03.05.2017 - 09:00
|
Actualització: 03.05.2017 - 11:00
La 9a edició del Lactium, la mostra de formatges catalans, donarà a conèixer al públic més de 150 formatges d’una quarantena de formatgeries d’arreu del país. El seu director, Isaac Gelabert, ha destacat que el tret diferencial de la mostra de Vic en comparació amb les altres mostres formatgeres del país serà la presència de la figura del formatger, perquè “ells són els millors prescriptors del seu producte i són els que millor poden explicar allò que fan”. Entre les principals novetats, Gelabert ha destacat un nou espai de divulgació i coneixement de la cultura del formatge amb una dotzena de tastos guiats per experts o el ‘Txis Corner’, un indret on les formatgeries podran presentar novetats o formatges singulars. A banda, també destaca la proposta ‘Rock and Txis’, on dissabte a la nit s’oferirà al públic més de 40 tapes elaborades amb formatge a preus populars.
Desvinculada enguany del Mercat del Ram de Vic, la mostra Lactium arriba amb entitat pròpia amb l’objectiu de convertir-se en “una veritable festa del formatge català”. Així ho ha explicat el seu director, Isaac Gelabert, qui ha afegit que durant la mostra, a més de degustar, es podrà comprar formatges al tall directament dels mateixos productors.
A més de la quarantena de formatgeries catalanes, les acompanyaran una selecció de productes agroalimentaris, que s’associen perfectament al formatge com cerveses, vins, pans o confitures, ha explicat Isaac Gelabert. En aquesta ocasió, el Lactium estrena la figura del ‘Formatge Convidat’ que serà la prestigiosa formatgeria Cortes de Muar, ubicada Silleda-Pontevedra. Cortes Muar està liderada per German García, segona generació de formatgers, i elaboren els seus formatges amb llet crua de vaca.
Per la seva banda, el president de l’Associació Catalana de Ramaders Elaboradors de Formatge Artesà, Nicanor Coscollola, ha destacat la necessitat pel sector de disposar d’una fira a nivell català per a productors i artesans i s’ha mostrat optimista amb el futur i il·lusionat amb la nova fira.
Una nova aula per fer divulgació sobre el sector formatger
Dissabte dia 13 al matí a dos quarts d’onze tindrà lloc a la Casa Ricart el Concurs Lactium: formatges artesans catalans, que convocarà més de 40 professionals procedents de Catalunya i l’estat espanyol per formar part del jurat. El concurs reunirà més de 100 formatges procedents de més de 40 formatgeries i premiarà nou categories. Enguany el concurs estarà dirigit per la investigadora Natàlia Nicolau i incorporarà com a novetats el fet que les deliberacions del jurat seran públiques i també s’hi suma un nou premi entre els formatges guanyadors que serà ‘El Millor Formatge Català Lactium 2017’.
Isaac Gelabrt ha explicat que una de les novetats destacades serà l’espai ‘Aula del Formatge Bonpreu-Esclat’ dirigida a bocafins i apassionats del formatge. En total hi haurà una dotzena d’activitats dirigides per divulgadors i especialistes del formatge que, d’una manera lúdica, faran descobrir i tastar els formatges més especials de la mostra i de Catalunya.
El ‘Rock and Txis’ farà que el formatge entri a la cuina de la mà de les formatgeries participants al Lactium, ha explicat Gelabert, i on el formatge serà l’ingredient principal. La proposta al Parc Jaume Balmes s’amanirà amb el grup de rock osonenc, Jerry’s Group.
Jornada tècnica sobre el formatge
Les activitats del Lactium s’encetaran amb una activitat prèvia el dia 6 de maig organitzada pels Centres Cívics (CCVic) amb el títol Carmina Caseus, tast de poesia i recital de formatge. El divendres 12 de maig a la Sala Coll Bardolet del Sucre, tindrà lloc la jornada tècnica ‘El formatge artesà al mercat europeu’, on es parlarà del mercat italià, el mercat anglès i els procediments necessaris per a l’exportació.
La mostra Lactium està organitzada per l’Ajuntament de Vic i l’Associació Catalana de Ramaders Elaboradors de Formatge Artesà. També compta amb el suport del Departament d’Agricultura, a través de Prodeca, l’agrupació de ramaders i formatgers de Llet de Cabres Catalanes i l’empresa Bonpreu-Esclat.