Una trentena de grups de 20 països diferents, al 34è Festival Internacional de Música de Cantonigròs

  • L'edició d'enguany està dedicada a la memòria del mestre Àngel Colomer, un dels fundadors del certamen, i també al 125è aniversari de l'Orfeó Català

VilaWeb
17.06.2016 - 06:58
Actualització: 17.06.2016 - 08:58

La 34a edició del Festival Internacional de Música de Cantonigròs arrencarà el proper 14 de juliol amb la participació d’una trentena de grups corals i de dansa de 20 països diferents com Nepal, Brasil, Irlanda del Nord o Montenegro, que per primer cop concursarà al festival. El president del certamen, Josep Maria Busquets, ha lamentat que dues agrupacions d’Israel i una de Geòrgia no podran assistir al festival per qüestions “d’inseguretat internacional”. El concert inaugural anirà a càrrec del Quartet Mèlt, guanyadors del concurs ‘Oh Happy Day’ de TV3. El festival d’enguany va dedicat a la memòria d’un dels membres fundadors del certamen, el mestre Àngel Colomer, i, per això, s’ha escollit una de les seves composicions per la competició de veus femenines. També es commemoraran els 125 anys de la fundació de l’Orfeó Català.

L’Atlàntida de Vic acollirà, per cinquè any consecutiu, els participants del Festival Internacional de Música de Cantonigròs, que enguany sumaran un total de 1.050 repartits en una trentena d’agrupacions corals i de dansa popular. Així ho ha explicat aquest divendres al Palau de la Música Catalana el president del festival, Josep Maria Busquets, qui ha relatat que els participants vindran de països tan diversos com el Brasil, Nepal, Irlanda del Nord, la Xina i, per primer cop, Montenegro. Busquets també ha lamentat que degut a problemes sociopolítics d’alguns països, hi ha formacions que no podran assistir al certamen. Es tracta de dos grups d’Israel i d’un cor infantil de Geòrgia.

El Quartet Mèlt, guanyador de la tercera edició del concurs de TV3 ‘Oh Happy Day’, serà l’encarregat d’inaugurar el festival el dia 15 de juliol al vespre. A la primera part del concert també hi actuarà el grup de danses d’Irlanda del Nord i el de cant coral d’Eslovènia ‘APZ Tone Tomsic Ljubljana’, que l’any 1993 va guanyar la competició de cors mixtos del festival de Cantonigròs. A la cerimònia de benvinguda també s’hi podrà veure el grup de danses de Monteengro, el cor April de Rússia i l’Ars Nova-Coral da UFMG de Brasil.

Pel que fa a la programació habitual del festival, aquest any s’ha decidit que per a la competició dels cors mixtos, aquests interpretin de manera obligatòria ‘Ave Maria’, una obra de la polifonia religiosa dels segles XVI i XVII, escrita per Tomás Luís de Victoria (1548-1611). Quant a la competició de cors infantils, l’obra obligatòria serà ‘Pasayan Xexenak’, del compositor basc Tomás Garbizu Salaberria (1901-1989). Finalment, a la competició de veus femenines s’ha escollit com a obra obligatòria ‘Llegenda’, una composició d’Àngel Colomer que recentment ha estat editada i recuperada pel patrimoni musical català.

Cent anys del naixement d’Àngel Colomer i 125 anys de l’Orfeó Català

Precisament, l’edició d’aquest any estarà dedicada a Àngel Colomer, un dels fundadors del festival de Cantonigròs, juntament amb Josep Maria Busquets, i que enguany es compleix el centenari del seu naixement. Colomer va ser director artístic del festival des de la seva fundació, l’any 1983, fins que va morir l’any 2001. Per a retre-li homenatge, el festival ha decidit que en la competició de veus femenines l’obra obligatòria sigui una de les seves composicions, ‘Llegenda’.

D’altra banda, la 34a edició del certamen també commemorarà el 125è aniversari de l’Orfeó Català. Segons ha relatat Busquets, l’Orfeó “va promoure i dur a terme, amb el suport popular de l’època, la construcció el Palau de la Música Catalana”. Per ell, l’Orfeó és la “referència” per a totes les agrupacions de cant coral. Per a celebrar aquesta efemèride, la imatge que identifica el Festival Internacional de Música de Cantonigròs d’enguany reprodueix un dels fragments que cornen l’edifici del Palau de la Música i que representa un cor amb els seus cantaires.

La importància del voluntariat

Una de les potes que sustenta el festival és, segons el seu president, el voluntariat. Enguany hi ha unes 850 persones entre col·laboradors i famílies voluntàries que faran possible que el certamen tiri endavant. De fet, Busquets ha recordat que aquesta és una de les peculiaritats del festival i ha explicat que molts dels participants s’allotjaran en famílies de nombrosos pobles d’Osona i de comarques veïnes com el Bages o la Garrotxa. Així mateix, durant els quatre dies que dura el festival, les esglésies, centres cívics i locals privats es convertiran en sales on les corals i els grups de dansa podran assajar durant les estones lliures. El pressupost d’aquesta edició és lleugerament inferior i suma 225.000 euros.

L’Off Festival omplirà de música i dansa els carrers de Vic

Del 14 al 17 de juliol els carrers de Vic, a banda de l’escenari principal de l’Atlàntida, també s’ompliran de música i danses d’arreu del món amb motiu de la programació de l’Off Festival. Les actuacions tindran lloc en espais o residències de persones que no tenen ocasió de participar en directe a les diferents actuacions oficials del festival, així com també en escenaris exteriors de la ciutat.

Aquest és el cinquè any consecutiu que la ciutat de Vic acull el festival de Cantonigròs després que l’organització decidís abandonar el petit poble d’Osona per qüestions logístiques i de qualitat. En aquest sentit, Busquets ha destacat molt positivament la celebració del festival a l’Atlàntida de Vic, ja que considera que ha permès millorar-lo molt qualitativament. De fet, Busquets ha relatat que la continuïtat del certamen a Cantonigròs era “força inviable” perquè “no hi havia prou recursos” per a fer-ho en aquell indret.

VilaWeb fa trenta anys. Ens feu un regal?

Cada dia oferim el diari amb accés obert, perquè volem una societat ben informada i lliure.

Ajudeu-nos a celebrar-ho fent una donació única i sense cap més compromís.

(Pagament amb targeta o Bizum)

Recomanem