03.10.2016 - 07:21
|
Actualització: 03.10.2016 - 09:21
El tercer Mercat de Raça Bruna de Vic ha posat a subhasta 200 exemplars entre vedells, vaques i sementals provinents d’una vintena d’explotacions d’arreu del país, però principalment de les zones del Pirineu. Aquest divendres el mercat s’ha obert per a professionals interessats en les característiques dels animals perquè puguin decidir prèviament quant volen pagar pels exemplars. El moment central del certamen arribarà aquest dissabte al migdia amb la subhasta pública al Recinte Firal el Sucre. El gerent de la Federació de Raça Bruna dels Pirineus, Martí Orriols, ha explicat que dissabte el mercat també s’obrirà al públic general perquè puguin veure “de primera mà” com funciona. Una de les novetats d’enguany és un tast gratuït per promoure aquest tipus de carn entre el gran públic. Orriols espera que el volum de vendes es mantingui al voltant dels 120.000 euros, tot i el temor que les males collites d’enguany puguin influir negativament.
La tercera edició del Mercat de la Raça Bruna de Vic ha obert portes aquest divendres al recinte firal el Sucre amb 200 animals d’una vintena explotacions diferents provinents de punts del país com la Vall d’Aran, el Pallars Jussà, el Berguedà o Osona. El gerent de la Federació de Bruna del Pirineu, Martí Orriols, ha explicat que la carn d’aquest bestiar “no anirà directament al plat”, sinó que les vedelles seran mares a altres explotacions. Segons Orriols, es tracta d’un bestiar amb “un alt valor genètic” i amb un preu superior al que pugui tenir el que va destinat a la comercialització de la carn.
Els preus que pagaran els ramaders són variables, depenent de la demanda i de l’interès que hi hagi en cada subhasta. Tanmateix, el gerent ha explicat que els preus de sortida són dels 600 als 800 per una vedella i entre 1.200 i 1.500 per una vaca o un semental.
Pel que fa al format del mercat, Orriols creu que la subhasta permet que “tothom pugui fer l’oferta que cregui oportuna, “d’un manera transparent”. Martí Orriols ha explicat que d’aquesta manera “el venedor pot trobar el preu més just i el comprador pot determinar fins on vol pagar en igualtat de condicions”. Com a novetat que ja es va incloure en l’edició anterior i que enguany s’ha consolidat, quan un ramader guanya la subhasta d’un lot de bestiar, això el situa en posició preferent per adquirir altres lots de la mateixa explotació. “Això ho fem perquè hi ha ramaders que volen més bestiar del que s’inclou en un lot i així els poden adquirir de la mateixa explotació d’origen”.
S’espera que el volum de vendes es mantingui entre els 115.000 i els 120.000 euros, tot i el temor de l’organització que la xifra enguany pugui baixar una mica degut a la influència d’un mal any dels cultius. L’any passat es va vendre el 80% del bestiar que es va portar a subhasta. “Pensem que és bo que sigui així, perquè això vol dir que s’ha cobert tota la demanda que hi havia a la fira”, ha explicat el gerent. Des de l’organització s’espera que en aquesta edició la xifra es mantingui en els mateixos nivells, que a més qualifiquen de “molt acceptables”.
Orriols ha explicat que el mercat es comença a situar com a punt “clau” de compra i venda de Raça Bruna a tot el país, i ara la voluntat és que es consolidi com a mercat de “referència” i sigui “útil” pel sector. La voluntat d’introduir el format subhasta en la compra i venda d’animals és força nou pel sector, ja que els ramaders fins ara estaven acostumats a un altre tipus de venda que consistia en anar a les explotacions a comprar els animals, però el tracte era sempre directament entre comprador i venedor on s’arribava a un acord pel preu.
La singularitat més valorada de la Raça Bruna és el caràcter matern de la raça com a tal, ha explicat Orriols. La vaca té molta capacitat per alletar bé els seus vedells i, a més, pot estar reproduint-se durant un període llarg dins l’etapa vital de l’animal en les millors condicions.
Un tast gratuït de vedella
Dissabte al matí es portarà a terme una petita exposició comercial d’onze productors que venen carn de vedella bruna i s’oferirà un tast gratuït amb l’objectiu d’impulsar el coneixement i el consum d’aquest tipus de carn de vedella. El tast anirà a càrrec del xef Fabià Contreras, del restaurant Faves Comptades de Tavertet, i amb la col·laboració del Gremi d’Hostaleria d’Osona.