La moció va prosperar amb alguna esmena i es va aprovar per unanimitat.
B/ Moció de Capgirem Vic per declarar Vic com a municipi compromès amb la banca ètica. El text amb esmenes per part de diferents grups municipals va prosperar amb els vots a favor de totes les formacions a l’excepció de PLV que es va abstenir.
C/ Moció de Capgirem Vic en suport a les persones afectades de síndrome de sensibilització central. REBUTJADA.
(Comunicació de l’Ajuntament de Vic)