17.10.2015 - 09:58
|
Actualització: 17.10.2015 - 11:58
L’espectacle inaugural del Festival BBVA de Cinema de Muntanya de Torelló omplirà enguany l’escenari del Cirvianum de personalitats del món de l’alpinisme en forma d’homenatge. El festival reunirà una quinzena d’alpinistes catalans, junts i en directe, per repassar les seves millors ascensions i expedicions de 8.000 metres. El director del festival, Joan Salarich, ha destacat que a la cita s’hi podrà veure, entre d’altres, Josep Manuel Anglada, Jordi Pons, Araceli Sagarra o Nil Bohigas. Segons Salarich, “la tria no ha estat a l’atzar, sinó que hem triat expedicions emblemàtiques i innovadores”. El certamen que acollirà la capital del Ges del 13 al 22 d’octubre projectarà 32 films a la secció oficial.
La cita ineludible dels amants del cinema i la muntanya escalfa motors a Torelló. Del 13 al 22 de novembre, el Festival BBVA de Cinema de Muntanya projectarà els millors films del món en alpinisme, escalada, esports d’aventura, etnografia i natura i retrà homenatge als grans noms de la muntanya.
El director del festival, Joan Salarich, ha explicat que després d’haver batut el rècord d’inscripcions amb 147 pel·lícules, se n’ha escollit 32 que es projectaran en deu sessions al teatre Cirvianum. De la secció de competició, Salarich ha destacat realitzadors habituals al festival com Peter Mortimer, Josh Lowell i Nick Rosen que presentaran ‘A line across the sky’ i el curtmetratge d’escalada ‘High and mighty’. Per la seva banda, el suís Guido Perrini presentarà ‘North Degrees’, que descriu una història d’aventures i descobertes pels pendents nevats d’Alaska. Alistair Lee, premiat diverses vegades també a Torelló, portarà al festival ‘Citadel’, una proposta que acompanya dos dels millors escaladors alpins a l’aventura d’obrir l’aresta nord-oest d’aquest pic remot d’Alaska.
‘Cervin 1865: une première tragique’ és un film que repeteix les passes de la primera ascensió al Mattherhorn ara fa 150 anys, que es va saldar amb quatre dels seus conqueridors caient al buit, un fet que es va convertir en un dels episodis més controvertits de l’alpinisme. ‘Streif one hell of ride’ ensenya per dins com és una curs de descens en esquís. Entre les pel·lícules a concurs, també destaca ‘Jeff Lowe’s metanoia’, un film que repassa la trajectòria d’aquest alpinista, que ara pateix ELA.
En clau local, destaca la pel·lícula de Pere Herms, ‘Art of route setting’, que mostra com dos escaladors s’encarreguen d’equipar les vies de les competicions com el mundial de Gijón, o la que signen els esquiadors Nil Cardona i Gerard Vila sobre la competició a muntanya, ‘Competint contra ningú’. Els germans Aniol i Gerd Serrasolses són protagonistes de dos curtmetratges, mentre que la proposta del francès Vladimir Cellier segueix tres equips de salt BASE al congost de Mont Rebei a ‘The Mont Rebei project’.
L’entrega de premis d’aquesta edició es mantindrà en el format habitual dels darrers anys, l’últim dissabte de festival, 22 de novembre, a les 7 de la tarda. En un acte conduit un any més per Txe Arana, s’entregaran les Flors de Neu de Plata i la Flor de Neu d’Or, en vuit categories. La Flor de Neu d’Or està valorada en 3.000 euros; i els quatre següents, en 1.200.
40 anys de catalans a 8.000 metres
L’espectacle inaugural, que tindrà lloc divendres 13 de novembre, aplegarà al teatre Cirvianum de Torelló una quinzena d’alpinistes catalans a dalt l’escenari per repassar les seves millors ascensions i expedicions de 8.000 metres.
Així, alpinistes com Josep Manuel Anglada, Jordi Pons, Nil Bohigas, Araceli Segarra, Carles Vallès, Jordi Corominas, Òscar Cadiach, o Jordi Magriñà, entre d’altres, inauguraran el festival amb aquest innovadora proposta. Joan Salarich ha assenyalat que entre d’altres gestes, Anglada va ser un dels pioners de l’escalada a Catalunya i amb Pons van obrir l’Annapurna est. Segarra va protagonitzar la primera ascensió femenina a l’Everest, mentre que Vallès va ser present a l’expedició que va fer cim a l’Everest i que va coronar el pilar oest del Makulu. Corominas i Cadiach van liderar la Magic Line al K2 i Magriñà va assolir per primer cop una hivernal al Cho Oyu.
Poc després que el festival commemorés els 40 anys de la primera ascensió catalana a un vuit mil, l’Annapurna Est, amb la sessió inaugural d’enguany titulada ’40 anys de catalans a 8.000 metres’ l’organització vol estendre l’homenatge a tot l’himalaisme del país. L’espectacle que inclourà les millors imatges i el testimoni en directe dels expedicionaris, també vol reconèixer els alpinistes que han deixat petja als cims més alts del món.
Compra d’entrades per internet, menys cues
Des dels darrers anys és possible comprar entrades per a les sessions del festival a través d’internet, com a complement de la venda a la taquilla del teatre. Joan Salarich ha explicat que els usuaris que comprin a través del web torellomountainfilm.cat no hauran de bescanviar el resguard de la compra per una entrada, i podran accedir directament a platea. El director ha explicat que amb aquest canvi, s’agilitarà l’accés a la sala de projeccions.
El festival cinematogràfic es complementa amb un gran nombre d’activitats paral·leles que van des de les exposicions – enguany destaca la dedicada a Emili Juncadella i a la seves fotografies en 3D-, exhibicions de highline, cinefòrums, menús de muntanya a alguns restaurants de la zona, la fira Camper o diverses xerrades tècniques.
El Festival de Cinema de Muntanya de Torelló està coorganitzat per la Fundació Festival de cinema de Muntanya i per la Fundació Antigues Caixes Catalanes i el grup BBVA, format per BBVA i Catalunya Caixa. Aquest 2015 s’ha tornat a renovar el conveni de coorganització i patrocini. El festival compta amb un pressupost de 156.000 euros.