Vic

Unes obres treuen a la llum un cementiri que podria datar del segle XVII o XVIII a prop de l’Hospital de la Santa Creu

VilaWeb

Pep Comeres

27.12.2016 - 09:43
Actualització: 27.12.2016 - 10:43

Una rasa de 50 centímetres per fer passar un col·lector de les obres de la nova àrea ambulatòria de l’Hospital Universitari de la Santa Creu de Vic ha posat al descobert unes restes d’ossos humans. De moment els arqueòlegs han trobat nou esquelets, però en podrien aparèixer més ja que tot just estan excavant el primer dels estrats. La directora de l’excavació, Marta Ramon, ha explicat a l’ACN que els nou cossos estan en connexió i això els porta a pensar que es podria tractar d’un cementiri amb la seva ossera. Ramon ha destacat que encara no poden determinar amb exactitud l’època en la que s’ubicaria el cementiri, però pensen que podria datar entre els segles XVII i XVIII, tot i que els estrats més baixos podrien correspondre al segle XVI. La troballa ha coincidit amb la posada en marxa i l’obertura al trànsit de la Rambla Hospital de Vic i el carrer Doctor Junyent. Tot i això, l’última fase de les obres de la Rambla Hospital, focalitzada a la cruïlla amb el carrer Sant Pere, no començarà fins el 23 de gener, un cop acabats els treballs dels arqueòlegs.

Les obres de la nova àrea ambulatòria de l’Hospital Universitari de la Santa Creu de Vic, l’àrea de rehabilitació del Consorci Hospitalari de Vic i l’aparcament públic soterrat que han de canviar totalment la fisonomia de la zona estan aturades. El motiu és la descoberta d’un cementiri, una fossa comuna i restes de ceràmica mentre s’obria una rasa per poder col·locar una nova claveguera.

De moment s’han localitzat una desena d’esquelets en direcció d’est a oest que fa pensar als arqueòlegs que es troben davant d’un cementiri, però també hi ha una part que respondria a una ossera -un àmbit que formaria part del mateix cementiri- i restes de ceràmica. La directora de l’excavació, Marta Ramon, ha assenyalat que de moment, pel que han pogut veure, el cementiri dataria d’un període que es podria situar entre els segles XVII i XVIII, tot i que la possibilitat que hi hagi estrats anteriors podria situar algunes de les restes al segle XVI.

L’extensió que pot arribar a tenir la troballa es desconeix, perquè només s’excavarà la part més immediata a les obres de la rasa. Tot i això, la investigació permetrà veure tota l’estratigrafia que podria servir per a futures intervencions a la zona. De fet, segons la directora, la descoberta es troba en una zona “susceptible” que apareguin més restes arqueològiques.

Els treballs de l’antropòloga de l’equip ho hauran d’acabar de determinar, però es creu que hi podria haver relació entre l’Hospital de la Santa Creu i el cementiri que s’acaba de descobrir. “És molt probable”, ha dit Ramon. En l’època que es creu que podria datar la troballa “és un període en què els cementiris de dins les muralles comencen a estar plens i, per tant, es comencen a construir espais on poder enterrar els morts fora de les muralles”. Per tant, per la proximitat amb l’hospital, es justificaria l’existència d’un cementiri a la zona ja que probablement hi enterraven les persones que s’hi morien.

Si els esquelets que s’han començat a trobar corresponen a homes o dones, l’edat que tenien o les patologies que patien, tot això ho determinarà un estudi posterior que durà a terme una antropòloga. Marta Ramon ha explicat que, fins i tot, amb les tècniques actuals a través de la dentició es pot arribar a saber el tipus d’alimentació que tenien els individus.

La represa de les obres haurà d’esperar a la finalització del treball dels arqueòlegs

Les obres de la Rambla Hospital i les obres de l’Hospital de la Santa Creu corresponen a projectes diferents. Tanmateix, la troballa del cementiri les ha unit ja que les obres de la tercera fase de la Rambla Hospital no podran començar, previsiblement fins el proper 23 de gener, fins que els arqueòlegs no acabin els treballs relatius a la descoberta del cementiri de l’hospital.

La raó és que per poder realitzar les obres a la cruïlla de la plaça Gerbert d’Orlach amb el carrer Sant Pere s’haurà de tancar el pas al trànsit de vehicles en aquest punt, i per accedir-hi s’haurà de fer pel carrer de Ramon Terrades i pel passatge de l’Orfeó Vigatà, el lloc on s’ha trobat el cementiri. Tot plegat fa pensar als tècnics que la reobertura de l’accés al carrer Sant Pere des de la Rambla de l’Hospital serà la segona quinzena de febrer i no a finals de gener com estava previst inicialment.

Amb tot, però, les obres de la Rambla Hospital aquest divendres han fet un pas important ja que s’ha obert al trànsit pel carrer Doctor Junyent. Per tant, a partir d’ara ja es pot circular tant per la Rambla Hospital com pel carrer Doctor Junyent. Per la seva banda, la regidora d’Urbansime, Fabiana Palmero, s’ha mostrat molt contenta de l’avenç de les obres i pel resultat que s’està obtenint fins ara. “La millora de la Rambla ha de servir per dinamitzar la zona”, ha assenyalat la regidora, “i això ja ho hem començat a veure perquè es nota molta més gent caminant pel carrer o fent servir els bancs per seure i descansar”. Palmero creu que el fet d’eixamplar les voreres i treure els arbres que hi havia “i col·locar una espècie més adient” va ser un encert que la majoria de comerciants com veïns han vist amb bons ulls.

Segons la regidora, el protagonisme a les ciutats l’han de tenir les persones i cal potenciar aquest ús per a vianants i bicicletes. “Evidentment s’ha de conviure amb els cotxes, però entenem que la zona més cèntrica de Vic és practicable sense fer ús del vehicle per arribar a la porta”, ha assenyalat.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem