Urbanisme recomana a Santa Eugènia de Berga que planifiqui les infraestructures viàries d’acord amb els municipis veïns

VilaWeb
Pep Comeres
24.09.2016 - 18:25

La Comissió d’Urbanisme de la Catalunya Central ha fet aquest divendres una sèrie de consideracions a l’avanç del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de Santa Eugènia de Berga, abans que arribi al tràmit de l’aprovació inicial. Segons ha explicat el director general d’Ordenació del Territori i Urbanisme, Agustí Serra, en aquests moments hi ha diverses poblacions properes de la comarca d’Osona que estan engegat els tràmits de redacció d’un nou POUM, com són Vic, Calldetenes, Folgueroles i Santa Eugènia de Berga. Per això, considera Serra, “seria necessari que tots aquests municipis fessin un estudi previ sobre quines infraestructures viàries són més necessàries i com s’haurien de concretar, amb l’objectiu de coordinar i relacionar les decisions de futur”. D’altra banda, Urbanisme ha vist amb bons ulls la rebaixa del creixement de la població que proposa el document urbanístic.

El municipi de Santa Eugènia de Berga, amb 2.200 habitats, es regeix actualment amb unes normes subsidiàries que daten de l’any 1989. Fa uns mesos que el municipi va engegar la maquinària per la redacció d’un nou POUM i el passat 14 d’abril es va presentar a la ciutadania l’avanç del document. Un dels punts de l’ordre del dia de la Comissió d’Urbanisme de la Catalunya Central que s’ha celebrat aquest divendres a Castellolí (Anoia), ha estat precisament analitzar aquest avanç.

Un dels aspectes que vol resoldre el nou document urbanístic són les comunicacions territorials de manera respectuosa amb el paisatge i completar l’estructura viària interna del nucli, amb l’objectiu de cohesionar àrees deslligades i trencar l’efecte barrera que produeix la carretera B-520. Precisament, en l’àmbit de les infraestructures viàries, la Comissió d’Urbanisme ha demanat a l’Ajuntament de Santa Eugènia de Berga, que elabori un estudi previ de manera conjunta amb els municipis veïns de Vic, Calldetenes i Folgueroles, ja que tots ells es troben en la fase de redacció d’un nou POUM. Per Serra, és molt important que la projecció de les infraestructures i corredors es faci “de manera conjunta i coordinada i no pas municipi per municipi”.

D’altra banda, el director general d’Urbanisme veu amb bons ulls la rebaixa de creixement que proposa el nou document en relació a les normes subsidiàries de l’any 1989. Aleshores es preveia un potencial de 756 habitatges nous, mentre que el nou POUM només en preveu 367. Segons Serra, si en el termini de 20 o 25 anys s’acaben desenvolupant tots aquests habitatges “significaria que la població podria arribar a un potencial de 3.066 habitats, un 40% més dels que té actualment”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any