28.04.2016 - 10:08
|
Actualització: 28.04.2016 - 12:08
Vic aplegarà, a partir del mes de maig, els actes de celebració dels cinquanta anys de l’arribada de la flama del Canigó al Principat. Una de les principals novetats serà l’organització de la primera edició el Simposi Internacional de Focs de la Mediterrània (27 i 28 de maig), que té per objectiu aglutinar conferències, exposicions i debats entorn del foc, la flama, les fogueres i els fallaires. A banda, també se celebrarà el Congrés Internacional dels Focs de Sant Joan; es farà una cantata amb 1.500 alumnes d’Osona, el Ripollès i la Catalunya Nord sobre el poema de Canigó; es presentarà un documental sobre els 50 anys de la flama del Canigó; i s’inaugurarà una escultura commemorativa al Coll d’Ares amb l’objectiu de crear-hi un memorial permanent com a símbol de la “frontera imposada pels estats espanyols i francès”, segons ha informat l’entitat organitzadora Tradicat.
L’any 1966 Vic va rebre la primera ruta de la Flama del Canigó i es van encendre els primers focs de Sant Joan al pas fronterer del Coll d’Ares. Amb motiu d’aquesta efemèride, l’entitat Tradicat –juntament amb Òmnium, l’Ajuntament de Vic, la Generalitat, la Diputació de Barcelona i el Consell Comarcal d’Osona- ha organitzat una sèrie d’actes culturals i divulgatius per reflexionar i recuperar la relació entre el nord i el sud dels Països Catalans. Els actes també coincideixen amb el fet que Vic ostenta aquest 2016 el títol de Capital de la Cultura Catalana.
El coordinador dels actes, Txevi Rovira, ha detallat que un dels actes principals d’aquesta commemoració serà l’organització de la primera edició del Simposi Internacional de Focs a la Mediterrània, amb voluntat que tingui continuïtat. L’acte tindrà lloc els dies 27 i 28 de maig, coincidint també amb el Congrés Internacional dels Focs de Sant Joan, i pretén aglutinar en un mateix cap de setmana conferències i comunicacions, presentacions de llibres, exposicions i debats que girin entorn del solstici d’estiu, ja sigui amb la Flama del Canigó, les fogueres de Sant Joan, els fallaires, entre d’altres.
De la seva banda, el president de Tradicat, Josep Costa, ha explicat que el Simposi s’ha dividit en tres eixos: el reconeixement a tots els fallaires del Pirineu, la Flama del Canigó i les Fogueres de Sant Joan. L’organització espera que al llarg dels dos dies fins a 500 persones s’acostin al Simposi i al Congrés i han volgut destacar que són actes oberts a tota la ciutadania.
D’altra banda, en la vessant pedagògica, s’ha organitzat una gran cantata escolar sobre el poema ‘Canigó’, de Jacint Verdaguer. El projecte, ha detallat Rovira, consisteix en un treball amb les escoles Arrels i la Bressola, de la Catalunya Nord, juntament amb centres educatius de les comarques d’Osona i el Ripollès, que culminarà els dies 17 o 18 de maig amb una actuació a l’Atlàntida de Vic en tres sessions diferents. En total, hi participaran 17 escoles, que aplegaran uns 1.200 alumnes.
Altres activitats que s’han organitzat per commemorar l’efemèride són la construcció d’una escultura commemorativa que s’instal·larà al Coll d’Ares. Tradicat ha estat l’impulsora d’aquest projecte, que s’ha encarregat als escultors osonencs Eulàlia Sellarès i Jesús Romero, i que consisteix en crear un memorial permanent en aquest indret perquè qualsevol persona que hi passi pugui reconèixer la singularitat d’aquest lloc. El coordinador dels actes ha detallat que l’escultura contindrà els símbols típics dels valors que comporta la Flama del Canigó, com són la muntanya, el culte a la natura, la llum, el foc, el quinqué i les quatre barres. L’escultura porta per nom ‘Flama d’arrels’ i properament s’engegarà una campanya de micromecenatge per poder-la finançar.
Finalment, els organitzadors també han explicat que estan preparant un documental dels 50 anys de la Flama del Canigó. Rovira ha explicat que vol ser un documental històric i rigorós per fer arribar al gran públic la història i significat de la Flama. Amb tot, el coordinador dels actes ha admès que aquest projecte encara es troba a “les beceroles”, però que l’objectiu és que pugui arribar a les pantalles a finals d’any.
De la seva banda, el director general de Cultura Popular de la Generalitat, Lluís Puig, ha volgut destacar els canvis polítics que hi ha hagut darrerament a les Illes Balears i al País Valencià, que han permès, en pocs mesos, “establir canals de comunicació i reciprocitats en tots els àmbits socials i culturals” amb l’objectiu de “compartir, mancomunar i congestionar projectes, cadascú de des de les seves responsabilitats”. En aquest sentit, Puig ha destacat la importància que, per primer cop, es pugui parlar de manera conjunta de falles, fogueres i focs de Sant Joan, un fet que, segons ell, està molt estès arreu dels Països Catalans. A més, ha expressat que espera que en al propera reunió a Nairobi de la UNESCO es puguin reconèixer també les Falles de València, com ja ha passat amb les dels Pirineus.